24 mar 2015 16:29

24 mar 2015 16:29

Avbrott i jobbet bra eller dåligt?

HÖGSKOLAN: Studier kan leda till smartare IT-system

Avbrott under arbetsdagen kan vara positivt men om de gör att du får för mycket att tänka på samtidigt kan de vara ett arbetsmiljöproblem. Det visar en uppsats från Högskolan i Skövde.

En vanlig arbetsdag innebär för de flesta en mängd olika avbrott. Studenten Rebecca Andreasson har i sin masteruppsats tittat närmare på avbrott och vad de kan innebära för arbetsmiljön.

Hon har studerat montörer från två olika industrier och vilka avbrott de utsätts för, hur de sker samt vad ett avbrott innebär för montörerna och deras arbetsprocess.

Definitionen av avbrott räknas som något som avbryter och drar uppmärksamhet från den nuvarande aktiviteten. Exempel på avbrott är ett stopp i produktionen, någon som behöver hjälp av dig eller en telefon som ringer.

– Vi kan minska mängden avbrott, men vi kan aldrig få bort dem helt. Och jag tror inte heller det är önskvärt. Ibland kan avbrott medföra positiva saker, det negativa uppkommer när du får en kognitiv överbelastning, alltså för mycket att tänka på samtidigt. Det i sin tur kan göra det svårt att återgå till den ursprungliga uppgiften, man tappar helt enkelt bort sig, vilket kan skapa stress och frustration.

Henrik Svensson, biträdande lektor och opponent på uppsatsen, menar att Rebeccas upptäckter kring avbrott i förlängningen kan leda till bättre IT-system.

Han menar att en framtida utmaning är att designa smarta produkter som avbryter oss vid rätt tid och på rätt sät. Uppsatsen skrevs under Rebecca Andreassons studier på programmet Beslutsstödsystem. Hon har tidigare studerat kognitionsvetenskap.

En vanlig arbetsdag innebär för de flesta en mängd olika avbrott. Studenten Rebecca Andreasson har i sin masteruppsats tittat närmare på avbrott och vad de kan innebära för arbetsmiljön.

Hon har studerat montörer från två olika industrier och vilka avbrott de utsätts för, hur de sker samt vad ett avbrott innebär för montörerna och deras arbetsprocess.

Definitionen av avbrott räknas som något som avbryter och drar uppmärksamhet från den nuvarande aktiviteten. Exempel på avbrott är ett stopp i produktionen, någon som behöver hjälp av dig eller en telefon som ringer.

– Vi kan minska mängden avbrott, men vi kan aldrig få bort dem helt. Och jag tror inte heller det är önskvärt. Ibland kan avbrott medföra positiva saker, det negativa uppkommer när du får en kognitiv överbelastning, alltså för mycket att tänka på samtidigt. Det i sin tur kan göra det svårt att återgå till den ursprungliga uppgiften, man tappar helt enkelt bort sig, vilket kan skapa stress och frustration.

Henrik Svensson, biträdande lektor och opponent på uppsatsen, menar att Rebeccas upptäckter kring avbrott i förlängningen kan leda till bättre IT-system.

Han menar att en framtida utmaning är att designa smarta produkter som avbryter oss vid rätt tid och på rätt sät. Uppsatsen skrevs under Rebecca Andreassons studier på programmet Beslutsstödsystem. Hon har tidigare studerat kognitionsvetenskap.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.