14 jan 2015 15:56

23 jan 2015 15:56

Lärarkonferens i Skövde under tre dagar

För första gången har Lärarförbundet förlagt en konferens för medelstora kommuner till Skövde.
Under tre dagar ska över 100 personer från olika delar av Sverige utbyta tankar och idéer.
– Förhoppningen är att alla deltagare ska få nya perspektiv som de kan ta med sig hem till sina arbetsplatser och jobba vidare utifrån, säger Bengt Wahlberg på lokalavdelningen i Skövde.

Under dagarna tre, 14–16 januari, arrangerar Lärarförbundet en konferens för medelstora kommuner i Skövde under parollen ”Lärare gör skillnad”. Det är 25:e gången i ordningen som den här konferensen äger rum men det här första gången som den har förlagts till Skövde.

– Det här bygger framförallt på ett utbyte av tankar och idéer där deltagarna delas upp i olika grupper. De ska ge tips och idéer till varandra och vad som ska diskuteras är inte bestämt på förhand. Deltagarna får själva ta upp ämnen utifrån sina egna arbetsmiljöer och arbetssätt som ser olika ut i kommunerna, säger Bengt Wahlberg.

– Sedan redovisar grupperna vad de har kommit fram till och delar med sig av det till de andra deltagarna, fortsätter Wahlberg.

Han är ordförande på Lärarförbundets lokalavdelning i Skövde och det är dem som står värd för arrangemanget på Billingehus.

Över 100 deltagare

Det är ett digert program som deltagarna står inför under de tre dagarna. 120 personer kommer att delta och drygt 100 kommer från alltifrån Luleå i norr till Lund i söder, enligt Wahlberg.

– Arbetsmiljön kommer att stå i fokus och diskuteras under den här konferensen. Sedan kommer det även att handla om lönebiten och behovet av höjda lärarlöner. Vi står inför en problematisk situation där vi kommer att ha få utbildade lärare om ett antal år.

Enligt SCB:s siffror kommer det att saknas 43 000 behöriga lärare till 2020.

Ordföranden på plats

Konferensen avslutas på fredag och då blir det bland annat också tal från den nye förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand som tillträdde i november förra året när hon efterträdde Eva-Lis Sirén efter 13 år på posten.

– Hon är helt ny i sin roll och alla har inte hunnit träffa eller lyssna till henne ännu. Det blir spännande att höra henne berätta om sina tankar och idéer.

Konferensen kretsar framför allt kring gruppmötena och vad som framkommer under dessa men på torsdagsförmiddagen håller även Katarina Wallgren, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus, en föreläsning under parollen ”Att hantera superjobbiga kollegor”.

Under dagarna tre, 14–16 januari, arrangerar Lärarförbundet en konferens för medelstora kommuner i Skövde under parollen ”Lärare gör skillnad”. Det är 25:e gången i ordningen som den här konferensen äger rum men det här första gången som den har förlagts till Skövde.

– Det här bygger framförallt på ett utbyte av tankar och idéer där deltagarna delas upp i olika grupper. De ska ge tips och idéer till varandra och vad som ska diskuteras är inte bestämt på förhand. Deltagarna får själva ta upp ämnen utifrån sina egna arbetsmiljöer och arbetssätt som ser olika ut i kommunerna, säger Bengt Wahlberg.

– Sedan redovisar grupperna vad de har kommit fram till och delar med sig av det till de andra deltagarna, fortsätter Wahlberg.

Han är ordförande på Lärarförbundets lokalavdelning i Skövde och det är dem som står värd för arrangemanget på Billingehus.

Över 100 deltagare

Det är ett digert program som deltagarna står inför under de tre dagarna. 120 personer kommer att delta och drygt 100 kommer från alltifrån Luleå i norr till Lund i söder, enligt Wahlberg.

– Arbetsmiljön kommer att stå i fokus och diskuteras under den här konferensen. Sedan kommer det även att handla om lönebiten och behovet av höjda lärarlöner. Vi står inför en problematisk situation där vi kommer att ha få utbildade lärare om ett antal år.

Enligt SCB:s siffror kommer det att saknas 43 000 behöriga lärare till 2020.

Ordföranden på plats

Konferensen avslutas på fredag och då blir det bland annat också tal från den nye förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand som tillträdde i november förra året när hon efterträdde Eva-Lis Sirén efter 13 år på posten.

– Hon är helt ny i sin roll och alla har inte hunnit träffa eller lyssna till henne ännu. Det blir spännande att höra henne berätta om sina tankar och idéer.

Konferensen kretsar framför allt kring gruppmötena och vad som framkommer under dessa men på torsdagsförmiddagen håller även Katarina Wallgren, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus, en föreläsning under parollen ”Att hantera superjobbiga kollegor”.