03 mar 2015 19:19

03 mar 2015 19:41

FN-rollspel: Upplagt för diskussion

SKÖVDE: FN-rollspel för Västerhöjdselever

Klimatfrågan står i fokus under ett två dagar långt FN-rollspel för Västerhöjds samhällselever i tvåan.
– Det är upplagt för diskussioner, konstaterar Frida Karlsson, delegat från Uganda.

FN-rollspelet hålls i sessionssalen i Skövde stadshus och delegaterna (eleverna) kommer från tolv länder.

– De har förberett sig sedan vecka tre. De har jobbat i grupper, lärt sig om länderna och miljöproblem. De är otroligt duktiga och tar det på stort allvar, det är så roligt att se. Det märks att de har vuxit. Förmånen att vara här (i sessionssalen) gör att det blir betydligt mer på riktigt, säger Tina Löfstrand, lärare i samhällskunskap.

Det är klimatfrågan som står i fokus och genom det här arbetet får eleverna bland annat lära sig att argumentera men också att kompromissa för att nå resultat.

Satt sig in

Innan mötet öppnade talade SLA med tre delegater från Uganda: Frida Karlsson, Lovisa Karlsson och Yasmin Shibli.

– Vi har verkligen satt oss in i hur det är i Uganda och läst på om alla andra länder. Det är upplagt för diskussioner.

Under öppnandet talade Christina Nettelbladh Malm, kunnig inom i demokrati och jämställdhetsfrågor, och FN:s generalsekreterare (retorikläraren Joakim Lund). Därefter fick de tolv länderna hålla varsitt öppningstal.

– Vi vill trycka på att Uganda är ett U-land. Vi kan inte anpassa oss till de pågående klimatförändringarna så som I-länderna kan göra. Vi behöver stöd och bistånd, det är det vi kommer att trycka på, berättar Frida Karlsson och Yasmin Shibli som delade på Ugandas öppningstal.

Efter, bland annat, utskottsarbete och lobbying avslutas FN-rollspelet under onsdagen med omröstning i generalförsamlingen och mingel. 70 samhällselever är med och 15 elever från samhäll media dokumenterar. De fyra som sitter ordförande går i trean.

Västerhöjds mediaelever dokumenterar rollspelet och det går att följa här:

FN-rollspelet hålls i sessionssalen i Skövde stadshus och delegaterna (eleverna) kommer från tolv länder.

– De har förberett sig sedan vecka tre. De har jobbat i grupper, lärt sig om länderna och miljöproblem. De är otroligt duktiga och tar det på stort allvar, det är så roligt att se. Det märks att de har vuxit. Förmånen att vara här (i sessionssalen) gör att det blir betydligt mer på riktigt, säger Tina Löfstrand, lärare i samhällskunskap.

Det är klimatfrågan som står i fokus och genom det här arbetet får eleverna bland annat lära sig att argumentera men också att kompromissa för att nå resultat.

Satt sig in

Innan mötet öppnade talade SLA med tre delegater från Uganda: Frida Karlsson, Lovisa Karlsson och Yasmin Shibli.

– Vi har verkligen satt oss in i hur det är i Uganda och läst på om alla andra länder. Det är upplagt för diskussioner.

Under öppnandet talade Christina Nettelbladh Malm, kunnig inom i demokrati och jämställdhetsfrågor, och FN:s generalsekreterare (retorikläraren Joakim Lund). Därefter fick de tolv länderna hålla varsitt öppningstal.

– Vi vill trycka på att Uganda är ett U-land. Vi kan inte anpassa oss till de pågående klimatförändringarna så som I-länderna kan göra. Vi behöver stöd och bistånd, det är det vi kommer att trycka på, berättar Frida Karlsson och Yasmin Shibli som delade på Ugandas öppningstal.

Efter, bland annat, utskottsarbete och lobbying avslutas FN-rollspelet under onsdagen med omröstning i generalförsamlingen och mingel. 70 samhällselever är med och 15 elever från samhäll media dokumenterar. De fyra som sitter ordförande går i trean.

Västerhöjds mediaelever dokumenterar rollspelet och det går att följa här: