22 jan 2015 21:04

23 jan 2015 15:57

Elevernas Nobelmiddag

Elever på Kavelbro bjöd på årlig Nobelmiddag

Efter flera dagars förberedelser var det under torsdagens dags för den årliga Nobelmiddagen på Gymnasium Skövde Kavelbro.
Med stöttning av Gunnar Eriksson, köksmästare på Stadshuset i Stockholm, tillagade och serverade eleverna 2014 års meny från Nobelmiddagen.

Sedan nio år tillbaka har ett fåtal elever fått möjligheten att delta under Nobelmiddagen i Stockholm som årligen serveras den 10 december.

– För fem år sedan ställde vi frågan om ett utökat samarbete med Gunnar Eriksson som är köksmästare på Stadshuset i Stockholm. Sedan dess serverar vi varje år en egen Nobelmiddag i Kavelbros restaurang, säger Joakim Funk, lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet.

50 gäster

Totalt 35 elever från klass två och klass tre tillagade och serverade under kvällen 2014 års meny från Nobelmiddagen.

– I vanlig ordning är det klass två och tre som deltar under middagen, men i år har eleverna i klass ett varit med under förberedelserna, säger Joakim.

Förberedelserna har pågått sedan i tisdags för att ha allt under kontroll när trerättersmenyn serverades till de 50 gästerna.

– De 50 biljetterna gick åt väldigt fort, konstaterade Joakim.

Trerättersmeny

Kvällens meny, likt den som serverades på Nobelmiddagen i Stockholm 10 december, bestod av följande:

Förrätt: blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål.

Huvudrätt: Kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin, saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky.

Efterrätt: Mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten.

Sedan nio år tillbaka har ett fåtal elever fått möjligheten att delta under Nobelmiddagen i Stockholm som årligen serveras den 10 december.

– För fem år sedan ställde vi frågan om ett utökat samarbete med Gunnar Eriksson som är köksmästare på Stadshuset i Stockholm. Sedan dess serverar vi varje år en egen Nobelmiddag i Kavelbros restaurang, säger Joakim Funk, lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet.

50 gäster

Totalt 35 elever från klass två och klass tre tillagade och serverade under kvällen 2014 års meny från Nobelmiddagen.

– I vanlig ordning är det klass två och tre som deltar under middagen, men i år har eleverna i klass ett varit med under förberedelserna, säger Joakim.

Förberedelserna har pågått sedan i tisdags för att ha allt under kontroll när trerättersmenyn serverades till de 50 gästerna.

– De 50 biljetterna gick åt väldigt fort, konstaterade Joakim.

Trerättersmeny

Kvällens meny, likt den som serverades på Nobelmiddagen i Stockholm 10 december, bestod av följande:

Förrätt: blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål.

Huvudrätt: Kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin, saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky.

Efterrätt: Mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten.

  • Erica Augustsson