27 jan 2015 05:00

29 jan 2015 06:00

Skövdekvinna åtalad för dödshot

Något ovanligt inträffade i Skaraborgs tingsrätt på måndagen – en av domarna fick ta plats i vittnesbåset. Allt handlade om en dömd Skövdekvinna som i ett samtal till domaren förra våren uttalade att hon skulle avrätta en kvinna.

Att en domare tar plats i vittnesbåset är mycket ovanligt. För rådmannen som kallats som vittne under måndagen – i en rättegång där den 44-åriga Skövdekvinnan står åtalad misstänkt för två fall av övergrepp i rättsak – var det första gången.

– Det är jätteovanligt. Under mina drygt 20 år här kan jag bara påminna mig att domare har vittnat vid något eller ett par enstaka tillfällen, säger Anna-Karin Lundberg, lagman vid tingsrätten i Skövde.

Just i måndagens rättegång var domarens vittnesmål extra viktigt. Det var nämligen till henne som 44-åringen uttalade dödshot mot en annan kvinna.

Bakgrunden till måndagens rättegång är att den 44-åriga kvinnan dömdes för olaga hot i april förra året. Några dagar senare ringde hon till rådmannen och sade enligt uppgifter i åtalet: ”Jag ska avrätta NN (målsäganden i rättegången). Det är värt priset även om jag får livstids fängelse”.

– Skövdekvinnan sade att hon skulle avrätta henne för att hon hade ljugit vid rättegången tidigare och hon skulle köpa en pistol. Jag sade att jag skulle polisanmäla hotet och fick svaret att ”Gör det då”, berättade rådmannen inför domstolen.

Hon var säker på vad hon hört och sade att det inte handlade om ett missförstånd. Det var nämligen Skövdekvinnans förklaring – hon hade visserligen använt flera av de orden som rådmannen refererade till, men innebörden hade varit en helt annan.

– Jag ville få fram att jag var oskyldigt dömd och att domaren skulle förstå att om jag verkligen hade gjort något hade det varit acceptabelt att bli dömd.

44-åringen ska också ha ringt till en kvinna som vittnade mot henne i den första rättegången.

I det samtalet ska hon ha sagt ” Du kommer att märka när jag kommer att ta hand om detta på mitt eget sätt”.

Dom kommer den 9 februari.

Att en domare tar plats i vittnesbåset är mycket ovanligt. För rådmannen som kallats som vittne under måndagen – i en rättegång där den 44-åriga Skövdekvinnan står åtalad misstänkt för två fall av övergrepp i rättsak – var det första gången.

– Det är jätteovanligt. Under mina drygt 20 år här kan jag bara påminna mig att domare har vittnat vid något eller ett par enstaka tillfällen, säger Anna-Karin Lundberg, lagman vid tingsrätten i Skövde.

Just i måndagens rättegång var domarens vittnesmål extra viktigt. Det var nämligen till henne som 44-åringen uttalade dödshot mot en annan kvinna.

Bakgrunden till måndagens rättegång är att den 44-åriga kvinnan dömdes för olaga hot i april förra året. Några dagar senare ringde hon till rådmannen och sade enligt uppgifter i åtalet: ”Jag ska avrätta NN (målsäganden i rättegången). Det är värt priset även om jag får livstids fängelse”.

– Skövdekvinnan sade att hon skulle avrätta henne för att hon hade ljugit vid rättegången tidigare och hon skulle köpa en pistol. Jag sade att jag skulle polisanmäla hotet och fick svaret att ”Gör det då”, berättade rådmannen inför domstolen.

Hon var säker på vad hon hört och sade att det inte handlade om ett missförstånd. Det var nämligen Skövdekvinnans förklaring – hon hade visserligen använt flera av de orden som rådmannen refererade till, men innebörden hade varit en helt annan.

– Jag ville få fram att jag var oskyldigt dömd och att domaren skulle förstå att om jag verkligen hade gjort något hade det varit acceptabelt att bli dömd.

44-åringen ska också ha ringt till en kvinna som vittnade mot henne i den första rättegången.

I det samtalet ska hon ha sagt ” Du kommer att märka när jag kommer att ta hand om detta på mitt eget sätt”.

Dom kommer den 9 februari.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.