24 feb 2015 16:09

24 feb 2015 21:21

Positiv dag i hälsans tecken i arenan

SKÖVDE: Första inspirationsdagen

Inspiration. Träna på ett sunt sätt. Vanlig mat är grunden för att få effekt på träning och må bra i övrigt. Det är några av de råd som gavs på tisdagens inspirationsdag till bättre hälsa.

En inspirationsdag till bättre hälsa arrangerades i Arena Skövde under tisdagen.

– Det här är första gången. Jag är med i Dopningsfritt Skaraborg och vi pratade om att göra ett event. Genom mitt förbund, Budo- och kampsportsförbundet, sökte jag pengar från Idrottslyftet, säger Sandra Vargbom från Södra Ryds fightcenter och berättar att de fick 30 000 kronor.

650 elever i årskurs 6-9 och gymnasiet var anmälda till inspirationsdagen som även var öppen för allmänheten på kvällen.

– Grundtanken med dagen är att det inte bara ska vara negativt, syftet från början var en positiv dag. Det är därför som det är kostföreläsning. Sedan handlar det givetvis om risker med doping, kosttillskott och energidrycker, berättar Peter Lundell från träningsanläggningen Energi.

– Vi vill lära ungdomar att träna utan att stoppa i sig en massa konstiga tillsatser, utan träna på ett sunt sätt, säger Britt Landin, som arbetar på Skövde kommun sektor socialtjänst och som utför dopingtester som gymmen anmodar sina medlemmar.

– Vi kan kräva att man gör testet, men man kan inte tvinga dit någon. Går man inte stängs man av och det på alla anläggningar i Dopningsfritt Skaraborg. Det är det som är styrkan, säger Peter Lundell.

En av föreläsarna var Patricia Badh, dietist och en av Sveriges 30 idrottsnutritionsrådgivare.

– Hela basen för att få effekt av sin träning och får att må bra i övrigt handlar om vanlig mat.

Förutom föreläsningar fanns utställare på plats, hos Försvarsmakten kunde man testa räckhäng.

– Lägsta kravet är 15 sekunder. Det här är ett av våra fyskrav, det är statiskt så man tar slut ganska snabbt. Det var populärt på Fitnessfestivalen, folk var kaxiga, men de blev trötta de också, konstaterar Hanna Engdahl från Skaraborgs regemente.

En inspirationsdag till bättre hälsa arrangerades i Arena Skövde under tisdagen.

– Det här är första gången. Jag är med i Dopningsfritt Skaraborg och vi pratade om att göra ett event. Genom mitt förbund, Budo- och kampsportsförbundet, sökte jag pengar från Idrottslyftet, säger Sandra Vargbom från Södra Ryds fightcenter och berättar att de fick 30 000 kronor.

650 elever i årskurs 6-9 och gymnasiet var anmälda till inspirationsdagen som även var öppen för allmänheten på kvällen.

– Grundtanken med dagen är att det inte bara ska vara negativt, syftet från början var en positiv dag. Det är därför som det är kostföreläsning. Sedan handlar det givetvis om risker med doping, kosttillskott och energidrycker, berättar Peter Lundell från träningsanläggningen Energi.

– Vi vill lära ungdomar att träna utan att stoppa i sig en massa konstiga tillsatser, utan träna på ett sunt sätt, säger Britt Landin, som arbetar på Skövde kommun sektor socialtjänst och som utför dopingtester som gymmen anmodar sina medlemmar.

– Vi kan kräva att man gör testet, men man kan inte tvinga dit någon. Går man inte stängs man av och det på alla anläggningar i Dopningsfritt Skaraborg. Det är det som är styrkan, säger Peter Lundell.

En av föreläsarna var Patricia Badh, dietist och en av Sveriges 30 idrottsnutritionsrådgivare.

– Hela basen för att få effekt av sin träning och får att må bra i övrigt handlar om vanlig mat.

Förutom föreläsningar fanns utställare på plats, hos Försvarsmakten kunde man testa räckhäng.

– Lägsta kravet är 15 sekunder. Det här är ett av våra fyskrav, det är statiskt så man tar slut ganska snabbt. Det var populärt på Fitnessfestivalen, folk var kaxiga, men de blev trötta de också, konstaterar Hanna Engdahl från Skaraborgs regemente.