24 jan 2015 07:00

29 jan 2015 06:01

Fågelräkning för nytta och nöje

Dags för "Vinterfåglar inpå knuten"

NATUR. Intresset för att räkna fåglar ökar för varje år – även skövdeborna deltar i den landsomfattande räkningen.
– Den är väldigt viktig, den visar förändringen inom fågellivet, säger Kent-Ove Hvass, Skövde fågelklubb.

På fredagen startade den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” runt om i landet. Den pågår fram till söndag. I Skövde har fågelklubben anordnat en matplats vid Paradissjön där allmänheten kan njuta av fågellivet och lära sig mer om räkningen. Matplatsen finns upp i en backe där många fåglar trängs för att få en bit mat.

– Det är en välbesökt plats då många rör sig här vid sjön och i skogen för promenader. De som bor i lägenhet och inte kan mata själva får också chansen att ta del av händelsen, säger Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb.

Viktigt för fågellivet

Sedan 2006 har det samlats in information som visar hur förändringen av antalet fåglar i Sverige har sett ut genom åren. Kent-Ove Hvass har varit med från början och han är noga med att påpeka att räkningen görs med ett tydligt syfte.

– Räkningen är väldigt viktig, den visar den förändring som sker inom fågellivet. När det sker minskningar kan vi undersöka varför.

– Ett exempel är grönfinken som hastigt minskade i antal ett år. Då kunde man sen se att anledningen var ett virus. Därefter kunde man följa återväxten.

Den senaste mätningen visade att 27 000 hushåll i Sverige skickade in uppgifter om fågelantalet, en siffra som brukar stiga år för år. De som matar fåglar är betydligt fler, förmodligen uppåt en halv miljon svenskar, något som Kent-Ove Hvass ser som positivt.

Maten viktig

– Jag tycker att det många i landet som matar. Det är maten som är viktig för fåglarna då de kan klara av hårda vintrar med ordentlig kyla, men då måste de ha fått energi innan. Däremot så tycker jag att antalet som räknar fåglarna hemma borde öka.

Hur man räknar

Räkningen görs genom att man räknar hur många fåglar av varje art som dyker upp vid en matplats. Den siffra som sparas är hur många av en art som fanns vid matplatsen som mest under de tre dagarna. Sedan gör man likadant för varje fågelsort.

SOF Birdlife Sverige, håller i själva räkningen och det är till dem man rapporterar sina siffror. SOF samarbetar med lokala föreningar i landet.

Preliminära resultat från årets räkning väntas på söndag.

På fredagen startade den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” runt om i landet. Den pågår fram till söndag. I Skövde har fågelklubben anordnat en matplats vid Paradissjön där allmänheten kan njuta av fågellivet och lära sig mer om räkningen. Matplatsen finns upp i en backe där många fåglar trängs för att få en bit mat.

– Det är en välbesökt plats då många rör sig här vid sjön och i skogen för promenader. De som bor i lägenhet och inte kan mata själva får också chansen att ta del av händelsen, säger Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb.

Viktigt för fågellivet

Sedan 2006 har det samlats in information som visar hur förändringen av antalet fåglar i Sverige har sett ut genom åren. Kent-Ove Hvass har varit med från början och han är noga med att påpeka att räkningen görs med ett tydligt syfte.

– Räkningen är väldigt viktig, den visar den förändring som sker inom fågellivet. När det sker minskningar kan vi undersöka varför.

– Ett exempel är grönfinken som hastigt minskade i antal ett år. Då kunde man sen se att anledningen var ett virus. Därefter kunde man följa återväxten.

Den senaste mätningen visade att 27 000 hushåll i Sverige skickade in uppgifter om fågelantalet, en siffra som brukar stiga år för år. De som matar fåglar är betydligt fler, förmodligen uppåt en halv miljon svenskar, något som Kent-Ove Hvass ser som positivt.

Maten viktig

– Jag tycker att det många i landet som matar. Det är maten som är viktig för fåglarna då de kan klara av hårda vintrar med ordentlig kyla, men då måste de ha fått energi innan. Däremot så tycker jag att antalet som räknar fåglarna hemma borde öka.

Hur man räknar

Räkningen görs genom att man räknar hur många fåglar av varje art som dyker upp vid en matplats. Den siffra som sparas är hur många av en art som fanns vid matplatsen som mest under de tre dagarna. Sedan gör man likadant för varje fågelsort.

SOF Birdlife Sverige, håller i själva räkningen och det är till dem man rapporterar sina siffror. SOF samarbetar med lokala föreningar i landet.

Preliminära resultat från årets räkning väntas på söndag.

  • Joacim Kaiberger