06 feb 2015 12:56

11 feb 2015 12:50

Lena fick träffa sin hjälte

Hade modet att våga gripa in

UPPDATERAD. Lena Persson satte frukostmackan i vrångstrupen på väg in till Arena Skövde och räddades av Elias Hilmersson. Händelsen fick stor spridning i sociala medier. Större än någon av dem kunde tro.

– Jag ville sprida modet att våga gripa in. Det goda exemplet, berättar Lena Persson.

I tisdags var Lena Persson och simmade i Arena Skövde på morgonen. Efter att ha varit ute i bilen med sina grejer tog hon sin frukostmacka och åt den i farten på väg till ett möte i samma byggnad.

– På väg in sätter jag en tugga i vrångstrupen och får inte luft.

Och, berättar hon, den som går närmast henne och som hon ser tydligt, väljer att inte engagera sig i situationen.

– Jag har så pass mycket luft att jag kan väsa ut ett ”hjälp mig!” men får ändå inte hjälp. Då får jag komplett panik.

Som tur är kommer Elias Hilmersson precis efter. Han går på Västerhöjd, handbollsinriktning, och är på väg till Arena Skövde för att ha idrott.

– Jag såg rätt tydligt att hon hade panik och förstod vad det var.

Helt instinktivt tar han tag om Lena Persson och gör Heimlich manöver trots att han aldrig gjort det förut. På andra försöket kommer det som fastnat upp. Sedan går de åt varsitt håll.

– Du försäkrade dig verkligen om att jag var okej först, berättar Lena som även hann säga tack.

Lena Persson är controller på sektor vård och omsorg på Skövde kommun och mötet där hon skulle hålla föredrag gick bra. På eftermiddagen gjorde hon ett Facebook-inlägg där hon tackade den dittills okände unge mannen som hjälpt henne.

– Jag ville sprida modet att våga gripa in, det goda exemplet. Jag kände att det var pensionärsvarning på att sätta in Dagens ros. Så då tänkte jag att kommunens Facebook-flöde följs ju av en del, det kanske på något sätt kan nå honom som hjälpte mig.

Det hade hon rätt i och inlägget gillades och delades av många.

– Så uppenbarligen är det fler som tycker att det här är ett gott exempel att sprida.

Under fredagen träffades de båda igen under lugnare former. Elias Hilmersson skulle inte tveka att rycka in igen och göra en liknande insats. Lena Persson tänker däremot inte äta frukostmackor i farten fler gånger.

– Nej, nu får jag nog försöka sitta still hädanefter.

I tisdags var Lena Persson och simmade i Arena Skövde på morgonen. Efter att ha varit ute i bilen med sina grejer tog hon sin frukostmacka och åt den i farten på väg till ett möte i samma byggnad.

– På väg in sätter jag en tugga i vrångstrupen och får inte luft.

Och, berättar hon, den som går närmast henne och som hon ser tydligt, väljer att inte engagera sig i situationen.

– Jag har så pass mycket luft att jag kan väsa ut ett ”hjälp mig!” men får ändå inte hjälp. Då får jag komplett panik.

Som tur är kommer Elias Hilmersson precis efter. Han går på Västerhöjd, handbollsinriktning, och är på väg till Arena Skövde för att ha idrott.

– Jag såg rätt tydligt att hon hade panik och förstod vad det var.

Helt instinktivt tar han tag om Lena Persson och gör Heimlich manöver trots att han aldrig gjort det förut. På andra försöket kommer det som fastnat upp. Sedan går de åt varsitt håll.

– Du försäkrade dig verkligen om att jag var okej först, berättar Lena som även hann säga tack.

Lena Persson är controller på sektor vård och omsorg på Skövde kommun och mötet där hon skulle hålla föredrag gick bra. På eftermiddagen gjorde hon ett Facebook-inlägg där hon tackade den dittills okände unge mannen som hjälpt henne.

– Jag ville sprida modet att våga gripa in, det goda exemplet. Jag kände att det var pensionärsvarning på att sätta in Dagens ros. Så då tänkte jag att kommunens Facebook-flöde följs ju av en del, det kanske på något sätt kan nå honom som hjälpte mig.

Det hade hon rätt i och inlägget gillades och delades av många.

– Så uppenbarligen är det fler som tycker att det här är ett gott exempel att sprida.

Under fredagen träffades de båda igen under lugnare former. Elias Hilmersson skulle inte tveka att rycka in igen och göra en liknande insats. Lena Persson tänker däremot inte äta frukostmackor i farten fler gånger.

– Nej, nu får jag nog försöka sitta still hädanefter.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.