20 feb 2015 15:06

20 feb 2015 15:06

Lurade arbetsgivaren på 1,2 miljoner

I flera års tid och vid ett stort antal tillfällen förde en Skövdebo över sammanlagt 1,2 miljoner kronor från det företag där han skötte ekonomin till sitt eget bankkonto. Mannen åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman.

Skövdebon har varit anställd som bokföringsansvarig i Skövdeföretaget sedan flera år tillbaka. Han var anställd för att sköta löpande bokföring, löneredovisning, moms och avgiftsredovisning till skatteverket och att göra betalningar från företagets konto. För att kunna sköta detta har mannen anförtrotts företaget bankdosa och e-legitimation.

Men enligt det åtal som lämnats in mot mannen till Skaraborgs tingsrätt i dagarna har mannen när han skött företaget ekonomiska angelägenheter även ägnat sig åt annat.

Enligt kammaråklagare Boel Widenheim Eriksson som åtalat mannen misstänkt för trolöshet mot huvudman har han uppsåtligen under åren 2010 till 2014 missbrukat sin förtroendeställning i företaget. Han ska vid ett stort antal tillfällen olovligen ha gjort överföringar från företaget konto till sina egna bankkonton.

Det sammanlagda överförda beloppet uppgår till drygt 1,2 miljoner kronor.

Åklagaren anser att brottet är grovt eftersom mannen för att dölja sitt handlande ska ha upprättat vilseledande bokföring, bland annat genom att upprätta osanna räkenskapshandlingar. Brottet är också att anse som grovt, menar åklagaren, eftersom uttagen avser betydande belopp och har skett systematiskt.

I förhör har mannen erkänt att han gjort de olovliga uttagen i enlighet med åtalet.

Innan rättegången genomförs har åklagaren begärt att en muntlig förberedelse ska hållas.

Skövdebon har varit anställd som bokföringsansvarig i Skövdeföretaget sedan flera år tillbaka. Han var anställd för att sköta löpande bokföring, löneredovisning, moms och avgiftsredovisning till skatteverket och att göra betalningar från företagets konto. För att kunna sköta detta har mannen anförtrotts företaget bankdosa och e-legitimation.

Men enligt det åtal som lämnats in mot mannen till Skaraborgs tingsrätt i dagarna har mannen när han skött företaget ekonomiska angelägenheter även ägnat sig åt annat.

Enligt kammaråklagare Boel Widenheim Eriksson som åtalat mannen misstänkt för trolöshet mot huvudman har han uppsåtligen under åren 2010 till 2014 missbrukat sin förtroendeställning i företaget. Han ska vid ett stort antal tillfällen olovligen ha gjort överföringar från företaget konto till sina egna bankkonton.

Det sammanlagda överförda beloppet uppgår till drygt 1,2 miljoner kronor.

Åklagaren anser att brottet är grovt eftersom mannen för att dölja sitt handlande ska ha upprättat vilseledande bokföring, bland annat genom att upprätta osanna räkenskapshandlingar. Brottet är också att anse som grovt, menar åklagaren, eftersom uttagen avser betydande belopp och har skett systematiskt.

I förhör har mannen erkänt att han gjort de olovliga uttagen i enlighet med åtalet.

Innan rättegången genomförs har åklagaren begärt att en muntlig förberedelse ska hållas.