20 feb 2015 07:00

23 feb 2015 12:54

Ove irrade omkring i Skultorp

TÅGOLYCKAN: Slog i huvudet och tappade minnet

Ove Carlryd slog i huvudet när snälltåget han åkte med körde in i det stillastående tåget. Han tog sig ut och gick sedan omkring i Skultorp.

– Jag har inget minne av det. Efter ett tag var det bekanta som hittade mig och körde mig till Skövde.

Det var turen, eller kanske änglavakt, som gjorde att Ove Carlryd, då 20 år, inte satt i någon av trävagnarna.

– Vi bodde i Skövde då och jag gjorde lumpen på F9 i Göteborg. Jag skulle ta tåget hem och valde mellan snälltåget och persontåget. Jag tyckte att persontåget gick så långsamt och var skramligt, och jag hade råd att ta det andra för att sitta lite bättre.

– Det var min lycka att jag valde det tåget.

Tappade minnet

När snälltåget som Ove satt i närmade sig Skultorp kände han hur det bromsade och sedan small det.

– Jag tror att en dam och jag krockade med våra huvuden. När jag vaknade till gick jag ut, och det var kaos. Jag såg döda människor och jag tror att jag gick och ryckte i något för att hjälpa till.

När Oves minne kommer tillbaka igen ligger han på sjukhuset i Skövde.

Det visade sig att hade gått från stationen i Skultorp och sedan irrat omkring i samhället en bra stund.

– Tydligen ringde jag min mamma och sa: Om du hör något om en olycka så lever jag, och sedan bara lagt på luren. Till slut var det några bekanta som hittade mig och körde mig till min fru och svärmor i Skövde.

Hördes i Skövde

Samtidigt i Skövde stod Oves fru Inger och väntade på att tåget från Göteborg skulle komma in.

– När jag stod på stationen i Skövde så hördes smällen i Skultorp. Fem kilometer bort. Jag visste inte vilket tåg som Ove åkte med och jag försökte få information för att få veta vad som hade hänt och var han var.

Paret var då ganska nygifta och hade en dotter på cirka fyra månader. Inger hann bli mycket orolig innan hon senare fick besked om att Ove levde.

Det dröjde ända till 18-tiden på eftermiddagen, fyra timmar efter olyckan, innan Ove kom hem till Skövde och sedan fick skjuts till sjukhuset.

– Det var på sjukhuset jag fick tillbaka minnet. Jag tror att jag fick hjärnskakning och jag låg kvar på sjukhuset i en vecka. Jag hade lite problem med balansen ett tag och fick gå på sjukgymnastik, men jag har inte fått några bestående men efter olyckan.

Presenten fanns kvar

Men tågolyckan sitter ändå kvar i det undermedvetna och det märks när Ove ska åka tåg.

– Jag känner mig inte rädd men jag sitter gärna i mitten av tåget. Det sitter väl i bakhuvudet det där. Om man krockar så blir det störst skador i bakre eller främre delen av tåget.

En minnesvärd, och positiv, detalj från den tragiska dagen är den present som Ove hade köpt till Inger eftersom hon skulle fylla år två dagar senare.

– Jag hade den i handen hela tiden, säger Ove och skrattar.

– Pappret var trasigt men jag höll i den hela tiden när jag irrade omkring i Skultorp.

Det var turen, eller kanske änglavakt, som gjorde att Ove Carlryd, då 20 år, inte satt i någon av trävagnarna.

– Vi bodde i Skövde då och jag gjorde lumpen på F9 i Göteborg. Jag skulle ta tåget hem och valde mellan snälltåget och persontåget. Jag tyckte att persontåget gick så långsamt och var skramligt, och jag hade råd att ta det andra för att sitta lite bättre.

– Det var min lycka att jag valde det tåget.

Tappade minnet

När snälltåget som Ove satt i närmade sig Skultorp kände han hur det bromsade och sedan small det.

– Jag tror att en dam och jag krockade med våra huvuden. När jag vaknade till gick jag ut, och det var kaos. Jag såg döda människor och jag tror att jag gick och ryckte i något för att hjälpa till.

När Oves minne kommer tillbaka igen ligger han på sjukhuset i Skövde.

Det visade sig att hade gått från stationen i Skultorp och sedan irrat omkring i samhället en bra stund.

– Tydligen ringde jag min mamma och sa: Om du hör något om en olycka så lever jag, och sedan bara lagt på luren. Till slut var det några bekanta som hittade mig och körde mig till min fru och svärmor i Skövde.

Hördes i Skövde

Samtidigt i Skövde stod Oves fru Inger och väntade på att tåget från Göteborg skulle komma in.

– När jag stod på stationen i Skövde så hördes smällen i Skultorp. Fem kilometer bort. Jag visste inte vilket tåg som Ove åkte med och jag försökte få information för att få veta vad som hade hänt och var han var.

Paret var då ganska nygifta och hade en dotter på cirka fyra månader. Inger hann bli mycket orolig innan hon senare fick besked om att Ove levde.

Det dröjde ända till 18-tiden på eftermiddagen, fyra timmar efter olyckan, innan Ove kom hem till Skövde och sedan fick skjuts till sjukhuset.

– Det var på sjukhuset jag fick tillbaka minnet. Jag tror att jag fick hjärnskakning och jag låg kvar på sjukhuset i en vecka. Jag hade lite problem med balansen ett tag och fick gå på sjukgymnastik, men jag har inte fått några bestående men efter olyckan.

Presenten fanns kvar

Men tågolyckan sitter ändå kvar i det undermedvetna och det märks när Ove ska åka tåg.

– Jag känner mig inte rädd men jag sitter gärna i mitten av tåget. Det sitter väl i bakhuvudet det där. Om man krockar så blir det störst skador i bakre eller främre delen av tåget.

En minnesvärd, och positiv, detalj från den tragiska dagen är den present som Ove hade köpt till Inger eftersom hon skulle fylla år två dagar senare.

– Jag hade den i handen hela tiden, säger Ove och skrattar.

– Pappret var trasigt men jag höll i den hela tiden när jag irrade omkring i Skultorp.