19 feb 2015 06:00

19 feb 2015 16:37

Tog mördare – räddade man

NYHETER: Skövdepoliser får utmärkelse

Skövdepoliserna Stefan Broberg och David Bengtsson räddade inte bara livet på en man – de grep också en mördare. Allt inom loppet av några minuter. Nu får de medalj av regionpolischefen.
– Klart att vi är stolta, säger Broberg till SLA.

På fredag ska Skövdepoliserna Stefan Broberg och David Bengtsson åka till Göteborg och där ur regionpolischefen Klas Fribergs hand ta emot var sin medalj för ”ett rådigt ingripande i tjänsten”. Utmärkelsen går till polismän som stått för extraordinära insatser.

– Vår förre chef i Skaraborg, Johnny Calvin, nominerade oss. Sedan har en jury valt ut oss två tillsammans med två Göteborgspoliser att få utmärkelsen, säger Stefan Broberg till SLA.

Övertänt hus

Vad är det då Stefan och David har gjort?

– Det var en natt i oktober 2013, vi befann oss i Moholm och fick ett larm om en händelse i Månsarud, Töreboda. När vi lotsats fram till platsen som första patrull möttes vi av ett helt övertänt hus. Vi fick veta att en man befann sig på övervåningen utan möjlighet att ta sig ut. På bottenvåningen fanns hans 90-åriga mamma död, mördad av en man som enligt uppgift skulle befinna sig i närheten.

Stefan och David tog sig snabbt fram till huset och insåg direkt att det var för hett för att ta sig in i huset.

– Vi sprang runt och hittade till slut en stege som vi reste mot huset och fönstret där mannen befann sig.

Stoppade mördaren

Samtidigt hörde de ljud som från en moped och kunde konstatera att en person befann sig i närheten. Denne försökte åka ifrån polismännen – i det läget sköt också David tre skott verkanseld och samtliga skott träffade i mopedens bakdäck.

– Vi kastade oss i bilen och fick snart stopp på mannen.

När de kom tillbaka till huset såg de hur mannen som befunnit sig på övervåningen klättrade ner.

Stefans och Davids insats räddade livet på mannen, Lars Fimmerstad, och 27-åringen som de grep dömdes senare till 18 års fängelse bland annat för mordet på den 90-åriga kvinnan.

”Vi är stolta”

Insatsen som Stefan Broberg och David Bengtsson gjorde – räddade en man till livet och grep en mördare – den där oktobernatten bedömdes av juryn som något utöver det vanliga. Under de elva år som Stefan Broberg har varit polis i Skaraborg har han inte hört att någon Skaraborgspolis tidigare fått utmärkelsen.

– Det är klart att vi är stolta över att få uppmärksamhet för något positivt. I synnerhet som det varit så mycket negativt i media i detta Månsarudsärendet när Fimmerstad inte blev trodd av larmoperatören, men samtidigt lotsades vi till platsen snabbt och enkelt av en annan larmoperatör. Det har aldrig framkommit.

På fredag ska Skövdepoliserna Stefan Broberg och David Bengtsson åka till Göteborg och där ur regionpolischefen Klas Fribergs hand ta emot var sin medalj för ”ett rådigt ingripande i tjänsten”. Utmärkelsen går till polismän som stått för extraordinära insatser.

– Vår förre chef i Skaraborg, Johnny Calvin, nominerade oss. Sedan har en jury valt ut oss två tillsammans med två Göteborgspoliser att få utmärkelsen, säger Stefan Broberg till SLA.

Övertänt hus

Vad är det då Stefan och David har gjort?

– Det var en natt i oktober 2013, vi befann oss i Moholm och fick ett larm om en händelse i Månsarud, Töreboda. När vi lotsats fram till platsen som första patrull möttes vi av ett helt övertänt hus. Vi fick veta att en man befann sig på övervåningen utan möjlighet att ta sig ut. På bottenvåningen fanns hans 90-åriga mamma död, mördad av en man som enligt uppgift skulle befinna sig i närheten.

Stefan och David tog sig snabbt fram till huset och insåg direkt att det var för hett för att ta sig in i huset.

– Vi sprang runt och hittade till slut en stege som vi reste mot huset och fönstret där mannen befann sig.

Stoppade mördaren

Samtidigt hörde de ljud som från en moped och kunde konstatera att en person befann sig i närheten. Denne försökte åka ifrån polismännen – i det läget sköt också David tre skott verkanseld och samtliga skott träffade i mopedens bakdäck.

– Vi kastade oss i bilen och fick snart stopp på mannen.

När de kom tillbaka till huset såg de hur mannen som befunnit sig på övervåningen klättrade ner.

Stefans och Davids insats räddade livet på mannen, Lars Fimmerstad, och 27-åringen som de grep dömdes senare till 18 års fängelse bland annat för mordet på den 90-åriga kvinnan.

”Vi är stolta”

Insatsen som Stefan Broberg och David Bengtsson gjorde – räddade en man till livet och grep en mördare – den där oktobernatten bedömdes av juryn som något utöver det vanliga. Under de elva år som Stefan Broberg har varit polis i Skaraborg har han inte hört att någon Skaraborgspolis tidigare fått utmärkelsen.

– Det är klart att vi är stolta över att få uppmärksamhet för något positivt. I synnerhet som det varit så mycket negativt i media i detta Månsarudsärendet när Fimmerstad inte blev trodd av larmoperatören, men samtidigt lotsades vi till platsen snabbt och enkelt av en annan larmoperatör. Det har aldrig framkommit.