14 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:56

Framtidsanalys om företagarnas förutsättningar

Hög ungdomsarbetslöshet, bostadsbrist och svårigheter att rekrytera personal med rätt yrkeskompetens är de största hoten mot tillväxten i Västra Götaland, enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Men det finns ljuspunkter i mörkret.

”Förutsättningar för företagande, jobb och tillväxt” heter organisationens senaste rapport som tar avstamp i stort sett samtidigt som många nyvalda politiker är på väg in i kommunala och regionala nämnder.

– Efter ett supervalår där vi har hört politiker prata om jobb och tillväxt så ville vi göra en grundlig djupdykning och höra vad de som faktiskt skapar jobben har att säga om vad det är som krävs för att skapa fler jobb och hur företagarnas förutsättningar i vardagen ser ut. Tanken är att rapporten ska skickas ut till samtliga förtroendevalda i alla kommunstyrelser runt om i regionen, säger Elisabeth Sandberg, regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Kvinnliga företagare

Analysen bygger på intervjuer, statistik och sammanställningar av tidigare undersökningar som bland annat företagsrankingen. Rapporten visar att andelen företagsamma personer ökar (vd, delägare, styrelseledamot eller f-skattsedel) ökar och i synnerhet bland unga och kvinnor.

– Det handlar framför allt om kvinnliga företagare inom skola, vård och omsorg där rotavdraget har bidragit till ökad tillväxt, säger projektledaren Ellen Karlsson.

På plussidan finns även den relativt höga utbildningsnivån, samverkan med skolor, gymnasium och högskolor/universitet samt befolkningstillväxten som sker på bekostnad av att småkommuner förlorar invånare till storstäderna.

Svårt nå 60 000

För Skövdes del visar SCB:s prognos att kommunen har 55 442 invånare 2035 - långt ifrån de 60 000 man siktar på redan om tio år.

– Då får kommunen titta på vad som krävs för att nå dit, och vilka förutsättningar som krävs för att skapa jobb i form av nya företag och bostäder, attraktiva boende- och skolmiljöer så att inflyttningen och tillväxten ökar, säger Sandberg.

Det företagarna själva upplever som hot mot tillväxten är svårigheten att rekrytera personal med rätt yrkeskompetens och hitta nya medarbetare med arbetslivserfarenhet. Särskilt gäller detta hantverkare inom plåtslageri, vvs, bygg- och elektrikeryrken.

– Jobb- och bostadsfrågan för unga människor, där många i dag saknar arbete, är en viktig framtidsfråga för hela vår region, säger Elisabeth Sandberg.

”Förutsättningar för företagande, jobb och tillväxt” heter organisationens senaste rapport som tar avstamp i stort sett samtidigt som många nyvalda politiker är på väg in i kommunala och regionala nämnder.

– Efter ett supervalår där vi har hört politiker prata om jobb och tillväxt så ville vi göra en grundlig djupdykning och höra vad de som faktiskt skapar jobben har att säga om vad det är som krävs för att skapa fler jobb och hur företagarnas förutsättningar i vardagen ser ut. Tanken är att rapporten ska skickas ut till samtliga förtroendevalda i alla kommunstyrelser runt om i regionen, säger Elisabeth Sandberg, regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Kvinnliga företagare

Analysen bygger på intervjuer, statistik och sammanställningar av tidigare undersökningar som bland annat företagsrankingen. Rapporten visar att andelen företagsamma personer ökar (vd, delägare, styrelseledamot eller f-skattsedel) ökar och i synnerhet bland unga och kvinnor.

– Det handlar framför allt om kvinnliga företagare inom skola, vård och omsorg där rotavdraget har bidragit till ökad tillväxt, säger projektledaren Ellen Karlsson.

På plussidan finns även den relativt höga utbildningsnivån, samverkan med skolor, gymnasium och högskolor/universitet samt befolkningstillväxten som sker på bekostnad av att småkommuner förlorar invånare till storstäderna.

Svårt nå 60 000

För Skövdes del visar SCB:s prognos att kommunen har 55 442 invånare 2035 - långt ifrån de 60 000 man siktar på redan om tio år.

– Då får kommunen titta på vad som krävs för att nå dit, och vilka förutsättningar som krävs för att skapa jobb i form av nya företag och bostäder, attraktiva boende- och skolmiljöer så att inflyttningen och tillväxten ökar, säger Sandberg.

Det företagarna själva upplever som hot mot tillväxten är svårigheten att rekrytera personal med rätt yrkeskompetens och hitta nya medarbetare med arbetslivserfarenhet. Särskilt gäller detta hantverkare inom plåtslageri, vvs, bygg- och elektrikeryrken.

– Jobb- och bostadsfrågan för unga människor, där många i dag saknar arbete, är en viktig framtidsfråga för hela vår region, säger Elisabeth Sandberg.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.