04 feb 2015 14:11

04 feb 2015 14:11

Förnekar våldsterror – överklagar fängelsedom

SKÖVDE: Vill bli helt frikänd

En Skövdebo som dömdes till fängelse i 2,5 år för att under flera års tid ha utsatt sin fru för våld – tingsrätten såg extra allvarligt på en händelse då han tog struptag på henne – överklagar nu domen. Mannen vill frikännas helt.

Den 46-årige Skövdebon häktades efter en händelse i september. Då gav han henne ett hårt knytnävsslag mot huvudet, slängde ner henne på marken och tog därefter ett strupgrepp om hennes hals. Mannen åtalades senare misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren preciserade i punkt efter punkt i åtalet vad mannen under fem års tid ska ha utsatt sin hustru för.

Under rättegången i tingsrätten i Skövde berättade ett vittne om händelsen i september. Vittnet såg hur mannen hade tagit ett struptag på kvinnan och lyckades ta sig in och dra mannen därifrån. Vittnet uppfattade situationen som mycket allvarlig och trodde att allt hade kunnat sluta mycket illa om han inte hade kommit.

Tingsrätten skrev i sin dom, som meddelades i januari, att man höll med om att misshandeln i höstas kunde slutat illa och man ansåg totalt sett att omfattningen av gärningarna samt allvaret i dessa drog upp straffvärdet. Mannen dömdes till fängelse i 2,5 år för grov kvinnofridskränkning.

Men mannen som förnekar brott vill frikännas helt och överklagar domen till hovrätten. Mannen säger i överklagandet att han medgett att han brukat våld mot kvinnan vid ett tillfälle, men då i nödvärn. Det var händelsen i september som en person vittnade om.

I övrigt säger han att vittnenas uppgifter bygger i allt väsentligt på kvinnans egen berättelse. De skador hon fått har inte orsakats av honom, säger han i överklagandet, de har uppkommit på annat sätt.

Den 46-årige Skövdebon häktades efter en händelse i september. Då gav han henne ett hårt knytnävsslag mot huvudet, slängde ner henne på marken och tog därefter ett strupgrepp om hennes hals. Mannen åtalades senare misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren preciserade i punkt efter punkt i åtalet vad mannen under fem års tid ska ha utsatt sin hustru för.

Under rättegången i tingsrätten i Skövde berättade ett vittne om händelsen i september. Vittnet såg hur mannen hade tagit ett struptag på kvinnan och lyckades ta sig in och dra mannen därifrån. Vittnet uppfattade situationen som mycket allvarlig och trodde att allt hade kunnat sluta mycket illa om han inte hade kommit.

Tingsrätten skrev i sin dom, som meddelades i januari, att man höll med om att misshandeln i höstas kunde slutat illa och man ansåg totalt sett att omfattningen av gärningarna samt allvaret i dessa drog upp straffvärdet. Mannen dömdes till fängelse i 2,5 år för grov kvinnofridskränkning.

Men mannen som förnekar brott vill frikännas helt och överklagar domen till hovrätten. Mannen säger i överklagandet att han medgett att han brukat våld mot kvinnan vid ett tillfälle, men då i nödvärn. Det var händelsen i september som en person vittnade om.

I övrigt säger han att vittnenas uppgifter bygger i allt väsentligt på kvinnans egen berättelse. De skador hon fått har inte orsakats av honom, säger han i överklagandet, de har uppkommit på annat sätt.