03 mar 2015 04:00

04 mar 2015 16:09

Näthat är vidrigt – ägna er åt viktigare saker

LENA JONSSON

Tänk vilken tur att vi alla är olika! Tänk vilken tur att vi inte skrattar åt samma saker, vad tråkigt det skulle bli. Och tänk vilken tur att vi inte alla gillar samma kläder, färger och ja... tänk vilken tur att vi är olika. Tjusningen med att vara människa är just att vi är olika, att det inte finns någon norm som är mer rätt.

Jag tycker inte att komikern Sissela Benns karaktär Filippa Bark, som bland annat är med i Melodifestivalen, är speciellt rolig. Jodå, jag skrattar åt ett och annat hon säger, men hennes humor är inte helt min. Och det är okej, som sagt, humor är väldigt individuell. Filippa Bark är en ung kvinna som ger ett osäkert, men ibland också kaxigt intryck. Sissela Benn har mötts av kritik för att karaktären driver med människor med funktionsnedsättning. Och ja, det gör hon förmodligen. Men är det inte okej? Komiker måste testa gränserna och så länge man gör det med finess går det bra.

Men i fredags kväll blev det fart. Då drev nämligen David Hellenius med Filippa Bark. Det fick han inte göra, det var lågt, enligt många reaktioner i kvällspressen. Hur Sissela Benn ställde sig till det hela låter jag vara osagt. Men givetvis får även Hellenius driva med Filippa Bark när hon uppenbarligen driver med andra.

Att vissa går i taket och säger att ”gubben Hellenius” inte ska driva med ”den unga kvinnan Filippa” tycker jag är bara nonsens. Är man med i ett av Sveriges mest sedda tv-program, i den största kanalen, får man nog stå ut med ett och annat. Att välja att se det ur ett jämställdhetsperspektiv är bara löjligt. Och jag tror nog att Sissela Benn har skinn på näsan och överlever Hellenius-attacken. Dessutom, att TV4 ens väljer att driva med henne är väl ett jättebevis för att man tycker att hon är en stark tv-personlighet som alla känner igen.

Alltså, alla får tycka vad de vill, vår humor är olika, liksom mycket annat med oss människor. Det måste vi acceptera. Till vissa gränser. Det vi aldrig kan acceptera är när människor visar sina neandertal-sidor och på sociala medier skriver så mycket skit om andra så att man häpnar. Det som sägs om Sissela Benn där är sjukt. Folk sitter nedsjunkna i sina tv-soffor (gissar jag i alla fall) och skickar mellan chipstuggorna (gissar jag i alla fall) i väg sina åsikter om henne. Närhatet äcklar mig och visar tyvärr baksidan av mänskligheten – intoleransen. Har näthatarna inget bättre att göra?

Hiss: Tack snälla kommunen som har sopat gång- och cykelbanor

Diss: Bilister som inte stannar och släpper över barn på övergångsställen!

Tänk vilken tur att vi alla är olika! Tänk vilken tur att vi inte skrattar åt samma saker, vad tråkigt det skulle bli. Och tänk vilken tur att vi inte alla gillar samma kläder, färger och ja... tänk vilken tur att vi är olika. Tjusningen med att vara människa är just att vi är olika, att det inte finns någon norm som är mer rätt.

Jag tycker inte att komikern Sissela Benns karaktär Filippa Bark, som bland annat är med i Melodifestivalen, är speciellt rolig. Jodå, jag skrattar åt ett och annat hon säger, men hennes humor är inte helt min. Och det är okej, som sagt, humor är väldigt individuell. Filippa Bark är en ung kvinna som ger ett osäkert, men ibland också kaxigt intryck. Sissela Benn har mötts av kritik för att karaktären driver med människor med funktionsnedsättning. Och ja, det gör hon förmodligen. Men är det inte okej? Komiker måste testa gränserna och så länge man gör det med finess går det bra.

Men i fredags kväll blev det fart. Då drev nämligen David Hellenius med Filippa Bark. Det fick han inte göra, det var lågt, enligt många reaktioner i kvällspressen. Hur Sissela Benn ställde sig till det hela låter jag vara osagt. Men givetvis får även Hellenius driva med Filippa Bark när hon uppenbarligen driver med andra.

Att vissa går i taket och säger att ”gubben Hellenius” inte ska driva med ”den unga kvinnan Filippa” tycker jag är bara nonsens. Är man med i ett av Sveriges mest sedda tv-program, i den största kanalen, får man nog stå ut med ett och annat. Att välja att se det ur ett jämställdhetsperspektiv är bara löjligt. Och jag tror nog att Sissela Benn har skinn på näsan och överlever Hellenius-attacken. Dessutom, att TV4 ens väljer att driva med henne är väl ett jättebevis för att man tycker att hon är en stark tv-personlighet som alla känner igen.

Alltså, alla får tycka vad de vill, vår humor är olika, liksom mycket annat med oss människor. Det måste vi acceptera. Till vissa gränser. Det vi aldrig kan acceptera är när människor visar sina neandertal-sidor och på sociala medier skriver så mycket skit om andra så att man häpnar. Det som sägs om Sissela Benn där är sjukt. Folk sitter nedsjunkna i sina tv-soffor (gissar jag i alla fall) och skickar mellan chipstuggorna (gissar jag i alla fall) i väg sina åsikter om henne. Närhatet äcklar mig och visar tyvärr baksidan av mänskligheten – intoleransen. Har näthatarna inget bättre att göra?

Hiss: Tack snälla kommunen som har sopat gång- och cykelbanor

Diss: Bilister som inte stannar och släpper över barn på övergångsställen!

  • Lena Jonsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.