24 feb 2015 21:20

25 feb 2015 14:45

"Vi måste alltid visa civilkurage"

SKÖVDE: Föreläsning om förintelsen

Livia Fränkel är en av miljontals judar som deporterades till nazitysklands koncentrationsläger. Under tisdagen föreläste hon på Skövde Kulturhus om sitt liv.

Nazism, rasism och dess yttersta konsekvenser var temat när över 200 personer tog plats i Frejasalen under tisdagskvällen.

– Det här är den viktigaste föreläsning som vi har och kommer att erbjuda, konstaterar arrangören Andreas Berglund från Medborgarskolan.

Livia Fränkel är med i föreningen Förintelsens överlevare och reser runt och delar med sig av sin berättelse från andra världskriget. Livia är uppväxt i Rumänien där hon hade en lugn och lycklig barndom ända tills Hitler kom till makten och startade sitt hetståg mot judenheten.

– Att underskatta Adolf Hitler var historiens största misstag, säger Livia från scenen.

Deporterade

– En tredjedel av vår stads invånare var judar men det fanns ingen som visade civilkurage för att stötta oss. Jag anser att vi alltid måste visa civilkurage och aldrig förbli passiva åskådare som ser på när felaktigheter begås, säger Livia.

Efter 1942 accelererade förföljelsen och dödandet av judar. Den 14 maj 1944 deporterades Livia tillsammans med sin familj i godsvagnar. Slutstationen för tåget blev koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Där separerades Livia och hennes syster Hédi från sina föräldrar som sedan mördades i en av lägrets gaskammare.

Viktig historia

– Nazister eller nynazister, det är ingen skillnad för mig. De är samma skrot och korn. De försöker göra skillnad på människor men finns bara en ras och det är människorasen, säger Livia.

En av kvällens åhörare var Birgit Kihlström från Skövde.

– Livia är en fantastisk människa som orkar åka runt och berätta. I dessa tider med mycket främlingsfientlighet är det ännu viktigare att ta till sig vad som har hänt. Det är bra att känna till i fall man hamnar i diskussioner, säger Birgit.

Entréavgifterna från föredraget doneras till föreningen Förintelsens överlevare.

Nazism, rasism och dess yttersta konsekvenser var temat när över 200 personer tog plats i Frejasalen under tisdagskvällen.

– Det här är den viktigaste föreläsning som vi har och kommer att erbjuda, konstaterar arrangören Andreas Berglund från Medborgarskolan.

Livia Fränkel är med i föreningen Förintelsens överlevare och reser runt och delar med sig av sin berättelse från andra världskriget. Livia är uppväxt i Rumänien där hon hade en lugn och lycklig barndom ända tills Hitler kom till makten och startade sitt hetståg mot judenheten.

– Att underskatta Adolf Hitler var historiens största misstag, säger Livia från scenen.

Deporterade

– En tredjedel av vår stads invånare var judar men det fanns ingen som visade civilkurage för att stötta oss. Jag anser att vi alltid måste visa civilkurage och aldrig förbli passiva åskådare som ser på när felaktigheter begås, säger Livia.

Efter 1942 accelererade förföljelsen och dödandet av judar. Den 14 maj 1944 deporterades Livia tillsammans med sin familj i godsvagnar. Slutstationen för tåget blev koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Där separerades Livia och hennes syster Hédi från sina föräldrar som sedan mördades i en av lägrets gaskammare.

Viktig historia

– Nazister eller nynazister, det är ingen skillnad för mig. De är samma skrot och korn. De försöker göra skillnad på människor men finns bara en ras och det är människorasen, säger Livia.

En av kvällens åhörare var Birgit Kihlström från Skövde.

– Livia är en fantastisk människa som orkar åka runt och berätta. I dessa tider med mycket främlingsfientlighet är det ännu viktigare att ta till sig vad som har hänt. Det är bra att känna till i fall man hamnar i diskussioner, säger Birgit.

Entréavgifterna från föredraget doneras till föreningen Förintelsens överlevare.