12 feb 2015 05:00

12 feb 2015 05:00

"Han borde ha häktats"

”Han borde ha häktats”. Det säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson i en kommentar till tingsrättens beslut att försätta en 32-årig sexbrottsmisstänkt Skövdebo på fri fot.

32-åringen misstänktes för två fall av sexuellt ofredande vid tisdagens häktningsförhandling. Men Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att bevisningen räckte för att häkta mannen och beslutade i stället att försätta honom på fri fot. Ett beslut som förvånat många, inte minst kammaråklagare Britt-Marie Johansson som leder förundersökningen.

– Min bevisning borde ha räckt till häktning, säger hon till SLA.

– Men rätten gjorde en annan bedömning och ansåg inte att bevisningen nådde upp till sannolika skäl. Det får man respektera.

Nya brott

Det är inte så kallad obligatorisk häktning på ett brott som sexuellt ofredande.

– Däremot menar jag att det finns risk för att mannen på fri fot kan begå nya brott och dessutom försvåra utredningen.

Nu går utredningen vidare och 32-åringen är fortsatt misstänkt för att ha antastat barn på Arenabadet i Skövde. Dels i fredags då han ska ha försökt att dra av en flickas badkläder, dels en liknande händelse den 4 november i fjol.

Starka reaktioner

– Vi jobbar vidare med det material vi har och ska även höra ytterligare personer.

– Nu när ärendet fått uppmärksamhet i media så kan det också komma fram nya anmälningar.

På olika sociala medier har reaktionerna varit starka efter tingsrättens beslut. Många uttrycker förvåning över att en person som är dömd för grova sexualbrott släpps på fri fot.

– Juridiskt är hans bakgrund inte relevant vid en häktningsförhandling. Däremot tittar vi naturligtvis i utredningen på hela personen och vad han har gjort.

I mars 2008 dömdes 32-åringen av Hovrätten för Västra Sverige till sju års fängelse för grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, tre fall av försök till våldtäkt och ofredande. Totalt var det sju kvinnor som blev överfallna utomhus av mannen.

Den 8 juli 2012 släpptes mannen villkorligt på fri fot med två år och fyra månader kvar av straffet. Efter frigivningen flyttade mannen till Skövde och bytte samtidigt namn. Prövotiden för den villkorliga frigivningen löpte ut den 5 november 2014. Dagen innan misstänks han ha antastat ett barn på Arenabadet i Skövde.

32-åringen misstänktes för två fall av sexuellt ofredande vid tisdagens häktningsförhandling. Men Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att bevisningen räckte för att häkta mannen och beslutade i stället att försätta honom på fri fot. Ett beslut som förvånat många, inte minst kammaråklagare Britt-Marie Johansson som leder förundersökningen.

– Min bevisning borde ha räckt till häktning, säger hon till SLA.

– Men rätten gjorde en annan bedömning och ansåg inte att bevisningen nådde upp till sannolika skäl. Det får man respektera.

Nya brott

Det är inte så kallad obligatorisk häktning på ett brott som sexuellt ofredande.

– Däremot menar jag att det finns risk för att mannen på fri fot kan begå nya brott och dessutom försvåra utredningen.

Nu går utredningen vidare och 32-åringen är fortsatt misstänkt för att ha antastat barn på Arenabadet i Skövde. Dels i fredags då han ska ha försökt att dra av en flickas badkläder, dels en liknande händelse den 4 november i fjol.

Starka reaktioner

– Vi jobbar vidare med det material vi har och ska även höra ytterligare personer.

– Nu när ärendet fått uppmärksamhet i media så kan det också komma fram nya anmälningar.

På olika sociala medier har reaktionerna varit starka efter tingsrättens beslut. Många uttrycker förvåning över att en person som är dömd för grova sexualbrott släpps på fri fot.

– Juridiskt är hans bakgrund inte relevant vid en häktningsförhandling. Däremot tittar vi naturligtvis i utredningen på hela personen och vad han har gjort.

I mars 2008 dömdes 32-åringen av Hovrätten för Västra Sverige till sju års fängelse för grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, tre fall av försök till våldtäkt och ofredande. Totalt var det sju kvinnor som blev överfallna utomhus av mannen.

Den 8 juli 2012 släpptes mannen villkorligt på fri fot med två år och fyra månader kvar av straffet. Efter frigivningen flyttade mannen till Skövde och bytte samtidigt namn. Prövotiden för den villkorliga frigivningen löpte ut den 5 november 2014. Dagen innan misstänks han ha antastat ett barn på Arenabadet i Skövde.