13 mar 2015 09:00

13 mar 2015 09:00

Laget går före jaget för Katarina

En tjej med stark känsla för föreningslivet fyller 50

Entreprenör, kock, hängiven föreningsmänniska, idrottstjej och förstås – politiker.

Katarina Jonsson är allt det och mycket mer.

En tjej från Timmersdala som redan på högstadiet längtade ut i stora världen, så när det var dags att börja gymnasiet fick det bli Jönköping och livsmedelsteknisk linje. Men på grund av sjukdomen som drabbade henne då, och som sedan förföljt henne genom livet, blev hon tvungen att tänka om och började istället plugga på ekonomisk linje.

Efter tre år där fick hon sin första anställning, på en bank i Skövde, och jobbade sedan på flera olika bankkontor i Skaraborg innan hon tog steget till storstaden.

Flyttade till Stockholm

– Jag ville bort från småstadslivet och flyttade till Stockholm. Att stanna kvar i Skövde var inget alternativ för mig då. Men efter några år insåg jag att jag längtade tillbaka. Jag saknade mina vänner, min familj och närheten till allt. Alla de där fördelarna som finns i en mindre stad, säger Katarina.

Så hon flyttade hem igen, fortsatte att jobba på Skaraborgsbanken, numera Nordea. Efter några år lades personalköket som fanns i källaren på Nordeahuset ner och då vaknade entreprenören hos Katarina och hon började fundera på vad hon kunde göra med det stora köket.

Rivstart för Matfixarna

Sagt och gjort, hon sa upp sig och startade en cateringfirma. Det blev en rivstart för Matfixarna som företaget hette.

– Jag hade knappt lagat mat förut och den första beställningen jag fick var att göra ett julbord för en massa personer. Jag rullade köttbullar och gjorde Janssons frestelse i flera dagar.

Och Katarina fixade uppdraget och det blev början på fyra år i företaget där även hennes familj var engagerad. Men det blev långa dagar och det tunga jobbet gjorde att hennes sjukdom, som drabbar benen, blev sämre. Så 1996 blev hon tvungen att sälja firman.

Blev sjukpensionär

– Jag kom in i ett träsk, benen var illa däran och jag rekommenderades att bli sjukpensionär. Det ville jag inte, jag har alltid haft ett starkt driv och menade att resten av kroppen var okej. Jag lyssnade dock på den samlade professionen och blev sjukpensionär.

Men att ”bara” gå hemma är inte Katarinas stil så efter ett halvår stod hon inte ut längre.

– Jag tappade helt engagemang och blev både ledsen och förargad över att man inte ville ta vara på den förmåga jag hade trots sjukdomen. Det var då jag bestämde mig för att engagera mig politiskt och efter att ha plöjt igenom alla partiprogram fastnade jag för Moderaterna, och 1997 gick jag med i partiet.

Föreningsmänniska

Hon hittade också andra möjligheter att ta sig ur sjukpensioneringen, hon skötte ekonomi och bokföring hos Billingens golfklubb och fotbollsklubben IF Tymer i Timmersdala. En förening som hon växt upp i och som ligger henne extra varmt om hjärtat.

– Jag har allt att tacka föreningslivet i Tymer för, mitt samhällsintresse väcktes där. Det har format mig till den jag är och fått mig att inse vikten av att göra saker tillsammans, att man jobbar för samma mål och håller ihop. Att laget går före jaget.

En annan avgörande händelse som haft stor inverkan på Katarinas liv var när maken Kjell dog 2011.

– Den livserfarenheten har påverkat mig starkt och lärt mig att ta vara på det positiva i livet i stället för att fokusera på negativa saker. Livet är för kort för det.

Många framtidsplaner

Och framtiden då?

Ja, politiken vill hon gärna fortsätta med, så länge hon tycker det är roligt och känner att hon har något att ge. Och förstås får väljarnas förtroende.

– Men jag hoppas också att jag kan se när jag gjort mitt och det är dags att lämna över till andra, säger hon.

Och Katarina har en hel del saker kvar att bocka av på sin ”att-göra-lista”. I den närmaste framtiden är det golfen som är den stora utmaningen. Hon är en riktig ”golfnörd” och hoppas att i år äntligen kunna få singelhandikapp. Champagnen står redan på kylning... Och nästa år ska hon tillsammans med en väninna vara med i kvalet till British Open för veteraner!

– Det gör vi som en kul happening utan någon chans att kvala in.

– Att flytta tillbaka till mitt hus i Melldala är en annan målsättning och någon gång i livet vill jag starta ett företag inom äldreomsorgen. Och förstås hoppas jag att jag så småningom ska träffa en ny man i mitt liv, avslutar Katarina.

