03 mar 2015 11:17

03 mar 2015 16:05

Sänkta straff för Blocketrånare i hovrätten

Hovrätten sänker fängelsestraffen till 3 år och 4 månader respektive 3 år för de två män som brutalt rånade en Skövdekvinna på hennes märkesklockor. Hovrätten anser inte att brottet är grovt – inget vapen har förekommit och det har inte varit ett allt för utdraget förlopp, säger domstolen.

Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde i december de två männen som utförde rånet till 4 respektive 4,5 års fängelse för grovt rån. Den tredje mannen som skjutsade männen till och från Skövde döms till fängelse i två år för rån av normalgraden.

De tre överklagade domen till hovrätten, två av dem ville att åtalet skulle ogillas helt, den tredje ville att fängelsestraffet skulle kortas.

På tisdagsförmiddagen kom hovrättens dom. Domstolen konstaterar att det finns, som tingsrätten angett, flera graverande omständigheter som talar för att det varit ett grovt brott, bland annat med tanke på hur rånet planerats och genomförsta.

”I praxis kan emellertid ses en viss återhållsamhet i att rubricera ett rån som grovt rån, särskilt i fall som det förevarande då vapen inte använts och det inte har varit fråga om ett alltför utdraget händelseförlopp. Mot den bakgrunden finner

hovrätten, även om det är fråga om ett mycket allvarligt rånbrott, att det inte ska bedömas som grovt rån.”

Eftersom brottet i stället rubriceras som rån, sänks också fängelsestraffen för de två som utförde själva gärningen. De döms i stället till 3 och respektive 3 år och 4 månaders fängelse.

Skövdekvinnan hade i augusti annonserat en Rolexklocka på Blocket. Men de två män som kom till hennes hem i Södra Ryd för att titta på klockan, var knappast intresserade av att köpa den – men de ville ha den. En av dem tog struptag på henne och därefter tejpade de henne i ansiktet – även munnen, näsan och halsen tejpades för. Sedan släpade de den chockade kvinnan in i vardagsrummet. Där ska de ha tejpat ihop hennes ben och även handlederna. Kvinnan berättade under rättegången nyligen att männen var hårdhänta och att hon trodde att de skulle ta livet av henne.

Männen slet av kvinnan den klocka hon hade på sig, också den en märkesklocka, och tog även klockan som var till salu. Dessutom sökte de igenom bostaden och fann en låda med smycken och en bärbar dator – allt till ett sammanlagt värde av 200 000 kronor. Innan rånarna lämnade bostaden satte någon av dem också en påse över huvudet på henne.

Att det brutala rånet fick en lösning beror på att polisen lade ner ett omfattande arbete på att analysera telefontrafik och i oktober anhölls de misstänkta rånarna. På brottsplatsen säkrades också dna-spår från männen.

Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde i december de två männen som utförde rånet till 4 respektive 4,5 års fängelse för grovt rån. Den tredje mannen som skjutsade männen till och från Skövde döms till fängelse i två år för rån av normalgraden.

De tre överklagade domen till hovrätten, två av dem ville att åtalet skulle ogillas helt, den tredje ville att fängelsestraffet skulle kortas.

På tisdagsförmiddagen kom hovrättens dom. Domstolen konstaterar att det finns, som tingsrätten angett, flera graverande omständigheter som talar för att det varit ett grovt brott, bland annat med tanke på hur rånet planerats och genomförsta.

”I praxis kan emellertid ses en viss återhållsamhet i att rubricera ett rån som grovt rån, särskilt i fall som det förevarande då vapen inte använts och det inte har varit fråga om ett alltför utdraget händelseförlopp. Mot den bakgrunden finner

hovrätten, även om det är fråga om ett mycket allvarligt rånbrott, att det inte ska bedömas som grovt rån.”

Eftersom brottet i stället rubriceras som rån, sänks också fängelsestraffen för de två som utförde själva gärningen. De döms i stället till 3 och respektive 3 år och 4 månaders fängelse.

Skövdekvinnan hade i augusti annonserat en Rolexklocka på Blocket. Men de två män som kom till hennes hem i Södra Ryd för att titta på klockan, var knappast intresserade av att köpa den – men de ville ha den. En av dem tog struptag på henne och därefter tejpade de henne i ansiktet – även munnen, näsan och halsen tejpades för. Sedan släpade de den chockade kvinnan in i vardagsrummet. Där ska de ha tejpat ihop hennes ben och även handlederna. Kvinnan berättade under rättegången nyligen att männen var hårdhänta och att hon trodde att de skulle ta livet av henne.

Männen slet av kvinnan den klocka hon hade på sig, också den en märkesklocka, och tog även klockan som var till salu. Dessutom sökte de igenom bostaden och fann en låda med smycken och en bärbar dator – allt till ett sammanlagt värde av 200 000 kronor. Innan rånarna lämnade bostaden satte någon av dem också en påse över huvudet på henne.

Att det brutala rånet fick en lösning beror på att polisen lade ner ett omfattande arbete på att analysera telefontrafik och i oktober anhölls de misstänkta rånarna. På brottsplatsen säkrades också dna-spår från männen.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.