19 jan 2015 11:28

23 jan 2015 15:18

Skövdekvinna dömd till fängelse

Högg kniv ryggen på exsambon

Den Skövdekvinna som knivhögg sin exsambo dömdes på måndagen till fängelse i 3 år och 3 månader. Hon dömdes för grov misshandel i stället för mordförsök. Domen kommer att överklagas säger kvinnans advokat Staffan Uvabeck till SLA.

Skövdekvinnan högg tidigare i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Kvinnan greps och erkände själva gärningen men har hela tiden hävdat att hon hade agerat i nödvärn – hon högg honom med kniven när han tog stryptag på henne.

Men kvinnan åtalades i november misstänkt för försök till mord på exsambon och även misstänkt för att falskeligen ha anklagat honom för brott. Efter knivattacken gjorde kvinnan nämligen en motanmälan där hon hävdade att exsambon misshandlat henne. Ärendet utreddes men förundersökningen lades ner och kvinnan åtalades misstänkt för falsk tillvitelse.

Rättegången mot kvinnan hölls först under tre dagar i november i Stockholms tingsrätt och avslutades för en vecka sedan. Detta efter att kvinnan hade genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller då hon undersöktes. Detta innebär att hon får dömas till fängelse.

Åklagaren i ärendet, kammaråklagare Frida Rylander, yrkade i sin slutplädring i tingsrätten att kvinnan skulle dömas för mordförsök och falsk tillvitelse till fängelse på sju, åtta år.

Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att kvinnan hade direkt uppsåt att beröva mannen livet, därför valde man att döma henne för grov misshandel i stället för försök till mord. påföljden bestämdes till fängelse i 3 år och 3 månader.

Kvinnan ska också betala 82000 kronor i skadestånd till sin exsambo.

Skövdekvinnan högg tidigare i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Kvinnan greps och erkände själva gärningen men har hela tiden hävdat att hon hade agerat i nödvärn – hon högg honom med kniven när han tog stryptag på henne.

Men kvinnan åtalades i november misstänkt för försök till mord på exsambon och även misstänkt för att falskeligen ha anklagat honom för brott. Efter knivattacken gjorde kvinnan nämligen en motanmälan där hon hävdade att exsambon misshandlat henne. Ärendet utreddes men förundersökningen lades ner och kvinnan åtalades misstänkt för falsk tillvitelse.

Rättegången mot kvinnan hölls först under tre dagar i november i Stockholms tingsrätt och avslutades för en vecka sedan. Detta efter att kvinnan hade genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller då hon undersöktes. Detta innebär att hon får dömas till fängelse.

Åklagaren i ärendet, kammaråklagare Frida Rylander, yrkade i sin slutplädring i tingsrätten att kvinnan skulle dömas för mordförsök och falsk tillvitelse till fängelse på sju, åtta år.

Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att kvinnan hade direkt uppsåt att beröva mannen livet, därför valde man att döma henne för grov misshandel i stället för försök till mord. påföljden bestämdes till fängelse i 3 år och 3 månader.

Kvinnan ska också betala 82000 kronor i skadestånd till sin exsambo.