09 feb 2015 06:00

09 feb 2015 06:00

Alla hjärtans dag – en dag precis som alla andra?

I veckan så är det alla hjärtans dag. Är det viktigt att fira och hur ska man göra det? Uppslagets reportrar berättar om vad de associerar med denna kärleksbestänkta dag, gamla minnen och traditioner.

Livet är så föränderligt

När jag var liten så kommer jag ihåg att min mamma alltid köpte en ask med gelé-hjärtan på alla hjärtans dag. Vi fick äta hur många vi ville så länge det vi åt dem efter maten. Det var det bästa med den dagen tyckte jag. Något riktigt alla hjärtans dag-firande har jag nog aldrig haft och det ser inte ut att bli något i år heller. Dessutom är jag sämst i världen på att komma ihåg att höra av mig till människor. Jag ska fira min kärleksfulla dag i fjällen med en av mina bästa vänner, men det är inte fy skam det heller. Så jag får nog helt enkelt komma på min egen alla hjärtans dag-tradition, för en ska ju alltid vara sig själv närmast. Några sådana där gelé-hjärtan blir det inte längre, de är nämligen inte vegetariska. Kanske kan äta hjärtformade apelsiner istället? Det märker jag, tids nog.

Lisa Andersson

Mitt första kärleksbrev

Jag har faktiskt inte så hemskt många minnen ifrån alla hjärtansdag. Det finns dock en som sticker ut lite. Det var 14:e februari 2005 och jag var tio år gammal. Alla hjärtans dag hade varit det enda samtalsämnet hela klassen verkade ha under de senaste tre veckorna. Vi lekte gissningslekar där vi skulle gissa vem som skulle skicka hemliga brev till vem, många förberedde sina brev i smyg och alla var nervösa att de inte skulle få någon beundrare. 14:e februari 2005 startade som vilken dag som helst men när jag klev in i rummet så var någonting lite annorlunda. Det fanns ett kort på min bänk. Det här hade aldrig hänt förut, jag hade aldrig fått ett kärleksbrev. Jag var ivrig och nervös. Var det här på riktigt eller är det ett skämt? Jag tog upp kortet och läste: Jag älskar dig löd, meddelandet. Problemet var att kortet var anonymt så jag hade ingen aning om vem det var som hade skickat det, jag fick aldrig reda på det heller. Det var kul att vara tio år gammal.

Carl Reynolds

Världens bästa tant

De flesta förknippar nog Alla hjärtans dag med firande i kärlekens tecken; uppvaktning av och umgänge med den som man håller kär. Självklart tänker väl jag samma, men den 14:e februari kommer som allra mest alltid förknippas med en speciell persons födelsedag.

Hon som alltid skjutsar, hon som alltid kramas, hon som alltid frågar om jag och lillebrorsan vill ha fiskpinnar och ris – mormor. Hon må ha timlånga utläggningar om livet, tappa bort saker i klädesplagg och köra som en biltjuv, men hon är bäst ändå. Absolut, visst skänker jag väl exempelvis vänner eller pojkvän lite tankar, men det är ändå mormor som står i största fokus denna upptaggade hjärtedag.

Och vad passar väl egentligen bättre, än att förknippa det med en tant som har världens största hjärta?

Ida Bohman

Alla hjärtansdag är mormors dag i all ära!

Alla hjärtans dag tror jag många tolkar väldigt olika vilket kanske är bra då vi alla är olika. Min tolkning är att man ska vara med dem man tycker allra mest om, det kvittar vem eller vilka det är. Du ska vara omringad av just de personerna som gör dig allra gladast och lyckligast, riktiga guldklimpar. Äta gott är också ett stort plus och kanske få en fin chokladask av din käraste? Denna dag är min mormors, min mormor har lyckan att fylla år just denna dag vilket hon är värd! Så det är var jag ska tillbringa dagen i ära, ge min mormor en stor kram och fika på hennes goda fika tillsammans med alla andra nära och kära som får mig att må så bra! Min alla hjärtansdag har varit sig lik i många år och kommer behålla sin superstandard flera år till!

Ida Johansson

Uppmuntra varje dag i stället

Jag måste erkänna att jag har svårt att hitta betydelsen med alla hjärtans dag. Det som stereotypt förknippas med dagen är att ge bort gåvor till sin partner, umgås extra med sin partner och vara allmänt mer kärleksfull och uppmuntrande. För singlarna är dagen en chans att berätta för någon om sin lite hemliga kärlek till denna. Men detta borde definitivt inte ske endast en dag om året. Om vi bortser från det materialistiska så bör vi varje dag uppmuntra vår partner och lägga ner tid på att visa sin kärlek till denna. Varje dag bör världens alla singlar våga ta mod till sig och berätta om de har en hemlig kärlek! Livet är för kort för att ägna endast en dag om året extra mycket åt kärlek!

Stina Kinnerbäck

Hur man gör en flicka nöjd

Här får ni killar en liten guide på hur man gör flickan nöjd på alla hjärtans dag:

1. Bjud henne på bio för att se Femtio nyanser av honom. För hon vill hellre lära känna Mr Grey bättre än dig.

2. Köp den puttinuttigaste nallen du kan hitta. Gärna någon som berättar att den älskar henne de dagar inte du kan säga det.

3. Ge henne blommor. Vilken tjej vill inte kämpa med att hålla dessa självmordsbenägna växter vid liv?

4. Köp choklad. Godiset som löser alla hennes problem utom vikten.

5. Bjud henne på middag à la Lady och Lufsen där ni romantiskt slurpar i er spagetti som lämnar sås runt hela munnen.

6. Ge henne ett kort med en egen dikt. Även om kortet förr eller senare ändå kommer hamna i soptunnan, lär hon säkerligen älska dig för att du har hittat tio rimord på hjärta.

