24 feb 2015 06:00

24 feb 2015 06:00

S säger nej till tidiga betyg

"Skövde ska inte vara en försökskommun"

UPPDATERAD. Socialdemokraterna i Skövde säger nej till betyg i årskurs fyra.
– Vi vill inte se betyg i tidigare åldrar, säger Monica Green (S), riksdagsledamot från Skaraborg.

Socialdemokraterna i Skövde är starkt emot överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen om att testa betyg i årskurs fyra. Nu säger S i Skövde att kommunen bör säga nej i frågan om att ställa upp som försökskommun för betyg i fyran.

– Vi vill inte se betyg i tidigare åldrar, säger Monica Green (S), riskdagsledamot från Skaraborg.

Green säger att det inte finns någon forskning som pekar på att tidigare betyg ökar elevernas kunskaper. I stället vill hon och Socialdemokraterna i Skövde bland annat fokusera på att minska antalet elever i klasserna.

Negativa röster

Som SLA tidigare har berättat ställer sig bland annat lärarförbundet och rektorer negativa till betyg i fyran.

– Betyg innan man har mognat som person kan sänka självförtroendet för de som får sämre betyg, säger Monica Green.

Paula Bäckman (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att i frågan om betyg från årskurs fyra tycker Centerpartiet och Socialdemokraterna olika. I frågan om Skövde ska vara försökskommun vill hon att nämnden ska få överlägga.

– Det är en fråga för nämnden ytterst. Vi har inte haft den frågan uppe för att diskutera.

Vad finns det för bevis att betyg i årskurs fyra gynnar eleverna i Skövde?

– Jag kan inte presentera något bevis för att betyg i årskurs fyra skulle gynna eleverna i Skövde. Det är viktigt att kunna följa barnens kunskapsutveckling så att man inte upptäcker det försent, men betyg är inte det enda verktyg som finns, säger Paula Bäckman.

Socialdemokraterna i Skövde är starkt emot överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen om att testa betyg i årskurs fyra. Nu säger S i Skövde att kommunen bör säga nej i frågan om att ställa upp som försökskommun för betyg i fyran.

– Vi vill inte se betyg i tidigare åldrar, säger Monica Green (S), riskdagsledamot från Skaraborg.

Green säger att det inte finns någon forskning som pekar på att tidigare betyg ökar elevernas kunskaper. I stället vill hon och Socialdemokraterna i Skövde bland annat fokusera på att minska antalet elever i klasserna.

Negativa röster

Som SLA tidigare har berättat ställer sig bland annat lärarförbundet och rektorer negativa till betyg i fyran.

– Betyg innan man har mognat som person kan sänka självförtroendet för de som får sämre betyg, säger Monica Green.

Paula Bäckman (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att i frågan om betyg från årskurs fyra tycker Centerpartiet och Socialdemokraterna olika. I frågan om Skövde ska vara försökskommun vill hon att nämnden ska få överlägga.

– Det är en fråga för nämnden ytterst. Vi har inte haft den frågan uppe för att diskutera.

Vad finns det för bevis att betyg i årskurs fyra gynnar eleverna i Skövde?

– Jag kan inte presentera något bevis för att betyg i årskurs fyra skulle gynna eleverna i Skövde. Det är viktigt att kunna följa barnens kunskapsutveckling så att man inte upptäcker det försent, men betyg är inte det enda verktyg som finns, säger Paula Bäckman.