17 mar 2015 20:10

17 mar 2015 20:10

Musikgymnasiet ger konsert för mångfald

Det är vad det handlar om när Musikgymnasiet bjuder in till årets stora konsert.

– Konserten visar att alla kan få vara olika, säger Julia Nilsson som förbereder sig för nästa veckas föreställningar.

Efter konserter som ”Love, love, love” och ”Let me entertain you” – nu förbereds Musikgymnasiets sceniska musikprojekt som kommer vartannat år. I år är konserten döpt till ”Colors”, inspirerat av Lalehs låt (med samma namn) och den ska innehålla ett spektrum av musik för alla smaker. Den ska, i dubbel bemärkelse, vara till för alla. I toleransens tecken.

Tydligt budskap

Det är eleverna som har valt ut ett 20-tal låtar som ska vara med i konserten. När, den för projektet inhyrda, regissören Emelie Sigelius såg listan hade hon ett budskap och tema klart för sig.

– När jag fick de här låtarna var det precis mellan Paris- och Köpenhamnsdåden. Och den oron som finns i Europa nu tänkte jag på samtidigt som jag lyssnade. Och jag tänkte att det inte bara kan vara jag som tänker på det, det måste ju ungdomarna också göra. Eller tänker de att så som vi har det nu är normalt? Med terrordåd och att religiösa människor inte vågar gå till sina kyrkor, frågar sig Emelie Sigelius.

Julia Nilsson är en av alla drygt 70 elever som är med i projektet. Hon köper budskapet helt och hållet.

– Vi har associerat till det som händer i världen, inte minst rasismen.

Sen är det upp till publiken att göra sina egna tolkningar, även om handlingen för Emelie Sigelius är klar.

– Alla färger ska finnas och vi ska kunna umgås på ett schysst sätt. Med det sagt vill vi verkligen inte ge svar på hur det ska skötas med den här showen, utan bara bearbeta det och kanske väcka frågor och samtal, berättar hon.

Regissören Emelie Sigelius och koreografen Madeleine Söderqvist drillar eleverna i ytterligare en vecka innan föreställningen har premiär onsdag 25:e mars.

Efter konserter som ”Love, love, love” och ”Let me entertain you” – nu förbereds Musikgymnasiets sceniska musikprojekt som kommer vartannat år. I år är konserten döpt till ”Colors”, inspirerat av Lalehs låt (med samma namn) och den ska innehålla ett spektrum av musik för alla smaker. Den ska, i dubbel bemärkelse, vara till för alla. I toleransens tecken.

Tydligt budskap

Det är eleverna som har valt ut ett 20-tal låtar som ska vara med i konserten. När, den för projektet inhyrda, regissören Emelie Sigelius såg listan hade hon ett budskap och tema klart för sig.

– När jag fick de här låtarna var det precis mellan Paris- och Köpenhamnsdåden. Och den oron som finns i Europa nu tänkte jag på samtidigt som jag lyssnade. Och jag tänkte att det inte bara kan vara jag som tänker på det, det måste ju ungdomarna också göra. Eller tänker de att så som vi har det nu är normalt? Med terrordåd och att religiösa människor inte vågar gå till sina kyrkor, frågar sig Emelie Sigelius.

Julia Nilsson är en av alla drygt 70 elever som är med i projektet. Hon köper budskapet helt och hållet.

– Vi har associerat till det som händer i världen, inte minst rasismen.

Sen är det upp till publiken att göra sina egna tolkningar, även om handlingen för Emelie Sigelius är klar.

– Alla färger ska finnas och vi ska kunna umgås på ett schysst sätt. Med det sagt vill vi verkligen inte ge svar på hur det ska skötas med den här showen, utan bara bearbeta det och kanske väcka frågor och samtal, berättar hon.

Regissören Emelie Sigelius och koreografen Madeleine Söderqvist drillar eleverna i ytterligare en vecka innan föreställningen har premiär onsdag 25:e mars.