Johanna Granlund

Livet är så föränderligt

När jag var liten så kommer jag ihåg att min mamma alltid köpte en ask med gelé-hjärtan på alla hjärtans dag. Vi fick äta hur många vi ville så länge det vi åt dem efter maten. Det var det bästa med den dagen tyckte jag. Något riktigt alla hjärtans dag-firande har jag nog aldrig haft och det ser inte ut att bli något i år heller. Dessutom är jag sämst i världen på att komma ihåg att höra av mig till människor. Jag ska fira min kärleksfulla dag i fjällen med en av mina bästa vänner, men det är inte fy skam det heller. Så jag får nog helt enkelt komma på min egen alla hjärtans dag-tradition, för en ska ju alltid vara sig själv närmast. Några sådana där gelé-hjärtan blir det inte längre, de är nämligen inte vegetariska. Kanske kan äta hjärtformade apelsiner istället? Det märker jag, tids nog.

Lisa Andersson

Mitt första kärleksbrev

Jag har faktiskt inte så hemskt många minnen ifrån alla hjärtansdag. Det finns dock en som sticker ut lite. Det var 14:e februari 2005 och jag var tio år gammal. Alla hjärtans dag hade varit det enda samtalsämnet hela klassen verkade ha under de senaste tre veckorna. Vi lekte gissningslekar där vi skulle gissa vem som skulle skicka hemliga brev till vem, många förberedde sina brev i smyg och alla var nervösa att de inte skulle få någon beundrare. 14:e februari 2005 startade som vilken dag som helst men när jag klev in i rummet så var någonting lite annorlunda. Det fanns ett kort på min bänk. Det här hade aldrig hänt förut, jag hade aldrig fått ett kärleksbrev. Jag var ivrig och nervös. Var det här på riktigt eller är det ett skämt? Jag tog upp kortet och läste: Jag älskar dig löd, meddelandet. Problemet var att kortet var anonymt så jag hade ingen aning om vem det var som hade skickat det, jag fick aldrig reda på det heller. Det var kul att vara tio år gammal.

Carl Reynolds

Världens bästa tant

De flesta förknippar nog Alla hjärtans dag med firande i kärlekens tecken; uppvaktning av och umgänge med den som man håller kär. Självklart tänker väl jag samma, men den 14:e februari kommer som allra mest alltid förknippas med en speciell persons födelsedag.

Hon som alltid skjutsar, hon som alltid kramas, hon som alltid frågar om jag och lillebrorsan vill ha fiskpinnar och ris – mormor. Hon må ha timlånga utläggningar om livet, tappa bort saker i klädesplagg och köra som en biltjuv, men hon är bäst ändå. Absolut, visst skänker jag väl exempelvis vänner eller pojkvän lite tankar, men det är ändå mormor som står i största fokus denna upptaggade hjärtedag.

Och vad passar väl egentligen bättre, än att förknippa det med en tant som har världens största hjärta?

Ida Bohman

Alla hjärtansdag är mormors dag i all ära!

Alla hjärtans dag tror jag många tolkar väldigt olika vilket kanske är bra då vi alla är olika. Min tolkning är att man ska vara med dem man tycker allra mest om, det kvittar vem eller vilka det är. Du ska vara omringad av just de personerna som gör dig allra gladast och lyckligast, riktiga guldklimpar. Äta gott är också ett stort plus och kanske få en fin chokladask av din käraste? Denna dag är min mormors, min mormor har lyckan att fylla år just denna dag vilket hon är värd! Så det är var jag ska tillbringa dagen i ära, ge min mormor en stor kram och fika på hennes goda fika tillsammans med alla andra nära och kära som får mig att må så bra! Min alla hjärtansdag har varit sig lik i många år och kommer behålla sin superstandard flera år till!

Ida Johansson

Uppmuntra varje dag i stället

Jag måste erkänna att jag har svårt att hitta betydelsen med alla hjärtans dag. Det som stereotypt förknippas med dagen är att ge bort gåvor till sin partner, umgås extra med sin partner och vara allmänt mer kärleksfull och uppmuntrande. För singlarna är dagen en chans att berätta för någon om sin lite hemliga kärlek till denna. Men detta borde definitivt inte ske endast en dag om året. Om vi bortser från det materialistiska så bör vi varje dag uppmuntra vår partner och lägga ner tid på att visa sin kärlek till denna. Varje dag bör världens alla singlar våga ta mod till sig och berätta om de har en hemlig kärlek! Livet är för kort för att ägna endast en dag om året extra mycket åt kärlek!

Stina Kinnerbäck

Hur man gör en flicka nöjd

Här får ni killar en liten guide på hur man gör flickan nöjd på alla hjärtans dag:

1. Bjud henne på bio för att se Femtio nyanser av honom. För hon vill hellre lära känna Mr Grey bättre än dig.

2. Köp den puttinuttigaste nallen du kan hitta. Gärna någon som berättar att den älskar henne de dagar inte du kan säga det.

3. Ge henne blommor. Vilken tjej vill inte kämpa med att hålla dessa självmordsbenägna växter vid liv?

4. Köp choklad. Godiset som löser alla hennes problem utom vikten.

5. Bjud henne på middag à la Lady och Lufsen där ni romantiskt slurpar i er spagetti som lämnar sås runt hela munnen.

6. Ge henne ett kort med en egen dikt. Även om kortet förr eller senare ändå kommer hamna i soptunnan, lär hon säkerligen älska dig för att du har hittat tio rimord på hjärta.

Johanna Granlund