02 feb 2015 06:00

02 feb 2015 07:17

Det närmar sig öppning - bokstavligt talat

Förskolebarn får sköta invigningen av biblioteket

Kul, spännande och överraskande. Så ska det vara att komma till biblioteket när filialföreståndaren Magnus Rosén får tycka till. Och så hoppas han att det blir när biblioteket i Stöpen snart öppnar igen.

Biblioteksfilialen i Stöpen har varit stängd sedan i maj förra året. Först var den tänkt att öppna i oktober, sedan i december fast då satte ruttna takbjälkar stopp. Men snart är det dags för nyöppning, närmare bestämt den 19 februari.

– Vi har målat om väggarna, de ruttna takbjälkarna har bytts ut, det är nya fönster. Barnrummet är helt nytt och större, det finns i den gamla entrén, berättar Magnus Rosén, filialföreståndare i Stöpen och filialsamordnare i Skövde kommun.

Bokbeståndet har gåtts igenom. En stor gallring har gjorts och de böcker som är kvar har kategoriserats enligt SAB, Sveriges allmänna biblioteksförenings, system.

Biblioteket i Stöpen kommer att ha öppet två dagar i veckan, tisdag dag samt torsdag eftermiddag och kväll, för allmänheten. Då bemannas det av Eva Billing (torsdagar) och Magnus Rosén. Förskola och skola kan nyttja biblioteket fritt och på måndagar finns Gunilla Jonsson, assistent i Stöpen och filialföreståndare i Timmersdala, där för att ta emot skolklasser.

Har saknats

På frågan om biblioteket saknats i Stöpen svarar Magnus Rosén kort och gott:

– Oj!

Sedan utvecklar han det hela en smula.

– Filialbesökare är tåliga. De har haft tillgång till Skövde stadsbibliotek och många åker till andra filialer. Men de är också lokalpatrioter och vill låna lokalt. Biblioteket är en mötesplats och många har som rutin att gå dit och träffa andra.

Många låntagare har, berättar han, lånat om och haft sina böcker jättelänge. Det finns alltså risk för att det kommer att lämnas tillbaka ett berg av böcker när biblioteket i Stöpen väl öppnar igen.

– Men böcker har också lämnats tillbaka under tiden det varit stängt. Det finns ett rum på stadsbiblioteket som är ganska fullt. Stöpen återlämnade böcker står det, säger Magnus Rosén med ett av sina många skratt.

Som ny filialföreståndare vill han arbeta med att knyta kontakter mellan biblioteket och lokala föreningar och organisationer, men också med skolan. Där är första kontakten redan knuten i och med en utställning från Frösve skola som visas vecka nio.

– Man har alla möjligheter i världen här och ganska fria händer att utveckla verksamheten och profilera sig.

Hur kommer det märkas att Magnus Rosén börjat på biblioteket i Stöpen?

– Ett öppet klimat, jag är öppen för idéer, nya samarbeten och mycket humor. Det ska vara kul och spännande att komma hit, man ska bli överraskad. Man ska vara öppen för inköpsidéer och känna av vad folk önskar, varje ort är unik. Att biblioteket ska spegla samhället i övrigt tycker jag är viktigt. Jag vet inte så mycket om Stöpen än, men handboll och motorsport är viktigt har jag förstått.

Biblioteket i Stöpen invigs på förmiddagen den 19 februari med barnteater och glass/tårta.

– Förskolebarn ska få sköta invigningen.

Blir det kö tror du?

– Hoppas det. Jag har hört av kollegor att det här är ett drivet bibliotek med flitiga biblioteksbesökare.

Biblioteksfilialen i Stöpen har varit stängd sedan i maj förra året. Först var den tänkt att öppna i oktober, sedan i december fast då satte ruttna takbjälkar stopp. Men snart är det dags för nyöppning, närmare bestämt den 19 februari.

– Vi har målat om väggarna, de ruttna takbjälkarna har bytts ut, det är nya fönster. Barnrummet är helt nytt och större, det finns i den gamla entrén, berättar Magnus Rosén, filialföreståndare i Stöpen och filialsamordnare i Skövde kommun.

Bokbeståndet har gåtts igenom. En stor gallring har gjorts och de böcker som är kvar har kategoriserats enligt SAB, Sveriges allmänna biblioteksförenings, system.

Biblioteket i Stöpen kommer att ha öppet två dagar i veckan, tisdag dag samt torsdag eftermiddag och kväll, för allmänheten. Då bemannas det av Eva Billing (torsdagar) och Magnus Rosén. Förskola och skola kan nyttja biblioteket fritt och på måndagar finns Gunilla Jonsson, assistent i Stöpen och filialföreståndare i Timmersdala, där för att ta emot skolklasser.

Har saknats

På frågan om biblioteket saknats i Stöpen svarar Magnus Rosén kort och gott:

– Oj!

Sedan utvecklar han det hela en smula.

– Filialbesökare är tåliga. De har haft tillgång till Skövde stadsbibliotek och många åker till andra filialer. Men de är också lokalpatrioter och vill låna lokalt. Biblioteket är en mötesplats och många har som rutin att gå dit och träffa andra.

Många låntagare har, berättar han, lånat om och haft sina böcker jättelänge. Det finns alltså risk för att det kommer att lämnas tillbaka ett berg av böcker när biblioteket i Stöpen väl öppnar igen.

– Men böcker har också lämnats tillbaka under tiden det varit stängt. Det finns ett rum på stadsbiblioteket som är ganska fullt. Stöpen återlämnade böcker står det, säger Magnus Rosén med ett av sina många skratt.

Som ny filialföreståndare vill han arbeta med att knyta kontakter mellan biblioteket och lokala föreningar och organisationer, men också med skolan. Där är första kontakten redan knuten i och med en utställning från Frösve skola som visas vecka nio.

– Man har alla möjligheter i världen här och ganska fria händer att utveckla verksamheten och profilera sig.

Hur kommer det märkas att Magnus Rosén börjat på biblioteket i Stöpen?

– Ett öppet klimat, jag är öppen för idéer, nya samarbeten och mycket humor. Det ska vara kul och spännande att komma hit, man ska bli överraskad. Man ska vara öppen för inköpsidéer och känna av vad folk önskar, varje ort är unik. Att biblioteket ska spegla samhället i övrigt tycker jag är viktigt. Jag vet inte så mycket om Stöpen än, men handboll och motorsport är viktigt har jag förstått.

Biblioteket i Stöpen invigs på förmiddagen den 19 februari med barnteater och glass/tårta.

– Förskolebarn ska få sköta invigningen.

Blir det kö tror du?

– Hoppas det. Jag har hört av kollegor att det här är ett drivet bibliotek med flitiga biblioteksbesökare.