09 mar 2015 09:00

09 mar 2015 09:00

Fanny brinner för utmaning och ledarskap

UPPSLAGET

Med en fot i processen om att bli instruktör för ungdomsmilitärer är det ingen tillfällighet att Fanny Clausen tog träningen ett steg längre och blev motionsinstruktör på den ideella föreningen Friskis och Svettis.

Den artonåriga Fanny Clausen brinner för utmaningar och att testa både sina fysiska och psykiska gränser. Förmodligen är det detta som gjort att hon, efter två år som ungdomsmilitär, i fjol blev utbildad instruktör för gruppträningen Box. Nyligen blev Fanny även instruktör för gruppträningen Kamp som är en blandning av olika kampsporter.

– Förmodligen är det ledarskapet jag faller tillbaka på. Jag har alltid tyckt om att bestämma och att utmana mig själv, säger Fanny med ett skratt.

Det var först när hennes pappa var på ett möte med verksamhetschefen för Friskis och Svettis som det kom på tal att Fanny hade ett intresse av att vara instruktör för gruppträning. Fanny fyllde i en anmälan och efter en slags audition med fysiska- och ledarskapstester samt en verbal intervju blev hon skickad på den första utbildningen.

Fanny får en fråga om vad som behövs för att förbereda sig själv på att bli instruktör och vad som är det svåraste med befattningen.

– Det är viktigt att ha en relativt god fysik och att vara beredd på att detta är en personlig utmaning. Det kräver mental förberedning att stå inför en grupp där du både verbalt och fysiskt behöver förklara övningar du kommer ha med i ditt pass. Det är just detta som också är det svåraste med att vara instruktör, att lyckas förmedla och formulera sig kortfattat till motionärerna hur de ska agera, berättar Fanny.

Utveckling och planering

Fanny trycker på faktumet att hon utvecklats som person efter hennes tid som instruktör på flera olika plan. Dels den verbala förmågan och dels ansvaret som krävs av henne som instruktör har bidragit med den största utvecklingen.

– Det ansvaret jag tar på mig som innefattar att jag har en skyldighet att tänka på alla kroppsdelar samt att informera motionärerna noggrant för att undvika skador är något som definitivt utvecklat min förmåga att ta ansvar, säger Fanny.

Rollen som instruktör har även utvecklat Fannys förmåga att planera sin tid. Med tanke på att Fanny har flera andra intressen och ansvarstaganden vid sidan om sitt ledarskap på Friskis och Svettis krävs en manuell planering nedskriven i almanackan.

Upplever du någon form av särbehandling på grund av din unga ålder?

– Nej, det skulle jag inte påstå! Givetvis har jag mött människor som har en tendens att underskatta mig på grund av min ålder, men det är alldeles för familjär anda på Friskis och Svettis för att något större särbehandlande skulle kunna förekomma, säger Fanny till Uppslaget.

Hon berättar även hur hennes vilja att ta steget till att bli instruktör förmodligen också har med hennes nära anknytning till Friskis och Svettis att göra. Redan som litet barn spenderade Fanny tid i de lätt svettiga träningslokalerna, eftersom hennes föräldrar alltid har tränat där.

Till sist är Uppslaget nyfiket på om Fannys roll som instruktör är något hon vill satsa på i framtiden. Fanny lyser upp och berättar att hennes passion för träning, och då framförallt gruppträning, förmodligen aldrig kommer dö ut och att hennes tid som instruktör förmodligen är en bra ingång i framtiden om hon beslutar sig för att arbeta med träning eller hälsa.

Den artonåriga Fanny Clausen brinner för utmaningar och att testa både sina fysiska och psykiska gränser. Förmodligen är det detta som gjort att hon, efter två år som ungdomsmilitär, i fjol blev utbildad instruktör för gruppträningen Box. Nyligen blev Fanny även instruktör för gruppträningen Kamp som är en blandning av olika kampsporter.

– Förmodligen är det ledarskapet jag faller tillbaka på. Jag har alltid tyckt om att bestämma och att utmana mig själv, säger Fanny med ett skratt.

Det var först när hennes pappa var på ett möte med verksamhetschefen för Friskis och Svettis som det kom på tal att Fanny hade ett intresse av att vara instruktör för gruppträning. Fanny fyllde i en anmälan och efter en slags audition med fysiska- och ledarskapstester samt en verbal intervju blev hon skickad på den första utbildningen.

Fanny får en fråga om vad som behövs för att förbereda sig själv på att bli instruktör och vad som är det svåraste med befattningen.

– Det är viktigt att ha en relativt god fysik och att vara beredd på att detta är en personlig utmaning. Det kräver mental förberedning att stå inför en grupp där du både verbalt och fysiskt behöver förklara övningar du kommer ha med i ditt pass. Det är just detta som också är det svåraste med att vara instruktör, att lyckas förmedla och formulera sig kortfattat till motionärerna hur de ska agera, berättar Fanny.

Utveckling och planering

Fanny trycker på faktumet att hon utvecklats som person efter hennes tid som instruktör på flera olika plan. Dels den verbala förmågan och dels ansvaret som krävs av henne som instruktör har bidragit med den största utvecklingen.

– Det ansvaret jag tar på mig som innefattar att jag har en skyldighet att tänka på alla kroppsdelar samt att informera motionärerna noggrant för att undvika skador är något som definitivt utvecklat min förmåga att ta ansvar, säger Fanny.

Rollen som instruktör har även utvecklat Fannys förmåga att planera sin tid. Med tanke på att Fanny har flera andra intressen och ansvarstaganden vid sidan om sitt ledarskap på Friskis och Svettis krävs en manuell planering nedskriven i almanackan.

Upplever du någon form av särbehandling på grund av din unga ålder?

– Nej, det skulle jag inte påstå! Givetvis har jag mött människor som har en tendens att underskatta mig på grund av min ålder, men det är alldeles för familjär anda på Friskis och Svettis för att något större särbehandlande skulle kunna förekomma, säger Fanny till Uppslaget.

Hon berättar även hur hennes vilja att ta steget till att bli instruktör förmodligen också har med hennes nära anknytning till Friskis och Svettis att göra. Redan som litet barn spenderade Fanny tid i de lätt svettiga träningslokalerna, eftersom hennes föräldrar alltid har tränat där.

Till sist är Uppslaget nyfiket på om Fannys roll som instruktör är något hon vill satsa på i framtiden. Fanny lyser upp och berättar att hennes passion för träning, och då framförallt gruppträning, förmodligen aldrig kommer dö ut och att hennes tid som instruktör förmodligen är en bra ingång i framtiden om hon beslutar sig för att arbeta med träning eller hälsa.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.