09 mar 2015 09:00

09 mar 2015 09:00

Det är långt ifrån perfekt

KRÖNIKA

Vi skulle gå på bio, min kompis och jag. Den där Kingsman verkar bra tänkte vi och köpte biljetter. Nu ska jag göra mitt allra bästa för att inte förstöra filmen, så jag säger bara att det är en scen. Som är så fruktansvärt skev.

En kvinnokaraktär, som inte ens är av vikt för filmens handling blir så objektifierad så det inte är sant. Budskapet med scenen var i grund och botten; lyckas du som man med en uppgift, så får du en kvinnas kropp i utbyte. Som vinst. Och jag blev så förbannad. Och arg. Några tårar av ilska rullade ner för min kompis kind.

Så jag ledde min cykel hem genom slasket och kryssade mellan berusade människor tillsammans med min vän och vi började diskutera.

Vi började diskutera om hur irriterande det är att inte kunna få gå på bio utan att bli matad med så skev människosyn. Att vi lagt pengar på en produktion som vi aldrig hade stöttat om vi vetat om hur de skulle framställa kvinnor på duken. Och hur ledsamt det är att de flesta i biosalongen förmodligen inte ens reflekterat över hur hemskt det är att framställa kvinnor på det sättet. Igår var det den internationella kvinnodagen. Så jag tycker att vi alla borde stanna upp och titta oss omkring efter förtryck i alla dess former.

 Förtryck av kvinnor, transpersoner, rasifierade och sådana av annan läggning än heterosexuell. Det är så tråkigt att vi alla tvingas växa upp i alla dessa gamla mönster och normer, och bli helt avtrubbade mot att kunna se vad som händer i världen. Vissa argumenterar för att det inte ens behövs en kvinnodag längre. Att det är tillräckligt jämställt i Sverige nu. Men jag tycker att det är viktigt att kvinnodagen firas och uppmärksammas överallt, precis som här.

Världen är långt ifrån rättvis och vi har en lång väg att gå för att alla som råkar vandra på den här planeten ska ha samma rättigheter. I Tunisien så finns det fortfarande en lagstiftning som säger att en våldtäktsman kan slippa straff om han gifter sig med sitt offer. Vi i Sverige kan vara glada över att samma lagar inte gäller här.

Med det sagt så är det fortfarande långt ifrån perfekt. Så låt oss börja nu. Det är inte en dag för tidigt. Döm inte människor efter kön, dra inga sexistiska, rasistiska eller hbtq-nedvärderande skämt, var snälla. Försök att ha så lite fördomar som möjligt.

 

 

Reflektion

Så jag tycker att vi alla ska stanna upp och titta oss omkring efter förtryck i alla dess former

Vi skulle gå på bio, min kompis och jag. Den där Kingsman verkar bra tänkte vi och köpte biljetter. Nu ska jag göra mitt allra bästa för att inte förstöra filmen, så jag säger bara att det är en scen. Som är så fruktansvärt skev.

En kvinnokaraktär, som inte ens är av vikt för filmens handling blir så objektifierad så det inte är sant. Budskapet med scenen var i grund och botten; lyckas du som man med en uppgift, så får du en kvinnas kropp i utbyte. Som vinst. Och jag blev så förbannad. Och arg. Några tårar av ilska rullade ner för min kompis kind.

Så jag ledde min cykel hem genom slasket och kryssade mellan berusade människor tillsammans med min vän och vi började diskutera.

Vi började diskutera om hur irriterande det är att inte kunna få gå på bio utan att bli matad med så skev människosyn. Att vi lagt pengar på en produktion som vi aldrig hade stöttat om vi vetat om hur de skulle framställa kvinnor på duken. Och hur ledsamt det är att de flesta i biosalongen förmodligen inte ens reflekterat över hur hemskt det är att framställa kvinnor på det sättet. Igår var det den internationella kvinnodagen. Så jag tycker att vi alla borde stanna upp och titta oss omkring efter förtryck i alla dess former.

 Förtryck av kvinnor, transpersoner, rasifierade och sådana av annan läggning än heterosexuell. Det är så tråkigt att vi alla tvingas växa upp i alla dessa gamla mönster och normer, och bli helt avtrubbade mot att kunna se vad som händer i världen. Vissa argumenterar för att det inte ens behövs en kvinnodag längre. Att det är tillräckligt jämställt i Sverige nu. Men jag tycker att det är viktigt att kvinnodagen firas och uppmärksammas överallt, precis som här.

Världen är långt ifrån rättvis och vi har en lång väg att gå för att alla som råkar vandra på den här planeten ska ha samma rättigheter. I Tunisien så finns det fortfarande en lagstiftning som säger att en våldtäktsman kan slippa straff om han gifter sig med sitt offer. Vi i Sverige kan vara glada över att samma lagar inte gäller här.

Med det sagt så är det fortfarande långt ifrån perfekt. Så låt oss börja nu. Det är inte en dag för tidigt. Döm inte människor efter kön, dra inga sexistiska, rasistiska eller hbtq-nedvärderande skämt, var snälla. Försök att ha så lite fördomar som möjligt.

 

 

Reflektion

Så jag tycker att vi alla ska stanna upp och titta oss omkring efter förtryck i alla dess former