16 feb 2015 06:00

16 feb 2015 06:00

Krönikan: Det där brevet

Nog för att jag får skrivkramp efter fem minuter. Nog för att det tar lång tid. Nog för att det kostar en summa pengar. Men frågan består – vad hände med de handskrivna breven?

Jag sitter här med en kopp kaffe och tittar på en mysig film som utspelar sig i det pittoreska Italien där folk skickar handskrivna brev till varandra om kärlek. Skribenten inom mig börjar rycka i mina fingrar. Drar och sliter. Jag vill också skriva brev.

Den där förtrollande känslan av att hitta ett brev i brevlådan, helst från någon en håller kär, med snirkliga bokstäver. Adresserat till en själv. Kanske ett bifogat fotografi?

Dessa handskrivna brev har till stor del ersatts med epost, sms och olika former av chattforum på internet. Orsaken var att internet stod för effektiviteten och det minskade besväret. Du behövde inte köpa frimärken och brevpapper eller gå till närmaste postlåda för att skicka i väg brevet som sedan kom fram först några dagar senare.

Jag måste ändå erkänna att jag tycker om de digitala breven. Känslan av effektivitet. Det är ju oerhört smidigt med den omedelbara responsen. Men det är något speciellt med det där brevet i brevlådan. Kanske just för att handskriva brev tar längre tid att skriva och nå fram till adressaten. Det är någon som har velat lägga ner lite extra tid på just dig.

Jag tog precis tag i ett brevpapper och skrev ett långt brev till min bästa vän som innehöll massa kärlek, hemligheter och visdomsord. Om du nu känner att det kittlar i dina fingrar, att du blir inspirerad till att skriva ett brev till någon du håller kär, så gör det!

Du kanske skapar någons dag, kanske gör någon lite extra lycklig. Förhoppningsvis kanske både du och jag får ett handskrivet brev i brevlådan redan i övermorgon.

Jag sitter här med en kopp kaffe och tittar på en mysig film som utspelar sig i det pittoreska Italien där folk skickar handskrivna brev till varandra om kärlek. Skribenten inom mig börjar rycka i mina fingrar. Drar och sliter. Jag vill också skriva brev.

Den där förtrollande känslan av att hitta ett brev i brevlådan, helst från någon en håller kär, med snirkliga bokstäver. Adresserat till en själv. Kanske ett bifogat fotografi?

Dessa handskrivna brev har till stor del ersatts med epost, sms och olika former av chattforum på internet. Orsaken var att internet stod för effektiviteten och det minskade besväret. Du behövde inte köpa frimärken och brevpapper eller gå till närmaste postlåda för att skicka i väg brevet som sedan kom fram först några dagar senare.

Jag måste ändå erkänna att jag tycker om de digitala breven. Känslan av effektivitet. Det är ju oerhört smidigt med den omedelbara responsen. Men det är något speciellt med det där brevet i brevlådan. Kanske just för att handskriva brev tar längre tid att skriva och nå fram till adressaten. Det är någon som har velat lägga ner lite extra tid på just dig.

Jag tog precis tag i ett brevpapper och skrev ett långt brev till min bästa vän som innehöll massa kärlek, hemligheter och visdomsord. Om du nu känner att det kittlar i dina fingrar, att du blir inspirerad till att skriva ett brev till någon du håller kär, så gör det!

Du kanske skapar någons dag, kanske gör någon lite extra lycklig. Förhoppningsvis kanske både du och jag får ett handskrivet brev i brevlådan redan i övermorgon.

  • Stina Kinnerbäck

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.