18 mar 2015 21:20

18 mar 2015 21:20

På fredag inträffar solförmörkelse

SKÖVDE: Ljuset försvinner en liten stund

På fredag inträffar en solförmörkelse. I Skaraborg syns den bäst cirka klockan elva på förmiddagen, om den nu kommer att synas över huvud taget ...

Det är inte så ofta det händer men i morgon fredag är det dags. Solen kommer för en stund att skymmas av månen och vi får uppleva en solförmörkelse. Här i Skaraborg förmörkas solen till cirka 85 procent.

– Cirka klockan 11 är den som störst i Skaraborg. Den kommer lite tidigare till södra Sverige och lite senare i norr, säger Robert Cumming, astronom på Chalmers rymdobservatorium i Onsala.

Robert befinner sig på Färöarna där han förbereder arbetet inför den totala solförmörkelsen. Även på Svalbard kommer solen att skymmas helt.

– Det har inte varit en sådan här bra solförmörkelse på länge, men det var en mindre i början av 2011. Vi kommer att få vänta ända till 2039 innan det kommer en lika bra igen.

Det som händer vid en solförmörkelse är att månen befinner sig precis mellan jorden och solen, och vid en total förmörkelse täcker månen hela solen. Att det över huvud taget kan inträffa är, enligt Illustrerad vetenskap, en kosmisk slump. Solens diameter är 400 gånger större än månen, och avståndet till jorden är 400 gånger större. Sett från jorden har månen och solen ungefär samma storlek. Hade månen varit mindre skulle en total solförmörkelse aldrig kunna uppstå.

För att kunna se en solförmörkelse utan att skada ögonen ska man använda speciella skyddsglasögon. Vanliga solglasögon räcker inte. Eller så kan man projicera ljuset genom en kikare och ner på ett vitt papper.

Men frågan är om man behöver köpa glasögon eller leta fram kikaren. I skrivande stund ska det, enligt SMHI, bli mulet på fredag. Det känns ju lite snopet efter flera dagar med närapå klarblå himmel ...

Det är inte så ofta det händer men i morgon fredag är det dags. Solen kommer för en stund att skymmas av månen och vi får uppleva en solförmörkelse. Här i Skaraborg förmörkas solen till cirka 85 procent.

– Cirka klockan 11 är den som störst i Skaraborg. Den kommer lite tidigare till södra Sverige och lite senare i norr, säger Robert Cumming, astronom på Chalmers rymdobservatorium i Onsala.

Robert befinner sig på Färöarna där han förbereder arbetet inför den totala solförmörkelsen. Även på Svalbard kommer solen att skymmas helt.

– Det har inte varit en sådan här bra solförmörkelse på länge, men det var en mindre i början av 2011. Vi kommer att få vänta ända till 2039 innan det kommer en lika bra igen.

Det som händer vid en solförmörkelse är att månen befinner sig precis mellan jorden och solen, och vid en total förmörkelse täcker månen hela solen. Att det över huvud taget kan inträffa är, enligt Illustrerad vetenskap, en kosmisk slump. Solens diameter är 400 gånger större än månen, och avståndet till jorden är 400 gånger större. Sett från jorden har månen och solen ungefär samma storlek. Hade månen varit mindre skulle en total solförmörkelse aldrig kunna uppstå.

För att kunna se en solförmörkelse utan att skada ögonen ska man använda speciella skyddsglasögon. Vanliga solglasögon räcker inte. Eller så kan man projicera ljuset genom en kikare och ner på ett vitt papper.

Men frågan är om man behöver köpa glasögon eller leta fram kikaren. I skrivande stund ska det, enligt SMHI, bli mulet på fredag. Det känns ju lite snopet efter flera dagar med närapå klarblå himmel ...