16 feb 2015 06:00

16 feb 2015 15:19

Högskoleprovet kan bli en livlina

Idag, den 16 februari klockan 23:59 är sista chansen att anmäla sig till vårens högskoleprov som äger rum lördagen den 28 mars.

– Om du är osäker på din framtid men vet att du ska plugga på högskola inom fem år så gör det, uppmanar Ann Sofie Fredriksson, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet

Redan 1977 skrevs de första högskoleproven i Sverige. På den tiden var det inte öppet för alla utan kravet var att man skulle vara över 25 år gammal. Mycket har hänt sedan dess och idag är högskoleprovet öppet för alla åldrar och 2014 skrevs det av 135 000 i Sverige, berättar Ann Sofie Fredriksson, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet,

Faktum är att man inte ens behöver vara svensk medborgare för att skriva högskoleprovet utan det som krävs är att man känner sig hyfsat bekväm i svenskan som testas i provet.

Provet består totalt av 160 frågor som är indelade i två stora delar. En verbal del och en kvantitativ del. I den verbala delen testas kunskaper i svenska och engelska medan matematikkunskaperna testas i den kvantitativa delen. Sedan är både den verbala och den kvantitativa delen indelad i fyra stycken delprov. Det Ann Sofie Fredriksson tycker att man ska fokusera på att repetera mest inför provet är matematiken. Den matematiken som testas är den fram till matte 2B.

Ann Sofie Fredriksson tycker att man ska ställa sig frågan: Vad är min plan med att skriva högskoleprovet? Och det innan man anmäler sig. Det är alltså bra att veta vad man har tänkt använda provet till. Till exempelvis är det bra att göra högskoleprovet om man planerar att söka en högskolelinje med hög konkurens. Det ökar chanserna att man antas eftersom man kan söka på både högskoleprovet och sina betyg. Provet kostar 450 kronor att göra och det krävs att man har med en giltig legitimation till provtillfället. Ann Sofie Fredrikssons sista uppmaning till alla som ska skriva provet är att svara på alla uppgifter eftersom man inte kan få några poängavdrag även om man svarar fel.

Redan 1977 skrevs de första högskoleproven i Sverige. På den tiden var det inte öppet för alla utan kravet var att man skulle vara över 25 år gammal. Mycket har hänt sedan dess och idag är högskoleprovet öppet för alla åldrar och 2014 skrevs det av 135 000 i Sverige, berättar Ann Sofie Fredriksson, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet,

Faktum är att man inte ens behöver vara svensk medborgare för att skriva högskoleprovet utan det som krävs är att man känner sig hyfsat bekväm i svenskan som testas i provet.

Provet består totalt av 160 frågor som är indelade i två stora delar. En verbal del och en kvantitativ del. I den verbala delen testas kunskaper i svenska och engelska medan matematikkunskaperna testas i den kvantitativa delen. Sedan är både den verbala och den kvantitativa delen indelad i fyra stycken delprov. Det Ann Sofie Fredriksson tycker att man ska fokusera på att repetera mest inför provet är matematiken. Den matematiken som testas är den fram till matte 2B.

Ann Sofie Fredriksson tycker att man ska ställa sig frågan: Vad är min plan med att skriva högskoleprovet? Och det innan man anmäler sig. Det är alltså bra att veta vad man har tänkt använda provet till. Till exempelvis är det bra att göra högskoleprovet om man planerar att söka en högskolelinje med hög konkurens. Det ökar chanserna att man antas eftersom man kan söka på både högskoleprovet och sina betyg. Provet kostar 450 kronor att göra och det krävs att man har med en giltig legitimation till provtillfället. Ann Sofie Fredrikssons sista uppmaning till alla som ska skriva provet är att svara på alla uppgifter eftersom man inte kan få några poängavdrag även om man svarar fel.