18 jan 2015 15:00

23 jan 2015 15:57

Mjölkkrisen slår hårt

Mjölkböndernas situation är sämre än någonsin.
Ett överflöd på marknaden har pressat ner priserna och svenska mjölkbönder kämpar nu för sin överlevnad.

Den stora tillgången av mejeriprodukter i kombination med en minskad efterfrågan gör att ersättningen till bönderna minskat. Dagen före julafton meddelade marknadsledande Arla att mjölkpriset skulle ner till 2,65 kronor per kilo - en sänkning med 19,5 öre.

– Det är bland det lägsta vi har haft. Lönsamheten för svenska mjölkföretag är nu sämre än vad den någonsin har varit, säger Palle Borgström som är ordförande för branschorganisationen LRF Mjölk till TT.

Utvecklingen är inte ny och många har drabbats. På ett decennium har antalet svenska mjölkföretag mer än halverats – från 8 405 heltidsföretag 2003 till 4 015 år 2013.

– Jag ska kalla alla berörda branscher för att hitta bra lösningar. Jag tror inte att politiken kan fixa det här ensamt. Vi måste göra saker som inte slår ut fler företag som är välinvesterade. Det mår ingen bra av, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) till TT.

På måndag kan problematiken för mjölbönderna i Skaraborg mycket väl komma att diskuteras. Då kommer nämligen just Sven-Erik Bucht till Skövde och Blå hallen på Billingehus för en stor lantbruksdebatt. Politiker, organisationer och företag på plats och alla lantbrukare i Skaraborg har bjudits in till arrangemanget som anordnas för elfte gången.

Den stora tillgången av mejeriprodukter i kombination med en minskad efterfrågan gör att ersättningen till bönderna minskat. Dagen före julafton meddelade marknadsledande Arla att mjölkpriset skulle ner till 2,65 kronor per kilo - en sänkning med 19,5 öre.

– Det är bland det lägsta vi har haft. Lönsamheten för svenska mjölkföretag är nu sämre än vad den någonsin har varit, säger Palle Borgström som är ordförande för branschorganisationen LRF Mjölk till TT.

Utvecklingen är inte ny och många har drabbats. På ett decennium har antalet svenska mjölkföretag mer än halverats – från 8 405 heltidsföretag 2003 till 4 015 år 2013.

– Jag ska kalla alla berörda branscher för att hitta bra lösningar. Jag tror inte att politiken kan fixa det här ensamt. Vi måste göra saker som inte slår ut fler företag som är välinvesterade. Det mår ingen bra av, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) till TT.

På måndag kan problematiken för mjölbönderna i Skaraborg mycket väl komma att diskuteras. Då kommer nämligen just Sven-Erik Bucht till Skövde och Blå hallen på Billingehus för en stor lantbruksdebatt. Politiker, organisationer och företag på plats och alla lantbrukare i Skaraborg har bjudits in till arrangemanget som anordnas för elfte gången.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.