21 mar 2015 06:00

21 mar 2015 06:00

Riskerar sex års fängelse

Åklagaren yrkade att Skövdekvinnan som misstänks för mordförsök ska dömas till fängelse i sex år.
– Hon lär ju inte frias, så vår förhoppning är att hon döms för grov misshandel till kontraktsvård, säger advokaten Staffan Uvabeck till SLA.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Hon erkände själva gärningen direkt men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för att tidigare ha utsatt henne för misshandel.

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt yrkade åklagaren att hon skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att hon hade direkt uppsåt att beröva mannen livet och dömde henne till fängelse i 3 år och 3 månader för grov misshandel.

Kvinnan överklagade domen med yrkandet om att hon skulle frikännas. Även åklagaren och kvinnans exsambo överklagade tingsrättens dom – men de ville i stället att hon skulle dömas för mordförsök till ett längre fängelsestraff.

Rättegången i Svea hovrätt har pågått i tre dagar och avslutades på fredagen. Domstolen beslutade att kvinnan ska kvarstanna i häktet tills domen meddelas den 30 mars.

– Vi förstår ju att hon kommer att dömas för gärningen, det är inte förvånande. Men vi hoppas att hon i så fall döms för grov misshandel och får kontraktsvård. Men det är väldigt svårt att veta hur hovrätten resonerar, säger Staffan Uvabeck.

Kvinnan har varit häktad i sju månader.

– Det har givetvis tagit på henne, men hon har varit inställd på att bli dömd och att bli kvar i häktet tills domen kommer.

Skövdekvinnan högg i höstas en kniv i ryggen på sin exsambo i Stockholm. Hon erkände själva gärningen direkt men har hela tiden hävdat att hon agerade i nödvärn. Hon åtalades misstänkt för försök till mord och även för falsk tillvitelse då hon anklagat exsambon för att tidigare ha utsatt henne för misshandel.

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt yrkade åklagaren att hon skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord. Men tingsrätten ansåg inte att det framkommit att hon hade direkt uppsåt att beröva mannen livet och dömde henne till fängelse i 3 år och 3 månader för grov misshandel.

Kvinnan överklagade domen med yrkandet om att hon skulle frikännas. Även åklagaren och kvinnans exsambo överklagade tingsrättens dom – men de ville i stället att hon skulle dömas för mordförsök till ett längre fängelsestraff.

Rättegången i Svea hovrätt har pågått i tre dagar och avslutades på fredagen. Domstolen beslutade att kvinnan ska kvarstanna i häktet tills domen meddelas den 30 mars.

– Vi förstår ju att hon kommer att dömas för gärningen, det är inte förvånande. Men vi hoppas att hon i så fall döms för grov misshandel och får kontraktsvård. Men det är väldigt svårt att veta hur hovrätten resonerar, säger Staffan Uvabeck.

Kvinnan har varit häktad i sju månader.

– Det har givetvis tagit på henne, men hon har varit inställd på att bli dömd och att bli kvar i häktet tills domen kommer.