09 mar 2015 21:26

09 mar 2015 21:26

Mångfald och civilkurage

Siavosh Derakhti på Forum Helena

– Integration är när man möts i mitten.

Det säger Siavosh Derakhti, grundare av Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, som gästade Forum Helena i Skövde.

Om mångfald och civilkurage var rubriken på måndagskvällens Forum Helena i S:ta Helena kyrka. Inbjuden var Siavosh Derakhti från Malmö. Han har fått Raoul Wallenberg-priset och träffat president Barack Obama.

Men det är händelser som kom efter förändringen, när han var 18-19 år. Innan dess var han som han säger familjens svarta får. Han blev tagen av polisen som sjuåring, rökte cigaretter när han var åtta, var full när han var tio och rökte hasch när han var 13. Betygen var inte lysande när han gick ur nian och på balen fick alla en lapp där det stod vad de skulle bli om tio år.

– Stor ledare och samhällsbrobyggare, kanske till och med jobba i FN, stod det på min. Jag blev förbannad.

Judisk kompis

Gymnasiet var heller ingen lek. Gång på gång fick han sluta. Men han läste med privatlärare upp sina betyg och 18 år gammal, när han gick samhäll, fick han en idé om ett projektarbete.

– Jag är muslim. Min bästa barndomsvän var jude och lärde mig om judiska kulturen. Mina föräldrar flydde inte till Sverige för att vi ska förtrycka varandra. I min hemstad Malmö har judarna det jättesvårt.

Bygga broar

Idén gick ut på att ta klassen till Auschwitz och bygga broar mellan judar och muslimer. Med hårt slit lyckades han få ihop 80 000 kronor på sex månader och rektorn som sagt att det inte fanns några pengar lovade att också stötta.

– Jag ville se hur du jobbar pedagogiskt, sa han som förklaring.

Men Siavosh Derakhti var inte nöjd där. Han startade Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Idén har utvecklats och nu är det föreläsningar i skolor, ungdomsträffar, resor och studiebesök.

– Integration är när man möts i mitten, säger han och berättar om ungdomar som blivit som en familj och att de står upp för varandra.

Om mångfald och civilkurage var rubriken på måndagskvällens Forum Helena i S:ta Helena kyrka. Inbjuden var Siavosh Derakhti från Malmö. Han har fått Raoul Wallenberg-priset och träffat president Barack Obama.

Men det är händelser som kom efter förändringen, när han var 18-19 år. Innan dess var han som han säger familjens svarta får. Han blev tagen av polisen som sjuåring, rökte cigaretter när han var åtta, var full när han var tio och rökte hasch när han var 13. Betygen var inte lysande när han gick ur nian och på balen fick alla en lapp där det stod vad de skulle bli om tio år.

– Stor ledare och samhällsbrobyggare, kanske till och med jobba i FN, stod det på min. Jag blev förbannad.

Judisk kompis

Gymnasiet var heller ingen lek. Gång på gång fick han sluta. Men han läste med privatlärare upp sina betyg och 18 år gammal, när han gick samhäll, fick han en idé om ett projektarbete.

– Jag är muslim. Min bästa barndomsvän var jude och lärde mig om judiska kulturen. Mina föräldrar flydde inte till Sverige för att vi ska förtrycka varandra. I min hemstad Malmö har judarna det jättesvårt.

Bygga broar

Idén gick ut på att ta klassen till Auschwitz och bygga broar mellan judar och muslimer. Med hårt slit lyckades han få ihop 80 000 kronor på sex månader och rektorn som sagt att det inte fanns några pengar lovade att också stötta.

– Jag ville se hur du jobbar pedagogiskt, sa han som förklaring.

Men Siavosh Derakhti var inte nöjd där. Han startade Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Idén har utvecklats och nu är det föreläsningar i skolor, ungdomsträffar, resor och studiebesök.

– Integration är när man möts i mitten, säger han och berättar om ungdomar som blivit som en familj och att de står upp för varandra.