18 feb 2015 11:27

18 feb 2015 13:05

Hävdade att dottern förts bort av okänd

Den kvinna som larmade polisen och hävdade att dottern förts bort av en okänd man under Matfestivalen 2013 och därefter åtalades för falskt larm, frias av tingsrätten. Domstolen säger att det inte kan uteslutas att det kvinnan sagt var sant.

Kvinnan hävdade att den några år gamla dottern plötsligt försvann vid Sandtorget under Matfestivalen 2013. Efter några minuter ska mamman ha hört flickan skrika och hon fick då syn på henne. En man drog och släpade enligt mamman dottern i armen. Kvinnan sprang i kapp och lyckades ta tillbaka dottern, uppgav hon senare för den polis­patrull som larmats till platsen.

Mannen som skulle legat bakom bortförandet var dock försvunnen när polisen anlände. Tiotalet poliser sökte febrilt i centrala Skövde efter mannen som skulle ha försökt att fört bort barnet.

Ärendet rubricerades inledningsvis som människorov och polisen i Skövde gjorde en stor utredningsinsats för att komma fram till vem som låg bakom bortförandet. Tidigt i utredningen tyckte dock polisen att det fanns tveksamheter och de fick heller inte fram någonting som tydde på att flickan hade blivit bortrövad. Mamman stod fast vid sin version, men polisen misstänkte att bortrövandet aldrig ägt rum och i stället blev kvinnan brottsmisstänkt. I december förra året åtalades kvinnan misstänkt för falskt larm.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott.

"Oriktiga uppgifter"

Åklagaren hävdade i åtalet att kvinnan genom att lämna oriktiga uppgifter orsakat onödig säkerhetsåtgärd. Tio polismän ska ha sökt efter den okände mannen. Kvinnan ska också ha uppgett för polisen att hon var orolig för vad mannen kunde ha gjort med dottern och för om han var ute efter andra barn.

Åklagaren hävdade i åtalet att kvinnan lämnat uppgifter till polisen om att dotterns förts bort av en okänd man, när det verkliga förhållandet var att hon själv tappat bort barnet.

Men i en dom från Skaraborgs tingsrätt på onsdagen framgår att åtalet mot henne ogillas.

Tingsrätten anser att även om det finns vittnen som sett kvinnan återförenas med sitt barn utan att någon okänd man fanns i närheten kan det ha varit vid en annan tidpunkt.

”Mot denna bakgrund inte uteslutas att det XX (kvinnan) berättat är sant. Åtalet är därmed inte styrkt och skall ogillas”.

 

Kvinnan hävdade att den några år gamla dottern plötsligt försvann vid Sandtorget under Matfestivalen 2013. Efter några minuter ska mamman ha hört flickan skrika och hon fick då syn på henne. En man drog och släpade enligt mamman dottern i armen. Kvinnan sprang i kapp och lyckades ta tillbaka dottern, uppgav hon senare för den polis­patrull som larmats till platsen.

Mannen som skulle legat bakom bortförandet var dock försvunnen när polisen anlände. Tiotalet poliser sökte febrilt i centrala Skövde efter mannen som skulle ha försökt att fört bort barnet.

Ärendet rubricerades inledningsvis som människorov och polisen i Skövde gjorde en stor utredningsinsats för att komma fram till vem som låg bakom bortförandet. Tidigt i utredningen tyckte dock polisen att det fanns tveksamheter och de fick heller inte fram någonting som tydde på att flickan hade blivit bortrövad. Mamman stod fast vid sin version, men polisen misstänkte att bortrövandet aldrig ägt rum och i stället blev kvinnan brottsmisstänkt. I december förra året åtalades kvinnan misstänkt för falskt larm.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott.

"Oriktiga uppgifter"

Åklagaren hävdade i åtalet att kvinnan genom att lämna oriktiga uppgifter orsakat onödig säkerhetsåtgärd. Tio polismän ska ha sökt efter den okände mannen. Kvinnan ska också ha uppgett för polisen att hon var orolig för vad mannen kunde ha gjort med dottern och för om han var ute efter andra barn.

Åklagaren hävdade i åtalet att kvinnan lämnat uppgifter till polisen om att dotterns förts bort av en okänd man, när det verkliga förhållandet var att hon själv tappat bort barnet.

Men i en dom från Skaraborgs tingsrätt på onsdagen framgår att åtalet mot henne ogillas.

Tingsrätten anser att även om det finns vittnen som sett kvinnan återförenas med sitt barn utan att någon okänd man fanns i närheten kan det ha varit vid en annan tidpunkt.

”Mot denna bakgrund inte uteslutas att det XX (kvinnan) berättat är sant. Åtalet är därmed inte styrkt och skall ogillas”.

 

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.