04 mar 2015 10:00

04 mar 2015 10:00

Vårtecknen strömmar in

SKÖVDE: Ny hemsida visar när våren är här

På sociala medier börjar vårtecken sakta men säkert ta över statusuppdateringar och nyhetsflöden. Fältbiologerna har nu startat en hemsida för att samla alla på ett ställe och kartlägga vårens ankomst till Skövde.

Sedan 1990-talet har Fältbiologerna tagit emot svenskarnas rapporteringar om vårtecken. Ny för i år är hemsidan hittavartacken.se där de både tar emot vårtecken och även samlar in bilder som lagts ut på sociala medier med haschtaggen #vårtecken eller #Fältbiologerna. På hemsidan visas datum och plats och i Skövde har en bild på utslagen vintergäcken skickats in.

– I Sverige älskar vi ju att rapportera in vårtecken om det tror jag har att göra med att vi både längtar efter våren och att vi tycker om att vara ute i naturen, säger Sara Vikström Olsson som är ordförande på för Fältbiologerna.

För att sporra ännu fler att skicka in sina bilder hålls dessutom en tävling varje vecka.

– Där utser vi Veckans vårtecken och det kan man bli om man har skickat in ett vårtecken som skiljer sig från mängden, något som inte bara är en koltrast eller vitsippa, som ju är vanligt just nu i de södra delarna av landet, säger Sara.

Syftet med sidan är att skapa ett kollage av vårtecken och även medvetandegöra allmänheten på klimatförändringar.

– Vår insamling av vårtecken ger ju så klart ingen statistiskt säkerställd bild, men de senaste tio åren vet vi att den meteorologiska våren i snitt kommer tidigare och det här är ett bra sätt att göra det synligt för en bredare allmänhet, avslutar Sara Vikström Olsson.

Sedan 1990-talet har Fältbiologerna tagit emot svenskarnas rapporteringar om vårtecken. Ny för i år är hemsidan hittavartacken.se där de både tar emot vårtecken och även samlar in bilder som lagts ut på sociala medier med haschtaggen #vårtecken eller #Fältbiologerna. På hemsidan visas datum och plats och i Skövde har en bild på utslagen vintergäcken skickats in.

– I Sverige älskar vi ju att rapportera in vårtecken om det tror jag har att göra med att vi både längtar efter våren och att vi tycker om att vara ute i naturen, säger Sara Vikström Olsson som är ordförande på för Fältbiologerna.

För att sporra ännu fler att skicka in sina bilder hålls dessutom en tävling varje vecka.

– Där utser vi Veckans vårtecken och det kan man bli om man har skickat in ett vårtecken som skiljer sig från mängden, något som inte bara är en koltrast eller vitsippa, som ju är vanligt just nu i de södra delarna av landet, säger Sara.

Syftet med sidan är att skapa ett kollage av vårtecken och även medvetandegöra allmänheten på klimatförändringar.

– Vår insamling av vårtecken ger ju så klart ingen statistiskt säkerställd bild, men de senaste tio åren vet vi att den meteorologiska våren i snitt kommer tidigare och det här är ett bra sätt att göra det synligt för en bredare allmänhet, avslutar Sara Vikström Olsson.