03 feb 2015 13:32

03 feb 2015 13:34

Kräver strängare straff för knivhuggande Skövdekvinna

Skövdekvinnan som knivhögg sin exsambo dömdes till fängelse i 3 år och 3 månader. Men nu överklagar åklagaren och yrkar att hovrätten dömer kvinnan för mordförsök till ett längre fängelsestraff.

Kvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Kvinnan erkände gärningen men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för tidigare att ha utsatt henne bland annat för misshandel.

När rättegången avslutades i Stockholms tingsrätt i januari yrkade åklagaren att kvinnan skulle dömas till fängelse i sju, åtta år för mordförsök och falsk tillvitelse. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att Skövdekvinnan hade direkt uppsåt att beröva mannen livet. Hon dömdes därför för grov misshandel i stället, påföljden blev fängelse i 3 år och 3 månader.

Kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, sade till SLA att domen skulle överklagas – sista dag är den 9 februari – bland annat eftersom man ansåg att hon har fått ett för långt fängelsestraff.

Men åklagaren var heller inte nöjd med domen och har nu överklagat till hovrätten. Hon anser att kvinnan ska dömas för mordförsök och till ett längre fängselstraff. Åklagaren tycker att kvinnas agerande har varit livsfarligt, även om hugget inte orsakade livshotade skador. ”XX har enligt min mening i vart fall varit likgiltig inför en dödlig utgång”.

Kvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Kvinnan erkände gärningen men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för tidigare att ha utsatt henne bland annat för misshandel.

När rättegången avslutades i Stockholms tingsrätt i januari yrkade åklagaren att kvinnan skulle dömas till fängelse i sju, åtta år för mordförsök och falsk tillvitelse. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att Skövdekvinnan hade direkt uppsåt att beröva mannen livet. Hon dömdes därför för grov misshandel i stället, påföljden blev fängelse i 3 år och 3 månader.

Kvinnans försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, sade till SLA att domen skulle överklagas – sista dag är den 9 februari – bland annat eftersom man ansåg att hon har fått ett för långt fängelsestraff.

Men åklagaren var heller inte nöjd med domen och har nu överklagat till hovrätten. Hon anser att kvinnan ska dömas för mordförsök och till ett längre fängselstraff. Åklagaren tycker att kvinnas agerande har varit livsfarligt, även om hugget inte orsakade livshotade skador. ”XX har enligt min mening i vart fall varit likgiltig inför en dödlig utgång”.