19 mar 2015 09:00

19 mar 2015 09:00

Ny friskola växer fram

Missnöjet är stort över platsbristen på skolor i Skövde. Samtidigt pågår förvandlingen av Ahlsells gamla lokaler på Norrmalm till Raoul Wallenbergskolan med plats för 350 elever. Nu har bolaget även ansökt om att få starta högstadium i Skövde.

Alla sexåringar som vill får inte plats på Käpplundaskolan. Nybyggda Billingskolan är redan för liten och baracker är nödvändiga inför höstterminen och några år framåt. Platsbristen är också nu en het fråga inom kommunen. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Paula Bäckman (C) sade till SLA i dagarna att ärendet är prioriterat och att man till och med ser över om man kan bygga ut befintliga skolor.

Mitt i denna ”skolkarusell” – som till stor del förklaras med friskoleetableringar som inte blev av – pågår just nu byggnationen av en friskola på Norrmalm. Raoul Wallenbergskolan ska öppna i höst. 70-talet barn har redan tackat ja till en plats och skolan hoppas på ytterligare några.

– Men vi öppnar oavsett. Så här är det när man ska etablera sig, människor har svårt att visualisera innan det är klart och vill veta vad de får, säger Sara Corneliusson, utvecklingschef i bolaget bakom skolan.

Många sexåringar

Peter Geijervall är skolans rektor, enligt honom är cirka 30 av de 70 barnen sexåringar, resterande 40 är i olika åldrar.

– Det känns bra inför skolstarten och vi räknar också med att gå upp två, tre klasser varje år.

Skolan marknadsförs intensivt, ett flertal öppna informationsmöten för föräldrar där man presenterar skolan har genomförts.

– Det har varit väldigt stor uppslutning och många är intresserade. Vi har också hört om platsbristen på Käpplundaskolan och vet att föräldrar har väntat besked därifrån, säger Sara Corneliusson.

– Vi vill helst att de som söker hit har oss som förstaval, vi vill ju inte att någon ska känns sig tvingad att välja oss, men vi låter dem komma med besked när de vet .

Plats för 350

Skolan kommer att ha plats för 350 elever – från förskoleklass upp till årskurs sex – när den är fullt utbyggd. Just nu byggs skolan på Norrmalm i Skövde. Det är Ahlsells gamla lokaler, granne med Elins Esplanad, som ska förvandlas till en modern skola.

– Fastigheten byggs om helt och hållet, allt blåstes ut innan byggnationen kunde börja. Vi är väldigt nöjda och glada för de här lokalerna.

Det enda som saknas är en idrottshall, men det har man löst genom att hyra in sig på Lundenskolan. Och kanske finns det inom några år en annan lösning på avsaknaden av idrottshall.

Raoul Wallenberg-bolaget har redan en förskola i Skövde och nu står det klart att bolaget kan växa ytterligare.

– Vi har ansökt hos Skolinspektionen om att även får starta ett högstadium i Skövde. Vi ska få svar i maj. Just nu tittar vi på olika lokaler på Norrmalm där vi i så fall också ska bygga en idrottshall.

Alla sexåringar som vill får inte plats på Käpplundaskolan. Nybyggda Billingskolan är redan för liten och baracker är nödvändiga inför höstterminen och några år framåt. Platsbristen är också nu en het fråga inom kommunen. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Paula Bäckman (C) sade till SLA i dagarna att ärendet är prioriterat och att man till och med ser över om man kan bygga ut befintliga skolor.

Mitt i denna ”skolkarusell” – som till stor del förklaras med friskoleetableringar som inte blev av – pågår just nu byggnationen av en friskola på Norrmalm. Raoul Wallenbergskolan ska öppna i höst. 70-talet barn har redan tackat ja till en plats och skolan hoppas på ytterligare några.

– Men vi öppnar oavsett. Så här är det när man ska etablera sig, människor har svårt att visualisera innan det är klart och vill veta vad de får, säger Sara Corneliusson, utvecklingschef i bolaget bakom skolan.

Många sexåringar

Peter Geijervall är skolans rektor, enligt honom är cirka 30 av de 70 barnen sexåringar, resterande 40 är i olika åldrar.

– Det känns bra inför skolstarten och vi räknar också med att gå upp två, tre klasser varje år.

Skolan marknadsförs intensivt, ett flertal öppna informationsmöten för föräldrar där man presenterar skolan har genomförts.

– Det har varit väldigt stor uppslutning och många är intresserade. Vi har också hört om platsbristen på Käpplundaskolan och vet att föräldrar har väntat besked därifrån, säger Sara Corneliusson.

– Vi vill helst att de som söker hit har oss som förstaval, vi vill ju inte att någon ska känns sig tvingad att välja oss, men vi låter dem komma med besked när de vet .

Plats för 350

Skolan kommer att ha plats för 350 elever – från förskoleklass upp till årskurs sex – när den är fullt utbyggd. Just nu byggs skolan på Norrmalm i Skövde. Det är Ahlsells gamla lokaler, granne med Elins Esplanad, som ska förvandlas till en modern skola.

– Fastigheten byggs om helt och hållet, allt blåstes ut innan byggnationen kunde börja. Vi är väldigt nöjda och glada för de här lokalerna.

Det enda som saknas är en idrottshall, men det har man löst genom att hyra in sig på Lundenskolan. Och kanske finns det inom några år en annan lösning på avsaknaden av idrottshall.

Raoul Wallenberg-bolaget har redan en förskola i Skövde och nu står det klart att bolaget kan växa ytterligare.

– Vi har ansökt hos Skolinspektionen om att även får starta ett högstadium i Skövde. Vi ska få svar i maj. Just nu tittar vi på olika lokaler på Norrmalm där vi i så fall också ska bygga en idrottshall.