18 mar 2015 20:00

22 apr 2015 19:05

Fler drabbade av bostadsinbrott

POLIS: Kommer med råd om hur man skyddar sig

Antalet bostadsinbrott har ökat sedan början av mars. Polisen går nu ut med information om hur man ska skydda sig.
– Det är viktigt att bostaden ser bebodd ut, säger Daniel Lundgren, polisen Skaraborg.

Sedan i november har antalet anmälda bostadsinbrott varit lågt. Men något har hänt – polisen har noterat att sedan i början av mars har antalet ökat igen.

– Det gäller hela Skaraborg även om det finns mindre skillnader mellan olika orter. Utredningar pågår givetvis, men vi har ännu inte kunnat se en exakt orsak till varför det har ökat. Det är det vi kartlägger, säger kommissarie Daniel Lundgren till SLA.

Men för att folk ska kunna skydda sig från inbrott eller åtminstone göra det svårare för tjuvarna kommer polisen med råd. Det handlar bland annat om att ha en fungerande grannsamverkan, att man tipsar polisen om bilar eller personer som verkar rekognosera i området. Man ska också se över sin bostad gällande fönster, dörrar och larm.

– Men det enskilt vikigaste är att bostaden ser bebodd ut, även om man inte är hemma. Ha belysningen tänd, ett nedsläckt hus är som en inbjudan.

Om ett inbrott ändå inträffar:

– Då ska man undvika att röra sig på brottsplatsen för att kunna underlätta spårsäkring. Att berätta om inbrottet för grannar är också bra eftersom gärningsmannen kan komma tillbaka till samma område.

Polisen har som målsättning att alltid skicka en polispatrull och lokala brottsplatsundersökare till bostäder som drabbats av inbrott.

Sedan i november har antalet anmälda bostadsinbrott varit lågt. Men något har hänt – polisen har noterat att sedan i början av mars har antalet ökat igen.

– Det gäller hela Skaraborg även om det finns mindre skillnader mellan olika orter. Utredningar pågår givetvis, men vi har ännu inte kunnat se en exakt orsak till varför det har ökat. Det är det vi kartlägger, säger kommissarie Daniel Lundgren till SLA.

Men för att folk ska kunna skydda sig från inbrott eller åtminstone göra det svårare för tjuvarna kommer polisen med råd. Det handlar bland annat om att ha en fungerande grannsamverkan, att man tipsar polisen om bilar eller personer som verkar rekognosera i området. Man ska också se över sin bostad gällande fönster, dörrar och larm.

– Men det enskilt vikigaste är att bostaden ser bebodd ut, även om man inte är hemma. Ha belysningen tänd, ett nedsläckt hus är som en inbjudan.

Om ett inbrott ändå inträffar:

– Då ska man undvika att röra sig på brottsplatsen för att kunna underlätta spårsäkring. Att berätta om inbrottet för grannar är också bra eftersom gärningsmannen kan komma tillbaka till samma område.

Polisen har som målsättning att alltid skicka en polispatrull och lokala brottsplatsundersökare till bostäder som drabbats av inbrott.