24 feb 2015 09:00

24 feb 2015 09:00

Enklare än det ser ut

Uppslaget testar parkour

Aktiviteten kräver mod, balans och koordination. Den handlar om att kunna röra sig i sin omgivning på ett smidigt och enkelt sätt. Uppslaget har testat sporten parkour.

Go with the flow, tänk inte, var instruktionerna som vi fick innan vi skulle ha vår första parkourträning. Parkour är en sport som man snabbt kan beskriva handlar om att ta sig från punkt A till B på smidigast sätt. Nivån som vi började på var enkel och hindret vi mötte var en plint, som man så många gånger har använt inom gymnastiken i skolan.

Enda skillnaden var att man nu skulle ta sig över hindret på en mängd olika sätt som man inte vara van vid. Okej Oscar, go with the flow tänkte jag och tog sats. Men precis innan hoppet skulle tas var det någonting i hjärnan som sa stopp. Du kommer att slå ihjäl dig om du hoppar nu, Stanna! Istället för att ta hoppet så bromsade jag och dundrade rakt rätt in i plinten.

Det var det enklaste hoppet och misslyckandet var ett faktum. Det enda som gällde nu var att försöka igen och igen tills man klarar det. För varje försök så släppte säkerhetsspärren i hjärnan efter mer och mer och till slut klarade vi av det första hoppet som kallades för Monkey. Vi var grymt nöjd med oss själva och även om hoppet inte såg graciöst ut så var det avklarat. Första steget för att bli en mästare på parkour var genomfört. Efter att ha testat på många andra hopp med alla möjliga namn så som exempelvis Lazy gick vi över till att träna på att göra kullerbyttor.

Inte vilka traditionella kullerbyttor som helst utan diagonala kullerbyttor där man rullade mad axeln först och inte ryggraden. Detta var ytterligare en ny upplevelse för oss på Uppslaget och som vanligt stämde inte tekniken för någon av oss.

Efter ungefär en timme av många nya sinnesintryck och erfarenheter var vår första parkourträning avklarad. Det var ett väldigt speciellt träningssätt som handlar om att tänja på sina gränser. Vi på Uppslaget testade våra gränser och insåg att de inte räckte långt inom denna sport. För vad är det egentligen som krävs för att bli bra på parkour? Svaret är koordination, smidighet, mod och tålamod. Vi saknade allt av det men efter allt så var det en trevlig kväll och vi fick inte så många nya blåmärken. När vi senare satt i bilen på väg hem kom vi på hur man beskriver parkour med en mening. Och det var: Det är svårare än vad det ser ut

Go with the flow, tänk inte, var instruktionerna som vi fick innan vi skulle ha vår första parkourträning. Parkour är en sport som man snabbt kan beskriva handlar om att ta sig från punkt A till B på smidigast sätt. Nivån som vi började på var enkel och hindret vi mötte var en plint, som man så många gånger har använt inom gymnastiken i skolan.

Enda skillnaden var att man nu skulle ta sig över hindret på en mängd olika sätt som man inte vara van vid. Okej Oscar, go with the flow tänkte jag och tog sats. Men precis innan hoppet skulle tas var det någonting i hjärnan som sa stopp. Du kommer att slå ihjäl dig om du hoppar nu, Stanna! Istället för att ta hoppet så bromsade jag och dundrade rakt rätt in i plinten.

Det var det enklaste hoppet och misslyckandet var ett faktum. Det enda som gällde nu var att försöka igen och igen tills man klarar det. För varje försök så släppte säkerhetsspärren i hjärnan efter mer och mer och till slut klarade vi av det första hoppet som kallades för Monkey. Vi var grymt nöjd med oss själva och även om hoppet inte såg graciöst ut så var det avklarat. Första steget för att bli en mästare på parkour var genomfört. Efter att ha testat på många andra hopp med alla möjliga namn så som exempelvis Lazy gick vi över till att träna på att göra kullerbyttor.

Inte vilka traditionella kullerbyttor som helst utan diagonala kullerbyttor där man rullade mad axeln först och inte ryggraden. Detta var ytterligare en ny upplevelse för oss på Uppslaget och som vanligt stämde inte tekniken för någon av oss.

Efter ungefär en timme av många nya sinnesintryck och erfarenheter var vår första parkourträning avklarad. Det var ett väldigt speciellt träningssätt som handlar om att tänja på sina gränser. Vi på Uppslaget testade våra gränser och insåg att de inte räckte långt inom denna sport. För vad är det egentligen som krävs för att bli bra på parkour? Svaret är koordination, smidighet, mod och tålamod. Vi saknade allt av det men efter allt så var det en trevlig kväll och vi fick inte så många nya blåmärken. När vi senare satt i bilen på väg hem kom vi på hur man beskriver parkour med en mening. Och det var: Det är svårare än vad det ser ut