06 feb 2015 17:51

06 feb 2015 17:53

Stoppade terrorpengar

Nordea i Skövde upptäckte misstänkt överföring

UPPDATERAD. Personalen på Nordeas kontor i Skövde stoppade en misstänkt transaktion.

Man befarar att pengarna skulle ­användas för att finansiera en terrororganisation.

Enligt P4 Skaraborg ska personal på Nordea i Skövde ha berättat att en transaktion på banken stoppats efter att ha fastnat i filtret för terrorfinansiering.

Men på Nordea är man väldigt förtegna om händelsen.

– Det är inget som vi kan bekräfta, säger Petter Brunnberg som är pressekreterare på Nordea till SLA.

Hur upptäcks sådan verksamhet generellt?

– På Nordea ställer vi frågor till våra kunder eftersom alla banker i Sverige är, enligt Lagen om åtgärder mot penningtvätt, skyldiga att ha god kunskap om sina kunder samt varifrån pengar kommer och hur de används. Vilken information vi inhämtat från våra kunder kan Nordea inte kommentera, säger Petter Brunnberg

Ska rapporteras

För att bankerna inte ska utnyttjas för terrorismfinansiering är de förbjudna att göra affärer med personer eller organisationer som finns på EU:s sanktionslistor. Bankerna är skyldiga att göra kontroller mot officiella register över individer och organisationer som myndigheterna ansett vara kopplade till terroristaktiviteter. Bankerna ska också i övrigt försöka förhindra finansieringen av terrorism.​​​

Finansinspektionen är myndigheten som ska se till att bankerna gör de här kontrollerna.

Till utlandet

– Om bankerna misstänker finansiering av terrorism så ska de rapportera det till finanspolisen som jobbar vidare med frågorna, säger Cecilia Ekenbäck, chef för penningtvättsenheten på Finansinspektionen, till P4 Skaraborg och fortsätter:

– Man har gjort olika försök att uppskatta omfattningen av terrorismfinansiering i Sverige och kommit fram till att det kan röra sig om någon miljon kronor årligen. Merparten av pengarna tros gå till terrororganisationer i utlandet.

Enligt P4 Skaraborg ska personal på Nordea i Skövde ha berättat att en transaktion på banken stoppats efter att ha fastnat i filtret för terrorfinansiering.

Men på Nordea är man väldigt förtegna om händelsen.

– Det är inget som vi kan bekräfta, säger Petter Brunnberg som är pressekreterare på Nordea till SLA.

Hur upptäcks sådan verksamhet generellt?

– På Nordea ställer vi frågor till våra kunder eftersom alla banker i Sverige är, enligt Lagen om åtgärder mot penningtvätt, skyldiga att ha god kunskap om sina kunder samt varifrån pengar kommer och hur de används. Vilken information vi inhämtat från våra kunder kan Nordea inte kommentera, säger Petter Brunnberg

Ska rapporteras

För att bankerna inte ska utnyttjas för terrorismfinansiering är de förbjudna att göra affärer med personer eller organisationer som finns på EU:s sanktionslistor. Bankerna är skyldiga att göra kontroller mot officiella register över individer och organisationer som myndigheterna ansett vara kopplade till terroristaktiviteter. Bankerna ska också i övrigt försöka förhindra finansieringen av terrorism.​​​

Finansinspektionen är myndigheten som ska se till att bankerna gör de här kontrollerna.

Till utlandet

– Om bankerna misstänker finansiering av terrorism så ska de rapportera det till finanspolisen som jobbar vidare med frågorna, säger Cecilia Ekenbäck, chef för penningtvättsenheten på Finansinspektionen, till P4 Skaraborg och fortsätter:

– Man har gjort olika försök att uppskatta omfattningen av terrorismfinansiering i Sverige och kommit fram till att det kan röra sig om någon miljon kronor årligen. Merparten av pengarna tros gå till terrororganisationer i utlandet.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.