16 mar 2015 22:30

16 mar 2015 22:41

Fokus på äpplecider

Ciderexperten Joakim Holgersson bjöd publiken på sina bästa tips inom äppleodlingar och cidertillverkning när det var dags för den tredje mångsidiga måndagen på Skövde Kulturhus.

I år firar Timmersdala trädgårdsförening 70-årsjubileum genom att fokusera extra mycket på äpplen under året.

70 medlemmar

Föreningen har aldrig varit större än den är nu, med sina drygt 70 medlemmar.

– Det är trädgårdsintresset i allmänhet som präglar vår förening, säger Folk Hörstrand från Timmersdala trädgårdsförening.

– Men på senare tid har vi märkt ett ökat intresse av att ta tillvara på frukterna i våra trädgårdar, tillägger han.

Ciderexpert

Dagen till ära var ciderexperten Joakim Holgersson på plats i Skövde Kulturhus och berättade om sina många erfarenheter inom branschen.

Han håller just nu på att bygga upp en äppleodling på Kinnekulle, och har många års erfarenheter från äppleodlingar i England.

I dagsläget har Joakim 12 hektar där han odlar äpplen. Ifjol producerade han 30 000 liter äpplemust, trots att 2014 var ett dåligt år.

– Jag gör framför allt must. Men det är cidern som är det som roar mig, säger Joakim.

Stor marknad

– I dagsläget finns det en stor marknad för äpplecider, och den svenska cidern är faktiskt helt unik, menar han.

Ett 20-tal personer var på plats och tog del av erfarenheterna som Joakim delade med sig av.

Under kvällen diskuterades många praktiska frågor om must- och cidertillverkningen, samt vikten i valet av äpplesorter.

Kombinationer

– Det är spännande att experimentera med olika sorter, och se hur resultatet blir beroende på vad man kombinerar. Och det finns många olika kombinationer att testa, säger Joakim och tillägger:

– Själv har jag just nu över hundra olika sorters äpplen, säger han.

I år firar Timmersdala trädgårdsförening 70-årsjubileum genom att fokusera extra mycket på äpplen under året.

70 medlemmar

Föreningen har aldrig varit större än den är nu, med sina drygt 70 medlemmar.

– Det är trädgårdsintresset i allmänhet som präglar vår förening, säger Folk Hörstrand från Timmersdala trädgårdsförening.

– Men på senare tid har vi märkt ett ökat intresse av att ta tillvara på frukterna i våra trädgårdar, tillägger han.

Ciderexpert

Dagen till ära var ciderexperten Joakim Holgersson på plats i Skövde Kulturhus och berättade om sina många erfarenheter inom branschen.

Han håller just nu på att bygga upp en äppleodling på Kinnekulle, och har många års erfarenheter från äppleodlingar i England.

I dagsläget har Joakim 12 hektar där han odlar äpplen. Ifjol producerade han 30 000 liter äpplemust, trots att 2014 var ett dåligt år.

– Jag gör framför allt must. Men det är cidern som är det som roar mig, säger Joakim.

Stor marknad

– I dagsläget finns det en stor marknad för äpplecider, och den svenska cidern är faktiskt helt unik, menar han.

Ett 20-tal personer var på plats och tog del av erfarenheterna som Joakim delade med sig av.

Under kvällen diskuterades många praktiska frågor om must- och cidertillverkningen, samt vikten i valet av äpplesorter.

Kombinationer

– Det är spännande att experimentera med olika sorter, och se hur resultatet blir beroende på vad man kombinerar. Och det finns många olika kombinationer att testa, säger Joakim och tillägger:

– Själv har jag just nu över hundra olika sorters äpplen, säger han.