02 feb 2015 07:00

02 feb 2015 07:00

Humör smittar av sig

Psykologiskt experiment

Facebook har nyligen genomfört ett enormt psykologisk experiment på nästan 700 000 användare. Facebook manipulerade användarnas nyhetsflöden för att sedan analysera hur det påverkade deras känslor. Resultatet är publicerat av Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

När man skriver en deprimerande eller arg status så sätter det igång en dominoeffekt och det leder till att ens vänner skriver också sorgliga statusar. Det gäller likadant för lyckliga statusar, om man får många lyckliga statusar i ens nyhetsflöde så påverkar det ens humör positivt.

James Fowler, professor i medicinsk genetik och statsvetenskap vid University of California i San Diego säger ”Människor väljer inte bara att associeras med människor som har samma humör som sig själva utan de påverkar och faktiskt får sina vänners känslor att ändra sig.”

Att känslor kan sprida sig bland människor som har direkt kontakt med varandra är ingen stor nyhet men den här forskningen bevisar att man inte behöver ha direkt kontakt med människorna. Så om du känner att du ständigt är på dåligt humör utan att riktigt veta varför så kan du testa att hålla dig ifrån Facebook och andra sociala medier en liten stund.

När man skriver en deprimerande eller arg status så sätter det igång en dominoeffekt och det leder till att ens vänner skriver också sorgliga statusar. Det gäller likadant för lyckliga statusar, om man får många lyckliga statusar i ens nyhetsflöde så påverkar det ens humör positivt.

James Fowler, professor i medicinsk genetik och statsvetenskap vid University of California i San Diego säger ”Människor väljer inte bara att associeras med människor som har samma humör som sig själva utan de påverkar och faktiskt får sina vänners känslor att ändra sig.”

Att känslor kan sprida sig bland människor som har direkt kontakt med varandra är ingen stor nyhet men den här forskningen bevisar att man inte behöver ha direkt kontakt med människorna. Så om du känner att du ständigt är på dåligt humör utan att riktigt veta varför så kan du testa att hålla dig ifrån Facebook och andra sociala medier en liten stund.