02 mar 2015 06:00

02 mar 2015 06:00

Ett nytt och miljövänligt sätt att tillverka plast

SKÖVDE: Amandas gymnasiearbete

Amanda Engström är arton år gammal och läser teknik på Västerhöjd i Skövde. Som gymnasiearbete har hon skapat miljövänligt plast helt utan fossila bränsle. Hur? Med hjälp av bananer.

När Amanda Engström läste en artikel på Facebook om Elif Bilgin, som har uppfunnit ett banbrytande sätt att tillverka plast, blev hon intresserad och inspirerad att testa och prova göra det själv. Amanda doppar bananskalen i några kemikalier och torkar sedan av dem. Efter det så gör hon dem till en slags puré, Amanda blandar sedan in olika mängder HCl syra (saltsyra) och NaOh syre (natriumhydroxid). När alla kemikalier är tillsatta så lägger hon i det i ugnen. Amanda förklarar för mig att i slutändan så kan man se på det och då är det saltvatten, bananskal och glycerol. 100 procent miljövänligt. Trots att Amanda började sent med att komma igång med sitt projektarbete så hann hon laborera två gånger. Hon testade att blanda ihop olika mängder kemikalier för att sedan jämföra resultaten. Amanda fick två olika och positiva resultat.

– Det fungerar, men inte helt utan det blev fläckar av plast i banankletet, men lite plast fick jag.

Finns det sätt att utveckla och förbättra receptet för att få det att funka bättre?

– Ja, det tror jag säkert, jag har inte hunnit kolla in i det än.

Ska du försöka utveckla det och fortsätta med det här?

Jag vet inte om jag kommer att göra det just nu, kanske senare. Det var jätteintressant så varför inte?

Stort kliv för miljön

Att tillverka plast utan att använda sig utav fossila bränslen är ett enormt kliv för att sänka världens koldioxidutsläpp och förbättra miljön, någonting som Amanda bryr sig väldigt mycket om. Elif Bilgin, som var bara sexton år gammal när hon upptäckte den här metoden, har vunnit stora internationella priser som till exempel Google Science Fair och har fått beröm och hyllning ifrån forskare och aktivister ifrån hela världen.

Amanda har haft en jättebra relation med sin handledare som har stöttat henne igenom hela projektet, till och med varit och hjälpt Amanda när hon har laborerat. Amandas tips för eleverna som går tvåan och förbereder sig inför gymnasiearbetet är: Gör någonting du är intresserad av för då blir det mycket lättare och se till att börja i tid. Och stressa inte om du inte har så mycket tid kvar, det löser sig i slutändan.

När Amanda Engström läste en artikel på Facebook om Elif Bilgin, som har uppfunnit ett banbrytande sätt att tillverka plast, blev hon intresserad och inspirerad att testa och prova göra det själv. Amanda doppar bananskalen i några kemikalier och torkar sedan av dem. Efter det så gör hon dem till en slags puré, Amanda blandar sedan in olika mängder HCl syra (saltsyra) och NaOh syre (natriumhydroxid). När alla kemikalier är tillsatta så lägger hon i det i ugnen. Amanda förklarar för mig att i slutändan så kan man se på det och då är det saltvatten, bananskal och glycerol. 100 procent miljövänligt. Trots att Amanda började sent med att komma igång med sitt projektarbete så hann hon laborera två gånger. Hon testade att blanda ihop olika mängder kemikalier för att sedan jämföra resultaten. Amanda fick två olika och positiva resultat.

– Det fungerar, men inte helt utan det blev fläckar av plast i banankletet, men lite plast fick jag.

Finns det sätt att utveckla och förbättra receptet för att få det att funka bättre?

– Ja, det tror jag säkert, jag har inte hunnit kolla in i det än.

Ska du försöka utveckla det och fortsätta med det här?

Jag vet inte om jag kommer att göra det just nu, kanske senare. Det var jätteintressant så varför inte?

Stort kliv för miljön

Att tillverka plast utan att använda sig utav fossila bränslen är ett enormt kliv för att sänka världens koldioxidutsläpp och förbättra miljön, någonting som Amanda bryr sig väldigt mycket om. Elif Bilgin, som var bara sexton år gammal när hon upptäckte den här metoden, har vunnit stora internationella priser som till exempel Google Science Fair och har fått beröm och hyllning ifrån forskare och aktivister ifrån hela världen.

Amanda har haft en jättebra relation med sin handledare som har stöttat henne igenom hela projektet, till och med varit och hjälpt Amanda när hon har laborerat. Amandas tips för eleverna som går tvåan och förbereder sig inför gymnasiearbetet är: Gör någonting du är intresserad av för då blir det mycket lättare och se till att börja i tid. Och stressa inte om du inte har så mycket tid kvar, det löser sig i slutändan.