17 mar 2015 06:00

17 mar 2015 06:00

Gamla synder orsakar nya

DECKARE

Dött vatten
Ann Cleeves
Albert Bonniers förlag

Dött vatten gavs ut i England 2013 och den som har följt kriminalserien Shetland på tv vet att den redan blivit tv-serie och visats på svensk tv.

Men lugn. I tv-serien är berättelserna så kraftigt omarbetade att originalberättelsen blir en helt annan historia som man kan läsa utan att störas av att veta hur det går. Även om storyn kretsar kring samma personer. Det tv-serien bidrar med är hur miljön på Shetlandsöarna ser ut.

I Dött vatten återvänder alltså Cleevs till Shetland och kommissarie Jimmy Perez. Det har gått ett halvår sedan hans fästmö Fran mördades och Perez är fortfarande delvis sjukskriven och långt ifrån sitt forna jag. När en journalist hittas mördad kallas en kommissarie från fastlandet in för att hålla i utredningen, men givetvis blir även Perez inblandad.

Dött vatten är lika välskriven som de tidigare böckerna i serien och har en spännande intrig som håller rakt igenom.

Dött vatten gavs ut i England 2013 och den som har följt kriminalserien Shetland på tv vet att den redan blivit tv-serie och visats på svensk tv.

Men lugn. I tv-serien är berättelserna så kraftigt omarbetade att originalberättelsen blir en helt annan historia som man kan läsa utan att störas av att veta hur det går. Även om storyn kretsar kring samma personer. Det tv-serien bidrar med är hur miljön på Shetlandsöarna ser ut.

I Dött vatten återvänder alltså Cleevs till Shetland och kommissarie Jimmy Perez. Det har gått ett halvår sedan hans fästmö Fran mördades och Perez är fortfarande delvis sjukskriven och långt ifrån sitt forna jag. När en journalist hittas mördad kallas en kommissarie från fastlandet in för att hålla i utredningen, men givetvis blir även Perez inblandad.

Dött vatten är lika välskriven som de tidigare böckerna i serien och har en spännande intrig som håller rakt igenom.

  • Monica Sjöstrand