26 feb 2015 07:00

26 feb 2015 07:11

Åtalad: "Känner en stor skam"

NYHETER: Skövdebo lurade arbetsgivaren

Han erkänner utan omsvep att han tog sammanlagt 1,2 miljoner kronor från sin arbetsgivare, vilket han också åtalats för.

– Skammen nu är så stor, förlåt är bara ett ord som inte räcker till när jag har skadat så många människor, säger Skövdebon till SLA.

SLA skrev i dagarna om åtalet mot Skövdebon som misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Han har varit anställd i ett företag i Skövde sedan flera år tillbaka. Han hade hand om löpande bokföring, löneredovisning, moms och avgiftsredovisning till skatteverket och han skötte också betalningar från företagets konto. Men under de år han arbetade i företaget förde han vid ett stort antal tillfällen över pengar, sammanlagt 1,2 miljoner kronor, till sitt eget konto.

”Gjort många illa”

– Jag har erkänt allt och det har gått till så som åklagaren säger i åtalet. När det upptäcktes kändes det som om den bubbla jag levt i sprack, berättar Skövdebon för SLA.

Han säger att skammen och skuldkänslorna är så stora nu efteråt och att han vill be alla om förlåtelse för det han gjort.

– Jag har gjort många illa och ställt till ett helvete för dem, skadat dem för egen vinning.

– Att säga förlåt räcker inte.

Han berättar om ett liv som tidigt tog fel riktning. Sedan unga år har hans liv kantats av narkotika- och tablettmissbruk och senare också ett utbrett spelmissbruk, sedan ett tiotal år för hundratusentals kronor.

Dolt sitt missbruk

– Jag har tyvärr inte lyckats förändra mitt sätt att leva, min hjärna har inte fungerat som den ska. Jag har levt i en bubbla där jag har dolt mitt missbruk, vilket jag också har lyckats med. Jag har blivit en mästare i att lura människor.

Det var också det han gjorde på Skövdeföretaget, där chefen och andra anställda litade på honom.

Men tidigt upptäckte han att det fanns luckor i kontrollsystemet inom företaget.

– Det jag gjorde var inte speciellt avancerat, men ingen upptäckte något. Inte ens revisionsbyrån som genomförde revisioner i företaget upptäckte det. Och när jag väl hade börjat var det svårt att sluta.

Han önskar att han hade blivit upptäckt redan efter första gången.

– Men allra mest önskar jag givetvis att det aldrig hade hänt.

Summorna han förde över varierande mellan 2 000 kronor och 25 000 kronor. Pengarna finansierade framför allt hans spelmissbruk.

Känner blickarna

Nu lever han ett väldigt begränsat liv. Han vågar knappt gå ut – han känner blickarna och vet att många vet vad han har gjort.

– Många har vänt mig ryggen och det kan jag förstå. Jag känner en stor skam, och redan i dag bor jag till stor del hos bekanta.

Fri från missbruk

Det är ännu inte bestämt när rättegången mot honom ska hållas.

– Jag vet att jag riskerar att dömas till fängelse, men det vore slutet för mig. Jag har redan dömts till villkorlig dom en gång i tiden.

Även om han föraktar sig själv för det brott han har begått, kan han i alla fall vara stolt över en förändring som kommit därefter.

– Jag är nu fri från både narkotika- och spelmissbruk.

– Det känns underbart.

SLA skrev i dagarna om åtalet mot Skövdebon som misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Han har varit anställd i ett företag i Skövde sedan flera år tillbaka. Han hade hand om löpande bokföring, löneredovisning, moms och avgiftsredovisning till skatteverket och han skötte också betalningar från företagets konto. Men under de år han arbetade i företaget förde han vid ett stort antal tillfällen över pengar, sammanlagt 1,2 miljoner kronor, till sitt eget konto.

”Gjort många illa”

– Jag har erkänt allt och det har gått till så som åklagaren säger i åtalet. När det upptäcktes kändes det som om den bubbla jag levt i sprack, berättar Skövdebon för SLA.

Han säger att skammen och skuldkänslorna är så stora nu efteråt och att han vill be alla om förlåtelse för det han gjort.

– Jag har gjort många illa och ställt till ett helvete för dem, skadat dem för egen vinning.

– Att säga förlåt räcker inte.

Han berättar om ett liv som tidigt tog fel riktning. Sedan unga år har hans liv kantats av narkotika- och tablettmissbruk och senare också ett utbrett spelmissbruk, sedan ett tiotal år för hundratusentals kronor.

Dolt sitt missbruk

– Jag har tyvärr inte lyckats förändra mitt sätt att leva, min hjärna har inte fungerat som den ska. Jag har levt i en bubbla där jag har dolt mitt missbruk, vilket jag också har lyckats med. Jag har blivit en mästare i att lura människor.

Det var också det han gjorde på Skövdeföretaget, där chefen och andra anställda litade på honom.

Men tidigt upptäckte han att det fanns luckor i kontrollsystemet inom företaget.

– Det jag gjorde var inte speciellt avancerat, men ingen upptäckte något. Inte ens revisionsbyrån som genomförde revisioner i företaget upptäckte det. Och när jag väl hade börjat var det svårt att sluta.

Han önskar att han hade blivit upptäckt redan efter första gången.

– Men allra mest önskar jag givetvis att det aldrig hade hänt.

Summorna han förde över varierande mellan 2 000 kronor och 25 000 kronor. Pengarna finansierade framför allt hans spelmissbruk.

Känner blickarna

Nu lever han ett väldigt begränsat liv. Han vågar knappt gå ut – han känner blickarna och vet att många vet vad han har gjort.

– Många har vänt mig ryggen och det kan jag förstå. Jag känner en stor skam, och redan i dag bor jag till stor del hos bekanta.

Fri från missbruk

Det är ännu inte bestämt när rättegången mot honom ska hållas.

– Jag vet att jag riskerar att dömas till fängelse, men det vore slutet för mig. Jag har redan dömts till villkorlig dom en gång i tiden.

Även om han föraktar sig själv för det brott han har begått, kan han i alla fall vara stolt över en förändring som kommit därefter.

– Jag är nu fri från både narkotika- och spelmissbruk.

– Det känns underbart.