10 mar 2015 12:28

10 mar 2015 12:28

Kvinna tvingade sig in hos åldring

Polisen har i dagsläget inga konkreta uppgifter om vilka som ligger bakom stölden hos en 90-årig Skövdekvinna.

– Men vi har förhoppningar om att kunna ringa in dem, säger Tony Johansson, Skövdepolisen.

Det ringde på dörren hemma hos den 90-åriga kvinnan, boende i centrala Skövde. När hon öppnade dörren på eftermiddagen för en vecka sedan stod det en okänd kvinna utanför. Hon uppgav att hon kom från kommunens hemtjänst och damen släppte in henne.

Kvinnan befann sig i lägenheten en stund, gick ut och kom tillbaka. Efter besöket upptäckte 90-åringen att en dörr i lägenheten som normalt alltid är stängd stod öppen. Hon såg att flera smyckeaskar där inne var tömda på guldsmycken.

90-åringen lämnade ett signalement, men polisen har hittills inte kunnat identifiera gärningsmännen.

Circagruppen

Nu har Skövdepolisen tagit hjälp av Circagruppen, en polisgrupp med bas i Vårgårda som har ett nationellt snavar för samordning av utredningar gällande åldringsbrott.

– De kan ju scanna av hela landet, vilket vi inte kan. Jag har fått veta att sedan i slutet av förra året har minst 25 åldringsbrott som påminner om detta i Skövde, skett på olika håll i landet. Där personer alltså på olika sätt har lurat åldringarna att de kommer från myndigheter eller hemtjänsten.

Nu försöker polisen ringa in gärningsmännen.

– Förr eller senare fastnar de på någon övervakningsfilm, när de tar ut pengar eller liknande, eller sätter andra avtryck som vi kan spåra.

Det ringde på dörren hemma hos den 90-åriga kvinnan, boende i centrala Skövde. När hon öppnade dörren på eftermiddagen för en vecka sedan stod det en okänd kvinna utanför. Hon uppgav att hon kom från kommunens hemtjänst och damen släppte in henne.

Kvinnan befann sig i lägenheten en stund, gick ut och kom tillbaka. Efter besöket upptäckte 90-åringen att en dörr i lägenheten som normalt alltid är stängd stod öppen. Hon såg att flera smyckeaskar där inne var tömda på guldsmycken.

90-åringen lämnade ett signalement, men polisen har hittills inte kunnat identifiera gärningsmännen.

Circagruppen

Nu har Skövdepolisen tagit hjälp av Circagruppen, en polisgrupp med bas i Vårgårda som har ett nationellt snavar för samordning av utredningar gällande åldringsbrott.

– De kan ju scanna av hela landet, vilket vi inte kan. Jag har fått veta att sedan i slutet av förra året har minst 25 åldringsbrott som påminner om detta i Skövde, skett på olika håll i landet. Där personer alltså på olika sätt har lurat åldringarna att de kommer från myndigheter eller hemtjänsten.

Nu försöker polisen ringa in gärningsmännen.

– Förr eller senare fastnar de på någon övervakningsfilm, när de tar ut pengar eller liknande, eller sätter andra avtryck som vi kan spåra.