22 feb 2015 16:30

22 feb 2015 16:31

Matlagning i landslagsklass

Uttagning. Kavelbrogymnasiets lokaler i Skövde fylldes av unga och lovande kockar då det sista steget i uttagningen till juniorkocklandslaget gjordes under helgen. Personliga intervjuer varvades med matlagningsmoment och presentationer för 14 unga kockar som tagit sig till det sista steget i uttagningen.

Skövde är en central stad dit många har lätt att ta sig. Men det var inte bara det som gjorde att staden blev värd för juniorkocklandslagets uttagning.

– Kavelbrogymnasiet har ett helt fantastiskt kök, därför känns det helt rätt att vara här, säger Gunilla K Löfvenborg som är projektledare.

Sista steget

14 unga och lovande kockar tog tillsammans med flera tidigare landslagsmedlemmar plats i köket på Kavelbro.

– Det här är det sista steget i uttagningen till laget som kommer att representera Sverige under 2015 och 2016, säger Peter Jelksäter som är lagledare och menar att det framförallt finns ett tydligt mål:

– Vi jobbar för att ta fram ett lag som kan försvara OS-guldet sedan 2012, när det nästa år blir dags igen, då i Tyskland.

Inför årets uttagning hade 51 personer mellan 18 och 23 år sökt för att få en chans att bli en del av det svenska juniorkocklandslaget.

14 stycken var med under den sista etappen i Skövde.

– De är otroligt duktiga kockar allihop. Flera av dem har jag följt i många år redan, säger Peter.

Grundidén med ett kocklandslag på juniornivå, menar Peter är att man vill ge ambitiösa ungdomar en möjlighet att utvecklas med jämnåriga.

Hårdträning

Om en vecka skadet nya laget som kommer att representera Sverige att presenteras, och sedan väntar hårdträning.

– När laget är presenterat och komplett, så kommer vi att träffas tre dagar i månaden för att träna tillsammans, men utöver det så måste var och en lägga mycket egen tid för att vi ska vara så förberedda vi kan när det är dags för OS, säger Peter.

Höga förväntningar

Det senaste juniorkocklandslaget som har representerat Sverige sätter höga förväntningar på årets blivande lag, efter att de tagit hem flera fina topplaceringar i olika tävlingar.

2013 kom laget på en andraplats i Nordiska mästerskapen, varpå de följde upp med en förstaplats ifjol. 2014 kom de också på en andraplats i Culinary World Cup.

Skövde är en central stad dit många har lätt att ta sig. Men det var inte bara det som gjorde att staden blev värd för juniorkocklandslagets uttagning.

– Kavelbrogymnasiet har ett helt fantastiskt kök, därför känns det helt rätt att vara här, säger Gunilla K Löfvenborg som är projektledare.

Sista steget

14 unga och lovande kockar tog tillsammans med flera tidigare landslagsmedlemmar plats i köket på Kavelbro.

– Det här är det sista steget i uttagningen till laget som kommer att representera Sverige under 2015 och 2016, säger Peter Jelksäter som är lagledare och menar att det framförallt finns ett tydligt mål:

– Vi jobbar för att ta fram ett lag som kan försvara OS-guldet sedan 2012, när det nästa år blir dags igen, då i Tyskland.

Inför årets uttagning hade 51 personer mellan 18 och 23 år sökt för att få en chans att bli en del av det svenska juniorkocklandslaget.

14 stycken var med under den sista etappen i Skövde.

– De är otroligt duktiga kockar allihop. Flera av dem har jag följt i många år redan, säger Peter.

Grundidén med ett kocklandslag på juniornivå, menar Peter är att man vill ge ambitiösa ungdomar en möjlighet att utvecklas med jämnåriga.

Hårdträning

Om en vecka skadet nya laget som kommer att representera Sverige att presenteras, och sedan väntar hårdträning.

– När laget är presenterat och komplett, så kommer vi att träffas tre dagar i månaden för att träna tillsammans, men utöver det så måste var och en lägga mycket egen tid för att vi ska vara så förberedda vi kan när det är dags för OS, säger Peter.

Höga förväntningar

Det senaste juniorkocklandslaget som har representerat Sverige sätter höga förväntningar på årets blivande lag, efter att de tagit hem flera fina topplaceringar i olika tävlingar.

2013 kom laget på en andraplats i Nordiska mästerskapen, varpå de följde upp med en förstaplats ifjol. 2014 kom de också på en andraplats i Culinary World Cup.

  • Erica Augustsson