17 jan 2015 14:00

23 jan 2015 15:56

För glädje och gamla minnen

Ulrika C Månsson skänker fotografier till äldreboenden. Hennes förhoppning är enkel.– Jag vill bara göra dem glada, säger hon.

Efter år av fotograferande är väggarna fyllda hemma hos amatörfotografen Ulrika C Månsson.

Trots att hon är nöjd med många bilder finns det inte utrymme för allt. Då kom hennes mamma med förslaget att skänka en del av dem till stadens äldreboenden.

Byggt upp Sverige

– Jag vill bara göra dem glada, jag tycker att många äldre har slitit och byggt upp Sverige. Det glädjer alltid någon, säger Ulrika.

– Eftersom många kanske har bott på bondgård är det mycket djur och natur, jag tänkte att det var det som de uppskattar mest.

Tavlorna är skänkta i samarbete med Skövdeföretaget Artorama som har sponsrat med ramar.

– Jag tyckte det var fantastiskt att kunna hjälpa till på nära håll. Jag fotar mycket själv och det är nog många som får fina minnen. Bilder skall delas med de som behöver, menar butiksägare Patrik Jönsson.

Bra hjälpmedel

I foajén till Skaraborgs Stiftelse Sjukhem står aktiveringsombud Ulrika Berggren och tar emot konsten. Hon ser en direkt nytta kopplat till verksamheten på boendet.

– Det ger mycket för många som är dementa. Det väcker minnen och får igång hjärnverksamheten. De ser saker som de själva upplevt och kan associera till. Det blir ett extra hjälpmedel i vår minnesträning, säger hon.

Positiv respons

Ulrikas skänkta foton har väckt en viss uppmärksamhet. Bland personalen har en del förfrågningar kommit in om att fotografera deras husdjur. Den positiva responsen har gett henne blodad tand.

– Jag funderar på att gå en kurs, jag skulle vilja bli duktigare på att fotografera människor. Det är jätteroligt om någon vill att jag ska fota, de får självklart höra av sig. Jag kommer säkert vidareutveckla det, avslutar Ulrika.

Efter år av fotograferande är väggarna fyllda hemma hos amatörfotografen Ulrika C Månsson.

Trots att hon är nöjd med många bilder finns det inte utrymme för allt. Då kom hennes mamma med förslaget att skänka en del av dem till stadens äldreboenden.

Byggt upp Sverige

– Jag vill bara göra dem glada, jag tycker att många äldre har slitit och byggt upp Sverige. Det glädjer alltid någon, säger Ulrika.

– Eftersom många kanske har bott på bondgård är det mycket djur och natur, jag tänkte att det var det som de uppskattar mest.

Tavlorna är skänkta i samarbete med Skövdeföretaget Artorama som har sponsrat med ramar.

– Jag tyckte det var fantastiskt att kunna hjälpa till på nära håll. Jag fotar mycket själv och det är nog många som får fina minnen. Bilder skall delas med de som behöver, menar butiksägare Patrik Jönsson.

Bra hjälpmedel

I foajén till Skaraborgs Stiftelse Sjukhem står aktiveringsombud Ulrika Berggren och tar emot konsten. Hon ser en direkt nytta kopplat till verksamheten på boendet.

– Det ger mycket för många som är dementa. Det väcker minnen och får igång hjärnverksamheten. De ser saker som de själva upplevt och kan associera till. Det blir ett extra hjälpmedel i vår minnesträning, säger hon.

Positiv respons

Ulrikas skänkta foton har väckt en viss uppmärksamhet. Bland personalen har en del förfrågningar kommit in om att fotografera deras husdjur. Den positiva responsen har gett henne blodad tand.

– Jag funderar på att gå en kurs, jag skulle vilja bli duktigare på att fotografera människor. Det är jätteroligt om någon vill att jag ska fota, de får självklart höra av sig. Jag kommer säkert vidareutveckla det, avslutar Ulrika.

  • Frans Nilsson