19 feb 2015 06:00

19 feb 2015 13:19

Kommunal: "Passen är knäckande"

Facket kritiserar schema i omsorgen

I efterspelet till händelsen där en anställd i omsorgen var berusad på sin arbetsplats kommer nu facklig kritik. Kommunal i Skövde menar att de långa arbetspass som förekommer inom omsorgen är nedbrytande för personalen.

Den anställde arbetade på lördagen mellan 09.00 och 22.00 på gruppboendet och gick därefter över i sovande jour under natten till söndag. Klockan 08.00 till 10.00 var ordinarie arbetstid utlagd.

Det uppger Lennart Carlqvist, vice ordförande för Kommunal i Skövde. Enligt honom är den typen av dygnslånga pass inte ovanlig.

– Vi ser också att det finns vardagspass mellan 08.00 och 21.00. Så här ser det ut på många arbetsplatser och det är knäckande för personalen. I synnerhet på enheter där det finns ett stort omvårdnadsbehov som gör att jouren väcks många gånger under natten, säger han.

Avtalet om årsarbetstid innebär att den enskilde mer kan styra över sin eget schema, men Lennart Carlqvist menar att kommunen som arbetsgivare ändå har ansvaret för hur arbetstiden förläggs.

Arbetsgivarens ansvar

– Här har cheferna abdikerat från sitt ansvar om att arbetsmiljö och arbetstider följs. Jag är tveksam till om arbetstidslagen alltid följs och vi kommer att ha en överläggning med kommunen om passen, säger han.

– I vissa fall kan det handla om att mer personal behöver sättas in eller att man har en vaken jour i stället för en sovande, menar han.

I det enskilda fallet som SLA rapporterade i går om upptäcktes en anställd berusad och sovande på sin arbetsplats i början av februari. Denne hade själv kallat på hjälp från det stödteam som tjänstgjorde den natten, men öppnade inte när teamet kom. Polis fick tillkallas för att bryta upp dörren till boendet.

Omvårdnaden av en boende brast kraftigt och denne fick sitta i flera timmar i sin egen avföring.

Riskerar avsked

Skövde kommun ser mycket allvarligt på händelsen och har varslat den anställde om avsked. Lennart Carlqvist menar kommunen går för fort fram med åtgärderna i stället för att först utreda ordentligt. Förhandlingen kommer att hållas i början av mars.

– Vår medlem har många års fläckfritt arbete och vi anser att kommunen även måste titta på de större omständigheterna, säger han.

Den anställde arbetade på lördagen mellan 09.00 och 22.00 på gruppboendet och gick därefter över i sovande jour under natten till söndag. Klockan 08.00 till 10.00 var ordinarie arbetstid utlagd.

Det uppger Lennart Carlqvist, vice ordförande för Kommunal i Skövde. Enligt honom är den typen av dygnslånga pass inte ovanlig.

– Vi ser också att det finns vardagspass mellan 08.00 och 21.00. Så här ser det ut på många arbetsplatser och det är knäckande för personalen. I synnerhet på enheter där det finns ett stort omvårdnadsbehov som gör att jouren väcks många gånger under natten, säger han.

Avtalet om årsarbetstid innebär att den enskilde mer kan styra över sin eget schema, men Lennart Carlqvist menar att kommunen som arbetsgivare ändå har ansvaret för hur arbetstiden förläggs.

Arbetsgivarens ansvar

– Här har cheferna abdikerat från sitt ansvar om att arbetsmiljö och arbetstider följs. Jag är tveksam till om arbetstidslagen alltid följs och vi kommer att ha en överläggning med kommunen om passen, säger han.

– I vissa fall kan det handla om att mer personal behöver sättas in eller att man har en vaken jour i stället för en sovande, menar han.

I det enskilda fallet som SLA rapporterade i går om upptäcktes en anställd berusad och sovande på sin arbetsplats i början av februari. Denne hade själv kallat på hjälp från det stödteam som tjänstgjorde den natten, men öppnade inte när teamet kom. Polis fick tillkallas för att bryta upp dörren till boendet.

Omvårdnaden av en boende brast kraftigt och denne fick sitta i flera timmar i sin egen avföring.

Riskerar avsked

Skövde kommun ser mycket allvarligt på händelsen och har varslat den anställde om avsked. Lennart Carlqvist menar kommunen går för fort fram med åtgärderna i stället för att först utreda ordentligt. Förhandlingen kommer att hållas i början av mars.

– Vår medlem har många års fläckfritt arbete och vi anser att kommunen även måste titta på de större omständigheterna, säger han.