En tjej från Timmersdala som redan på högstadiet längtade ut i stora världen, så när det var dags att börja gymnasiet fick det bli Jönköping och livsmedelsteknisk linje. Men på grund av sjukdomen som drabbade henne då, och som sedan förföljt henne genom livet, blev hon tvungen att tänka om och började istället plugga på ekonomisk linje.

Efter tre år där fick hon sin första anställning, på en bank i Skövde, och jobbade sedan på flera olika bankkontor i Skaraborg innan hon tog steget till storstaden.

Flyttade till Stockholm

– Jag ville bort från småstadslivet och flyttade till Stockholm. Att stanna kvar i Skövde var inget alternativ för mig då. Men efter några år insåg jag att jag längtade tillbaka. Jag saknade mina vänner, min familj och närheten till allt. Alla de där fördelarna som finns i en mindre stad, säger Katarina.

Så hon flyttade hem igen, fortsatte att jobba på Skaraborgsbanken, numera Nordea. Efter några år lades personalköket som fanns i källaren på Nordeahuset ner och då vaknade entreprenören hos Katarina och hon började fundera på vad hon kunde göra med det stora köket.

Rivstart för Matfixarna

Sagt och gjort, hon sa upp sig och startade en cateringfirma. Det blev en rivstart för Matfixarna som företaget hette.

– Jag hade knappt lagat mat förut och den första beställningen jag fick var att göra ett julbord för en massa personer. Jag rullade köttbullar och gjorde Janssons frestelse i flera dagar.

Och Katarina fixade uppdraget och det blev början på fyra år i företaget där även hennes familj var engagerad. Men det blev långa dagar och det tunga jobbet gjorde att hennes sjukdom, som drabbar benen, blev sämre. Så 1996 blev hon tvungen att sälja firman.

Blev sjukpensionär

– Jag kom in i ett träsk, benen var illa däran och jag rekommenderades att bli sjukpensionär. Det ville jag inte, jag har alltid haft ett starkt driv och menade att resten av kroppen var okej. Jag lyssnade dock på den samlade professionen och blev sjukpensionär.

Men att ”bara” gå hemma är inte Katarinas stil så efter ett halvår stod hon inte ut längre.

– Jag tappade helt engagemang och blev både ledsen och förargad över att man inte ville ta vara på den förmåga jag hade trots sjukdomen. Det var då jag bestämde mig för att engagera mig politiskt och efter att ha plöjt igenom alla partiprogram fastnade jag för Moderaterna, och 1997 gick jag med i partiet.

Föreningsmänniska

Hon hittade också andra möjligheter att ta sig ur sjukpensioneringen, hon skötte ekonomi och bokföring hos Billingens golfklubb och fotbollsklubben IF Tymer i Timmersdala. En förening som hon växt upp i och som ligger henne extra varmt om hjärtat.

– Jag har allt att tacka föreningslivet i Tymer för, mitt samhällsintresse väcktes där. Det har format mig till den jag är och fått mig att inse vikten av att göra saker tillsammans, att man jobbar för samma mål och håller ihop. Att laget går före jaget.

En annan avgörande händelse som haft stor inverkan på Katarinas liv var när maken Kjell dog 2011.

– Den livserfarenheten har påverkat mig starkt och lärt mig att ta vara på det positiva i livet i stället för att fokusera på negativa saker. Livet är för kort för det.

Många framtidsplaner

Och framtiden då?

Ja, politiken vill hon gärna fortsätta med, så länge hon tycker det är roligt och känner att hon har något att ge. Och förstås får väljarnas förtroende.

– Men jag hoppas också att jag kan se när jag gjort mitt och det är dags att lämna över till andra, säger hon.

Och Katarina har en hel del saker kvar att bocka av på sin ”att-göra-lista”. I den närmaste framtiden är det golfen som är den stora utmaningen. Hon är en riktig ”golfnörd” och hoppas att i år äntligen kunna få singelhandikapp. Champagnen står redan på kylning... Och nästa år ska hon tillsammans med en väninna vara med i kvalet till British Open för veteraner!

– Det gör vi som en kul happening utan någon chans att kvala in.

– Att flytta tillbaka till mitt hus i Melldala är en annan målsättning och någon gång i livet vill jag starta ett företag inom äldreomsorgen. Och förstås hoppas jag att jag så småningom ska träffa en ny man i mitt liv, avslutar Katarina.

Katarina Jonsson

Aktuell: Fyller 50 år på söndag 15 mars.

Yrke: Kommunstyrelsens ordförande.

Bor: Skolgatan i Skövde.

Familj: Tre syskon, syskonbarn och deras barn.

Husdjur: Inget just nu men har haft katt och vill gärna ha en igen.

Okända talanger: Är händig och har nyligen lagt klinkers i badrummet, virkar dukar, är hyfsat bra på schack.

Kuriosa: Har klarat Vansbrosimmet. Är en typisk köttätare, det ska vara kött, sås och potatis till middag, grönsaker kan kvitta.