23 feb 2015 19:31

03 mar 2015 16:09

Politiker sa ja till bostäder i park

UPPDATERAD. Det blev ja till bostäder i Tingshusparken. Politiskt fanns en bred majoritet till förslaget. Bara två partier sa nej.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var negativa till förslaget.

– Träden är enormt skyddsvärda, sa Miljöpartiets nya ledamot Amanda Nordell och menade att den allé som går genom parken behöver sparas.

Ljum debatt

Debatten blev dock relativt ljummen. Såväl borgerliga företrädare som socialdemokrater var positiva till bostäderna.

Robert Ciabatti, S, konstaterade att S-gruppen inte var helt överens, men att 9 av 10 ledamöter ändå säger ja.

– Ska Skövde uppnå visionen om 60 000 invånare behöver vi 300 nya bostäder per år, men når bara hälften. Som politiker kan vi inte säga nej till de entreprenörer som vill bygga. Jag ser aldrig någon som sitter i parken, sa Ciabatti och konstaterade att motståndet kommer från de närmaste grannarna i området.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) pekade också på behovet av fler bostäder och att det intresset går först den här gången.

– Väljer man bo i stadskärnan är det oundvikligt att det kommer förändringar. Varje förändring upplevs ofta av ondo. Jag har full respekt för mina grannar som bor i området. Skövde behöver ha ett ökat tempo i bostadsbyggandet. Det här är första steget mot en förtätning, sa hon.

Vill ha Wingårdh

Douglas Hjalmarsson (FP) föreslog att arkitekten och Skövdesonen Gert Wingårdh skulle anlitas för att rita något som verkligen sticker ut, men fick snabbt svar av Orvar Eriksson (C) som var rädd för att det skulle bli minimala byggnader till monumentala kostnader.

Den nya detaljplanen innebär att den före detta tingshusbyggnaden byggs om vilket skapar åtta nya lägenheter. I en ny huskropp längs Storgatan skapas 24 nya lägenheter. Under jord byggs ett parkeringshus.

Bakom idén ligger fastighetsägaren Arne Lorentzon som köpte fastigheten 2013.

Därmed är den kommunala handläggningen kring detaljplanen avslutad, men den kan få en juridisk fortsättning.

Kritiska grannar har tidigare förklarat att de kommer att överklaga beslutet.

MP-motion fick ja

En motion från Sture Grönblad om ny trafikstrategi där trafikljus ger grönt ljus för cyklister och bilar samtidigt fick ja, men ifrågasattes av Josef Fransson (SD). Han fann det märkligt att säga ja till en motion där förändringen i praktiken redan genomförts.

MP:s motion om att kommunen ska bygga egna vindkraftverk fick inget stöd.

Som avslutning på kvällen valdes företrädare till de kommunala bolagen helt enligt det förslag som SLA presenterade i förra veckan.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var negativa till förslaget.

– Träden är enormt skyddsvärda, sa Miljöpartiets nya ledamot Amanda Nordell och menade att den allé som går genom parken behöver sparas.

Ljum debatt

Debatten blev dock relativt ljummen. Såväl borgerliga företrädare som socialdemokrater var positiva till bostäderna.

Robert Ciabatti, S, konstaterade att S-gruppen inte var helt överens, men att 9 av 10 ledamöter ändå säger ja.

– Ska Skövde uppnå visionen om 60 000 invånare behöver vi 300 nya bostäder per år, men når bara hälften. Som politiker kan vi inte säga nej till de entreprenörer som vill bygga. Jag ser aldrig någon som sitter i parken, sa Ciabatti och konstaterade att motståndet kommer från de närmaste grannarna i området.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) pekade också på behovet av fler bostäder och att det intresset går först den här gången.

– Väljer man bo i stadskärnan är det oundvikligt att det kommer förändringar. Varje förändring upplevs ofta av ondo. Jag har full respekt för mina grannar som bor i området. Skövde behöver ha ett ökat tempo i bostadsbyggandet. Det här är första steget mot en förtätning, sa hon.

Vill ha Wingårdh

Douglas Hjalmarsson (FP) föreslog att arkitekten och Skövdesonen Gert Wingårdh skulle anlitas för att rita något som verkligen sticker ut, men fick snabbt svar av Orvar Eriksson (C) som var rädd för att det skulle bli minimala byggnader till monumentala kostnader.

Den nya detaljplanen innebär att den före detta tingshusbyggnaden byggs om vilket skapar åtta nya lägenheter. I en ny huskropp längs Storgatan skapas 24 nya lägenheter. Under jord byggs ett parkeringshus.

Bakom idén ligger fastighetsägaren Arne Lorentzon som köpte fastigheten 2013.

Därmed är den kommunala handläggningen kring detaljplanen avslutad, men den kan få en juridisk fortsättning.

Kritiska grannar har tidigare förklarat att de kommer att överklaga beslutet.

MP-motion fick ja

En motion från Sture Grönblad om ny trafikstrategi där trafikljus ger grönt ljus för cyklister och bilar samtidigt fick ja, men ifrågasattes av Josef Fransson (SD). Han fann det märkligt att säga ja till en motion där förändringen i praktiken redan genomförts.

MP:s motion om att kommunen ska bygga egna vindkraftverk fick inget stöd.

Som avslutning på kvällen valdes företrädare till de kommunala bolagen helt enligt det förslag som SLA presenterade i förra veckan.

  • Per Engelbrektsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.