05 feb 2015 18:33

05 feb 2015 19:06

Dömd för knivhugg vill frikännas

Skövdekvinna överklagar fängelsedom

Skövdekvinnan bör dömas för försök till mord. Det säger exsambon – som knivhöggs av kvinnan – i sitt överklagande till hovrätten.

Kvinnan själv yrkar att åtalet ogillas.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm.

Kvinnan erkände själva gärningen direkt men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för tidigare att ha utsatt henne bland annat för misshandel.

När rättegången avslutades i Stockholms tingsrätt i januari yrkade åklagaren att kvinnan skulle dömas till fängelse i sju, åtta år för mordförsök och falsk tillvitelse.

Vill frikännas

Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att Skövdekvinnan hade direkt uppsåt att beröva mannen livet. Hon dömdes därför för grov misshandel i stället, påföljden blev fängelse i 3 år och 3 månader.

När kvinnan nu överklagar domen, via sin offentlige försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, yrkar hon att hovrätten ska frikänna henne. Kvinnan vidhåller att åklagaren inte har motbevisat den nödvärsinvändning som hon framfört.

Hon hävdar att exsambon vid det aktuella tillfället först hotade henne med en kniv och sedan tog ett strupgrepp på henne. I tumultet därefter kom hon över kniven och stack den i mannen för att freda sig själv.

Misshandel istället

Om hovrätten ändå skulle anse att kvinnan har tagit till mer våld än situationen krävt, är gärningen att bedöma som misshandel, säger Staffan Uvabeck i överklagandet.

Exsambon har också överklagat domen. Han anser att hovrätten ska döma kvinnan för försök till mord till ett längre fängelsestraff än det som tingsrätten dömt ut.

Även åklagaren i ärendet har yrkat på just det.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm.

Kvinnan erkände själva gärningen direkt men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för tidigare att ha utsatt henne bland annat för misshandel.

När rättegången avslutades i Stockholms tingsrätt i januari yrkade åklagaren att kvinnan skulle dömas till fängelse i sju, åtta år för mordförsök och falsk tillvitelse.

Vill frikännas

Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att Skövdekvinnan hade direkt uppsåt att beröva mannen livet. Hon dömdes därför för grov misshandel i stället, påföljden blev fängelse i 3 år och 3 månader.

När kvinnan nu överklagar domen, via sin offentlige försvarare, Skövdeadvokaten Staffan Uvabeck, yrkar hon att hovrätten ska frikänna henne. Kvinnan vidhåller att åklagaren inte har motbevisat den nödvärsinvändning som hon framfört.

Hon hävdar att exsambon vid det aktuella tillfället först hotade henne med en kniv och sedan tog ett strupgrepp på henne. I tumultet därefter kom hon över kniven och stack den i mannen för att freda sig själv.

Misshandel istället

Om hovrätten ändå skulle anse att kvinnan har tagit till mer våld än situationen krävt, är gärningen att bedöma som misshandel, säger Staffan Uvabeck i överklagandet.

Exsambon har också överklagat domen. Han anser att hovrätten ska döma kvinnan för försök till mord till ett längre fängelsestraff än det som tingsrätten dömt ut.

Även åklagaren i ärendet har yrkat på just det.