05 mar 2015 16:43

05 mar 2015 16:43

Tiggare och givare på konsthallen

I Cecilia Parsbergs utställning ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?” kommer tiggande och givande till tals. De sjunger även ihop.

– Jag har aldrig visat mitt forskningsarbete med alla dessa delar som en helhet innan, så det är premiär i Skövde, berättar hon.

Utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?” är resultatet av ett arbete som Cecilia Parsberg, bildkonstnär och doktorand i fri konst, påbörjade 2011.

– Jag reagerade på att det kom hit tiggande människor. Jag reagerade väldigt starkt och det fick mig att verkligen tänka efter. Jag har rest jättemycket, gjort arbeten om utsatta människor, jobbat i Sydafrika och Mellanöstern. Om jag reagerar så här så kommer andra reagera så här, säger Cecilia Parsberg som är uppvuxen i Skövde.

Hon intervjuade tiggande människor och fick deras bild av dem som ger. Hon lät göra en marknadsundersökning med givande som fick frågan hur de som tigger ska tigga bättre.

– Då kom titeln till. Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige? Den visar hur omöjlig situationen är, du kan inte bli framgångsrik som tiggare.

Tillsammans med andra har hon haft tänkarlabb som resulterat i fotoserien ”Kropp på gata”. Den kommer kompletteras med bilder från labbet som hålls i Skövde den 14 maj men också av bilder som Cecilia Parsberg tog i Skövde härom dagen.

– Vi är en del av problemet. Vi är medborgare. Det är inte de som tigger. De har ofta inte ens personnummer, de har inte gått i skolan, de har inte blivit givna samma rättigheter som vi är vana vid. Det är klart vi behöver empati, men vi behöver verkligen förstå att vi inte förstår. Då tycker jag att konst är ett mycket bra sätt att visa: Okej här är jag och där är du. Vi kan göra något ihop. Vi kan skapa, på det sättet är vi lika.

Körverket med Givandets kör och Tiggandets kör är ett exempel på det.

– Vad händer om man sjunger känslor, men det ska inte vara några ord och ingen musik.

Resultatet och hur arbetet gick till under inspelningen går att ta del av i utställningen i Skövde konsthall. Den öppnar den sjunde mars och visas till och med den 22 maj. Den sjunde maj hålls ett panelsamtal om tiggande personers situation i Skövde.

Utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?” är resultatet av ett arbete som Cecilia Parsberg, bildkonstnär och doktorand i fri konst, påbörjade 2011.

– Jag reagerade på att det kom hit tiggande människor. Jag reagerade väldigt starkt och det fick mig att verkligen tänka efter. Jag har rest jättemycket, gjort arbeten om utsatta människor, jobbat i Sydafrika och Mellanöstern. Om jag reagerar så här så kommer andra reagera så här, säger Cecilia Parsberg som är uppvuxen i Skövde.

Hon intervjuade tiggande människor och fick deras bild av dem som ger. Hon lät göra en marknadsundersökning med givande som fick frågan hur de som tigger ska tigga bättre.

– Då kom titeln till. Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige? Den visar hur omöjlig situationen är, du kan inte bli framgångsrik som tiggare.

Tillsammans med andra har hon haft tänkarlabb som resulterat i fotoserien ”Kropp på gata”. Den kommer kompletteras med bilder från labbet som hålls i Skövde den 14 maj men också av bilder som Cecilia Parsberg tog i Skövde härom dagen.

– Vi är en del av problemet. Vi är medborgare. Det är inte de som tigger. De har ofta inte ens personnummer, de har inte gått i skolan, de har inte blivit givna samma rättigheter som vi är vana vid. Det är klart vi behöver empati, men vi behöver verkligen förstå att vi inte förstår. Då tycker jag att konst är ett mycket bra sätt att visa: Okej här är jag och där är du. Vi kan göra något ihop. Vi kan skapa, på det sättet är vi lika.

Körverket med Givandets kör och Tiggandets kör är ett exempel på det.

– Vad händer om man sjunger känslor, men det ska inte vara några ord och ingen musik.

Resultatet och hur arbetet gick till under inspelningen går att ta del av i utställningen i Skövde konsthall. Den öppnar den sjunde mars och visas till och med den 22 maj. Den sjunde maj hålls ett panelsamtal om tiggande personers situation i Skövde.